Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky, opět jdu s dotazem.. Dceři (1rok) se za uchem dělají neustále stroupky. Náušnice jí píchal dr cca ve druhém měsíci, pár měsíců bylo vše v pořádku, ale už asi půl roku s tím máme problémy, zkoušela jsem mazat sudocremem, hemagelem.. Jediné co pomáhá je framykoin, mažu 3 dny za sebou a pak má cca 3 týdny pokoj, ale nechci jí tím mazat pořád a vždy se snažím co nejdéle vydržet. Doktor říkal heřmánek, tak jsem potírala heřmánkovým čajem, opět bez úspěchu. Tvrdil, že náušnicemi to být nemůže, že zlato tohle nedělá, tak nevím..má to někdy jen na jednom oušku, někdy na obou..
Je tu někdo kdo se s tím také setkal? Co jste používaly? Nevypadá, že by jí to bolelo, ouška si mne jen když je unavená a když jí to mažu něčím, tak neprotestuje, ale mě to trápí a už nevím co s tím..
Přikládám fotku pro lepší představu.
Děkuji za každou radu.
@kiradelaver1 Na kožním jste byli? Synovi se tohle v kojeneckém a batolecím věku dělalo taky (náušnice nemá) a souviselo to s čepičkami. Nemohl nosit nic ze syntetiky (fleece, softshell), ani směsové materiály. Dávali jsme čistou bavlnu, čisté merino a často zkracovat vlásky kolem uší.
U vás je ale jiné to, že zabírá Framykoin, ten je na bakteriální infekce. I když, teoreticky, vypadá to, že to má v místech, kde se uši dotýkají hlavy. Může se v té kožní řase zapocovat, což způsobí pomnožení bakterií. Jo a neměl by se Framykoin užívat déle, než tři dny? ![]()
Příspěvek upraven 02.02.23 v 11:28
Framykoin je antibiotikum, použít ho 3 dny a pak konec je podle mě neskutečná blbost. Používej ho správně dle návodu. Právě kvůli takovému mizernému užívání vznikají bakterie odolné vůči antibiotikům.
Proč by to nemohlo dělat zlato? Kdysi mi kožařka řekla, že na zlato může být reakce stejně jako na vše jiné.
Když jsem jí to mazala prvně, tak jsme mazaly framykoinem týden, ale výsledek byl stejný, pár týdnů klid a pak znovu, proto jsem pak začala mazat jen 3-4 dny. Přišlo mi, že je zbytečné jí tím zatěžovat celý týden, když to má stejný výsledek.
Na kožním jsme nebyly, děkuji za tip, co by to mohlo být.
Taky jsem si říkala, že je blbost, že to zlatem být nemůže, ale měla jsem v hlavě, že je to přece doktor, tak ví co říká, očividně moc neví. ![]()
@kiradelaver1 Nejsem žádný odborník, ale nemůže to mít od čepiček? Přijde mi jako kdyby to měla možná od toho, jak má ucho „přimáčknuté“ k hlavě, tak že se to zapařuje ![]()
Naše děti měli něco podobného v létě. Dávala jsem jim kloboučky, co měli trošku i přes uši, pak jsme dávali jen kšiltovky a bylo to ok.
Sundala náušnice!
zkontrolovala jestli se moc za Oušký nepotí a jestli to nemůže být třeba z povlečení.:nevim:
dávala bych ještě pozor při koupání! Vysušovat aby nedošlo k zapaření?
Může 5o být reakce na zlato.
Alergie na syntetika
Zapaření.
Kombinace.
Mě taky z některých náušnic bolí uši
Jako dítě jsem mývala železnou čelenku s motýlem na pětku a strupy se mi dělali taky i když ne v takové míře.
@kiradelaver1 A dírka v uchu zepředu je čistá, nebo ji má třeba zarudlou? Jsi si jistá, že v náušnicích není příměs niklu? Zkusila jsi náušnice třeba na týden vyndat (tak rychle dírka nezaroste)?
V každém případě bych šla na kožní, ne k pediatrovi.
Ja v usich nesnesu nic, ani zlato. Ale zlobi me vylozene jen ta dirka.
Vyndej jí ty naušnice. Tohle nechápu. Matky hrozně řeší, kdy a jak zavádět příkrmy, aby náhodou nevznikla nějaká alergie, ale klidně do miminka nacpou kov. Navíc to musí mechanicky dráždit to bolavý místo. Fakt nechápu, že jsi jí to nevyndala dávno….. jo, paráda vlastně, viď?
@Hoa Mai ano, zepředu je čistá a nikdy jí ty stroupky nezačnou u dírky, ale v té „jamce“ nad ní, až pak se jí to rozleze.
Fakt to chce zajít na kožní. Ta by mohla udělat i stěry, já bych řekla, že je to bakteriálně infikovaný ekzém. Ten se musí přeléčit pořádně.
@Janli já moc děkuji za radu, ale jestli nejste spokojená sama se sebou a nemůžete si odpustit uštěpačný komentář, tak nemusíte odpovídat vůbec. ![]()
Všem děkuji za rady, zkusím zajít na kožní a uvidím co nám řeknou. ![]()