Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem,
chci se zeptat, zda máte někdo obdobný problém, a sice že Vás tchýně ignoruje ani ne ve smyslu, že by se s Vámi nebavila, ale ignoruje Váš způsob výchovy, to, jak vedete domácnost atd.
Např. s ní neustále vedu boj o to, že děti v horku oblékne téměř do kožichu, protože by mohly ofouknout (zejména v horkách posledních dní), včera chtěla mé 17-měsíční dceři fénovat po koupání hlavu, aby v tom horku nenastydla. Neustále jí říkám, že když je dítě zpocené (mokré vlasy potem…) nebo zpocené za krkem, je mu prostě horko a musí se odstrojit. Nic, nezájem. Oni se všichni oblékají takhle děsně, leje z nich, ale aspoň neofouknou…jakékoliv mé argumenty neuzná, protože ona má pocit, že když je bývalá praktická doktorka, všemu rozumí líp, za krk dítěti nešáhne, protože se to asi za ní neučilo na fakultě, nevím. Můj manžel se prý jako malý hrozně potil a děti to mají po něm… jenže když jsem viděla foto, jak byl oblečen jako malý v bytě nebo venku mezi ostatními dětmi, začala jsem se z toho taky potit. Mé veškeré prosby prostě ignoruje.
Je horko, sluníčko, k večeru, ale fouká příjemný vánek, sundám dětem klobouky, protože jsou vlasaté a potí se pod kloboukem. Ona jde a dá jim ho zpět. Řeknu jí, že jsem jim ho sundala a ona mi řekne, že chlapečci vedle na zahradě (kteří mají ale kratičkého ježka a už mají na zahradě na rozdíl od nás stín mají také čepičky a směle jim je nechá, kašle na mne.
Dává mi najevo, jak špatné to mám s hygienou, protože mám doma psa - každý den vyluxuji nebo rychle vytřu, jednou za týden mi uklidí pořádně paní na úklid, špínu fakt nikde nemám. A že dětem hned neperu prádlo a nemyji lahvičku, když spadnou na zem snad není ukázka nehygieničnosti.
Když si jedno dítě bere, nestojím jí za to, aby mi řekla, že s ním jedou na nějaký zaplacený pobyt pro věřící, dozvím se to náhodně od tchána. Mně rozhodně nevadí, že s ním jedou, ale připadá mi divný, že mi o tom neřekne.
V bytě mi zničí spoustu věcí a nechá i děti vše ničit, protože jí podle mne za to nestojím, aby se náš byt plný dřeva a přírodních materiálů neničil. U švagrové, kde žádné dřevo ani nic podobného nemají, je naproti tomu velmi opatrná, aby se něco neponičilo, čili to není tak, že by byla neopatrná na věci obecně.
Vyhodnotila jsem to tak, že mne prostě ignoruje, baví se se mnou na půl huby to nejnutnější, což mi je jedno, ale směřuji k tomu, že jí děti, které má ale ráda, dávám s největším sebezapřením, protože když pro ně přijdu, leje z nich pot.
Podotýkám, že pohovor s ní nic nespraví - nemluví se mnou, navíc je její chování ke mně a potažmo k celé mé rodině dost netaktní až buranské, ale pouze k nám, ke svým kamarádům z kostela je slušná ažaž a o každém druhém řekne, že se neumí chovat. Prostě jí nestojím za to, aby mne brala vážně a naslouchala mi, ale nevím, jak z toho, nechci dojít k tomu, že jí děti nedám.
Řešila jste některá něco podobného?
NEjmenuje se Libuše??
to je jak ta moje
a víš co pomohlo? Odstěhovat se, celých 100km!! Bože to je klid najednou ![]()
Obávám se, že to nespraví ani svěcená voda..ona si prostě pomele tu svou, dokud ji nedáš jasně najevo že tohle teda ne.
Ikdyž děti mají vedle s ježkem kloboučky, tak naše děti je mít nebudou a hotovo! Prostě stát si za svým.
