Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj obracím se sem s docela vážným problémem. V domě(2 byty) bydlíme s bratrem. Já mám svůj byt s mámou a u bráchy má svůj pokoj strýc. Je mu asi kolem 65-70let. Poslední dobou se chová jak blázen. Přes den všude rozsvítí, pak se hádá že on to nebyl. Když na něj člověk mluví, tak nevnímá, nebo si nic nepamatuje. Občas to vypadalo jako by byl po mrtvici. Dnes bráchovi nalepil na dveře cár papíru, že ho udá na policii a na sociálku, že ho týráme. Není to poprvé, ale je to čím dál horší. K doktorovi nemáme šanci ho dostat a vyhodit ho taky nemůžeme, jelikož jsme s bratrem barák podědili po babičce a v závěti je napsáno doživotní bezplatné bydlení. Jednou už byl zavřenej v blázinci a to když chlastal a bral do toho prášky. Bohužel babička mu tenkrát podepsala že může domů. Je to pár let co babička umřela, dlouho se držel, ale teť už fakt nevíme co s ním. Brácha tam má dvě malý děti, já sama mám taky jedno a druhý na cestě. Prosím dohady coby, kdyby si nechte, potřebuju opravdu poradit, tohle není sranda. Než šel poprvé do blázince, tak byl agresivní a vyhrožoval že někoho zabije a podobně. Toho bych se teť opravdu nerada dočkala. Na koho se obrátit, kdo má tu moc dostat ho k doktorovi nebo někam?
Rozhodně bych kontaktovala jeho lékaře a poradila se u něj. Nemám zkušenost, ale takhle bych to řešila já. Nečekat, až se něco stane. Nejlépe i schovávat podobné cáry papírů.
Zítra hned ráno brácha zaběhne za obvoďákem, já jsem mimo domov, takže se zkouším ptát tady. Lidi jsou různí a třeba někdy někdo řešil něco podobnýho.
@blecha72 Jenže jak ho tam dostat. Čekat až něco provede právě nehodlám. Nebudu čekat až ublíží dětem, mámě, mě, nebo bráchovi.
Co já vím, tak známá měla nemocnýho tatínka. Bydlel ale sám. Pořád vyhrožoval sousedům, doma hrozný binec, smrdělo to tam, neuklízel si a nikoho tam nechtěl pustit atd. Myslím, že se tehdy domluvila s psychiatrem, aby dojel až za nim domů. Jenže on nikoho k sobě nepustil a házel po nich věcma. Bylo to ale už dýl tak nevím, jak to dopadlo…
Takže zkus najít nějakého doktora, popiš mu všechno a třeba by k vám dojel a promluvil si se strejdou.
My jsme k babičce volali známého doktora, napsal léky, problémy se přesto objevovaly.
Nevahala bych a kontaktovala jeho lekare…
Nemusi byt primo blazen… holt u starsich lidi se to stavat muze, muj nevlastni deda lita okolo domu s vzduchovkou a „brani si sve uzemi“. Vzhledem k tomu, ze rodice maji hospodu v prizemi domu je to nekdy neprijemne ![]()
Pomohla mu az lecba.
Takze ho kontaktuj, myslim, ze by nemel mit az takovy problem udelat lekarskou prohlidku doma!!!
@Spokojení píše:
@blecha72 Jenže jak ho tam dostat. Čekat až něco provede právě nehodlám. Nebudu čekat až ublíží dětem, mámě, mě, nebo bráchovi.
nj, jenže pokud není zbavený svéprávnosti (což asi není, jinak bys to neřešila), tak s léčbou nebo hospitalizací musí souhlasit. leda by třeba projevoval známky duševní poruchy a zároveň ohrožoval sebe nebo okolí, pak může být hospitalizovaný i bez souhlasu. jenže dokud nikoho reálně neohrožuje, tak bez souhlasu léčený být nesmí ![]()
hm to je právě ono. Dokud nic neprovede, tak nikdo nic nenadělá. Až ale provede. Byl v blázinci, je to řezník, už jednou vyhrožoval. No to bude asi hezký čekání. Není to nic čím bych se chtěla chlubit, ale je to takový pra*se že se nemeje, nepřevlíká, i v těch největších hicech chodí ve svetru. Člověk kolem něj jen projde a dělá se mu zle. Bohužel už nevíme jak na něj. Stydím se za to co máme doma. Ale co mám dělat.
Než abych čekala, že něco udělá dětem, radši budu lhát, že např. všem vyhrožuje, je agresivní, vytáh třeba nůž. Je to i pro jeho dobro, protože pokud by jednou chtěl opravdu něco někomu provést, nedej bože dětem a ty nebo muž je budete bránit, nemusí strejda ve svém věku skončit dobře. Nechce se mi věřit, že by se nic nedělo, kdybyste sehráli mírně hysterickou scénku ![]()
@zuzouš píše:
Než abych čekala, že něco udělá dětem, radši budu lhát, že např. všem vyhrožuje, je agresivní, vytáh třeba nůž. Je to i pro jeho dobro, protože pokud by jednou chtěl opravdu něco někomu provést, nedej bože dětem a ty nebo muž je budete bránit, nemusí strejda ve svém věku skončit dobře. Nechce se mi věřit, že by se nic nedělo, kdybyste sehráli mírně hysterickou scénku
Tak jednoduché to není.
@Spokojení lékaře, psychiatra.. ale dokud nic neprovede, těžko něco zmůžete ![]()
Určíte co nejdřív vyhledat odbornou pomoc. Neni t sranda. Kdykoliv se mu to v hlave muze přepnout. Obvodak by mel prijit k vam domu. Meli jsme to podobne doma s dedou.