Ona ví, že ji ustoupíš tak si pojede svoji ![]()
Příspěvek upraven 22.07.14 v 16:18
To je rada dobrá, ale ona bydlí daleko, nicméně děti k ní jezdit asi budou a stýkat se taky budeme muset:-)
Ono je nejhorší, že doma jim klobouky sundám, ale vím, že až si děti odveze, oblékne je vesele do kožichu a nezajímá ji, že na to nejsou zvyklé a je jim horko. Prostě by mohly ofouknout a musí být takhle oblečené…
Ta přehnaná hygiena, to je nemoc z povolání. Navíc ještě z dob minulých, kdy byl tenhle přístup mnohem víc propagován.
Pokud je hodně církevně založená, tak si navíc pravděpodobně myslí, že její názory jsou lepší už z tohoto důvodu. S těmito lidmi se většinou opravdu nedá nic dělat. Nevím, jak vypadá ta její kritika, ale přes to co popisuješ bych se asi přenesla s tím, že si jí nevážím, je pitomá, a proto jsou mi ty její kecy jsou buřt.
Já si většinou klidně řeknu svoje, ale já vím, že máme v rodině typy lidí, kteří to snesou, u někoho jiného by nějaká poznámka třeba typu toho, že už je stará a není schopna pochopit a vstřebat to, že děti je lepší troška špíny než tuna čistících prostředků a až mrtvé prostředí, vedla k úplnému rozpadu rodinných vztahů.
A vzhledem k tomu, že píšeš, že vnuka miluje, tak to je myslím nejdůležitější, nejhorší mi přijde to přehnané oblékání, ale to asi dítě občas ve zdraví přežije a až bude starší, tak si samo řekne.
Ale jak s tchýní zastávám, tak tebe lituji, ale nemyslím si, že to nemá řešení. Zkus sehnat nějaké potvrzení od dětské lékařky, že máš dítě méně oblékat, třeba to od člověka na stejné úrovni vezme. I když bych měla obavy, aby ti tenhle typ člověka bez tvého vědomí nezměnil pediatra
.
Příspěvek upraven 22.07.14 v 16:25
@eva333 A jak daleko a jak často se stýkáte? Pokud jsou to občasné návštěvy, bych to nechala plavat, na tom se nic vyřešit asi nedá a děti se taky nezblázní, když budou mít vyfenovaný vlasy nebo zpocený triko.
@eva333 nejak nechapu, ze kdyz bydli daleko, mas s ni takove patalie
jsem spis podle toho co si psala myslela, ze zijete spolecne
Nepises, co na to manzel? Jemu nevadi jeji chovani? Rekl ji nekdy neco?
@neila No on to v zásadě uznává, říkal mi, že si s ní promluví a bude se s ní muset pohádat, ale to já nechci, podle mne bych tohle měla zvládnout sama a je chyba u mne, že jsem si toho nechala ve jménu slušnosti hodně líbit, takže ho nechci nutit, aby se s ní hádal. Mají to jinak, než to bylo u nás - my se s našima třeba pohádáme, nebavíme se spolu, ale za chvíli už o ničem nevíme. Oni to berou smrtelně vážně.
@Sany80s @Virginia Jojo, máte, holky, pravdu, taky se uklidňuji tím, že punčocháče v červenci občas přežijí, byť mne to v tom horku trápí, jak jim asi je… já spíš nevím, jak utnout tu její ignoraci a vymezit hranice, že se rády mít nemusíme, ale naši výchovu respektovat bude. U ní člověk neví, kde končí netaktnost a nevychovanost a začíná naschvál.
Říká se, že tchýně musí bydlet dost daleko, aby se nemohla zastavit „cestou kolem“ ale dost blízko, aby nemusela zůstat na noc ![]()
u té tvojí to asi platí dvojnásob…
no hele ono je to o tom, jak moc si stojíš za svým názorem a zároveň jak moc by se tě manžel zastal, pokud by ses ozvala. Můj názor je, dělat si vše po svém ale zároven tchýni ustoupit pokud to není nic životně důležité a nevidíte se denně
Takže to, že by mi tchýně skrmila malé dítě jednou za měsíc čokoládou by mě nechávalo chladnou, ale to, že by mi ho třikrát týdně přehřávala navlečeného jak pumpa /hrozilo by přehřátí, či ofouknutí právě z ůvodu zpocení/, tak to už bych se ozvala fest…
@eva333 A mně se zdá stěžejní, jak mnoho ti ona zasahuje do výchovy - v podstatě zmiňuješ jen to navlékání + neoznámení, že někam jedou.
Jak často tam ty děti jsou, nebo tam přebýváš s nimi??
Mně se zdá zbytečné chtít ovlivňovat její zvyky ve chvíli, kdy ty děti tam jsou „u babičky“. Asi to mám jinak - doma se děti budou chovat podle našich pravidel (naprostou většinu času) a u babičky nechť si nastaví pravidla ona. Však mi vychovala muže, přestál to ve zdraví a pokud to není nepříčetná šílená baba, tak bych to prostě nechala být, nevymezovala bych se nijak zásadně na jejím území, kromě věcí, které by to dítě vyloženě ohrožovaly na životě (nedodržování bezlepkové diety atp.).
My to máme v rodině tak, že doma pltí pravidla rodičů a u prarodičů zase platí jejich pravidla.
Samozřejmě to má hranice viz třeba ta bezlepková dieta, ale připadalo mi neslušné prarodičům, jak mají zacházet a vychovávat u nich doma.
To přehřívání je fakt na hranici.
Hele, doktorka, uč. MŠ JE diagnoza. To se nezmění. Jenže ty jsi máma a má tě respektovat a jestli to nedělá, ani poté, co s ní promluvíš, poprosila bych ji, aby k vám porostrě nechpodila, pokud tě nerespektuje ![]()
@Virginia @Sany80s Já souhlasím, kromě toho oblékání ať si vnoučata vedou, jak chtějí, (po tom pobytu pro veřící přijel kluk domů a zdálky viděl kostel a křičel, že bim bam néééé…:-), ale ona to praktikuje i u nás - nechám přetažené dítě před spaním 3 minuty vztekle řvát, než usne (to občas prostě dělá) a řeknu, ať tam nikdo nechodí a nechá ho. Ona tam jde ho uklidňovat, on řve ještě víc, protože neví, co by…já jí řeknu, ať ho nechá a ona mi řekne, že bude „zatvrzelý.“ Prostě IGNORUJE, co já řeknu, máte v zásadě naprostou pravdu, že jsou to hovadiny, ale jednak 100× nic občas umoří i vola a jednak mne mrzí, že to nedokážu utnout, protože se k ní nechci chovat neslušně.
Já tyhle neshody s tchyní znám, musíme bohužel bydlet ve společném domě… Neshody ve výchově jsou normální, ona to taky přeháněla s hygienou, děti si nesmějí s ničím hrát všechno je nebezpečné apod. Jednou dokonce řekla, že děti týráme, protože jsme je nechávali dlouho plakat (mám dvojčata a opravdu nestíhám k nim pokaždé běhat). Nakonec se to urovnalo až když si to s ní vyříkal manžel její syn, prostě jí vysvětlil že děti jsou naše a výchova je tedy plně na nás. Podpořil nás v tom i tchán. Teď nechává všechno na mně a nedovolí si nic říct, zato děti skoro nehlídá ani s nimi nikam nechodí. V tvém případě pokud děti hlídá jen občas, tak bych to nechala být ingoruj jí jako ona tebe, když děti moc oblékna tak je zase svlékni.
@Virginia píše:
@eva333 A jak daleko a jak často se stýkáte? Pokud jsou to občasné návštěvy, bych to nechala plavat, na tom se nic vyřešit asi nedá a děti se taky nezblázní, když budou mít vyfenovaný vlasy nebo zpocený triko.
tak zas na druhou stranu nevím, proč by se měly děti nechat ve vedru zpotit? jen aby se babičce vyhovělo?