Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobré odpoledne všem,
nevím, jestli se hodí, abych vás zde zatěžovala mými rodinnými problémy, ale přesto se někde musím svěřit nebo se zblázním. Tak tedy od začátku.
Moje babička, která má 86 let s dědou, který minulý rok zemřel neustále finančně podporovali pouze mého strýce a jeho rodinu. Pro bližší představu - když se strýc s tetou vzali koupili jim 4 pokojový byt, komplet výbavu, když se narodila sestřenice dostala do kolíbky 50 000 + teta nemusela koupit ze svého jediný kousek dětského oblečení, dudlíky, lahvičky ani nic podobného, kočár a postýlka byla samozřejmost. Představte si ale tu absurdnost, že když se narodil tetě mladší syn (o 2 roky později) koupili znovu vše nové vč. postele a kočáru. Což o to děda si to ze svého platu tehdy mohl dovolit. Pokračovalo to ale dál, nové auto, několik dovolených, Vánoce, svátky, narozeniny… Můj otec, prý jako protihodnotu dostal rozpadající se dům, nebo spíš domeček, který vlastním úsilím opravil, přistavěl patro a napsal zde rodičům doživotní užívání (to ještě netušil, jak moc se budou chtít revanšovat jeho bratrovi). Sestřenice s bratrancem dospěli a jelo se dál - sestřenka byt, který její bývalý manžel propil, takže byt nový, který její další manžel prohrál v automatech - babička přece koupí nový, a taky že jo, po rozvodu doplatili s dědou její dluhy a pro ni a tehdy 2 letou dceru koupili byl 5+1. Bratranec se oženil dostal byt, pro syna komplet výbavu a celé vybavení bytu, svatební cestu, celou svatební hostinu pro 300 lidí a pod. A to je toho asi ještě jen polovina.
Jenže přišel čas a karta se obrátila. Děda zemřel a tím zmizel i nehorázně vysoký důchod, naše bábi zůstala z 9 000 a tím pádem skončila legrace. No pro mě spíš začala. Babička komplet celý důchod odevzdává strýci nechává si cca 500 kč. Přitom žije u nás, vařím já, elektřina, voda, topení leží komplet pro změnu na mých rodičích. Nezastírám, že potřebuje už nějakou tu asistenci co se týče praní a tak, což je taky na mě nebo na mamce. To ale není celé. S manželem obýváme jeden pokoj a kuchyň pro zatím to stačilo, ale za 4 měsíce už budeme 3, ono by to asi taky stačilo, ale vzhledem k dezolátnímu stavu spodního patra (babiččin prostor kam nikdy nevrazila ani korunu, protože je to prý náš dům) praskla voda v koupelně, rozhodli jsme se s manželem proto pro kompletní rekonstrukci koupelny s tím, že to budeme užívat s ní, rezp. ona s námi, to bylo ródeo, že jí berem střechu nad hlavou až to ani můj manžel nevydržel a řekl, že buď bude mlčet a nechá nás to (na naše náklady samozřejmě) opravit, nebo, že bude nejen bez koupelny, ale i bez vody, protože nelze pouštět vodu, když prasklo potrubí (to ani nemluvím o tom, že nám to vyplavilo od letošních vánoc novou ložnici) tak tedy, že se do toho pustíme. S dobrou vírou jsem zajela ze strýcem a říkala, že prostě nezvládnu kompletní rekonstrukci ve 20 tt k tomu se starat o 2 babky (maminčina maminka 83 bydlí v sousedství a staráme se také o ni) prosila jsem ho, aby si ji vzali k sobě, aspoň na měsíc. Kdepak ty věci, jim vyhovuje si jen přijet pro důchod a co by dělali s babkou v bytě prý. Že je to náš barák, že ona nám ho dala a že se o ni tedy musím postarat. Tak nevím, jsem asi v bezvýchodné situaci. S mými kontakty by nebyl problém babičku umístit okamžitě do domova důchodců, před tím jsem tam pracovala, jenže moje bláznivá povaha mi to nedovolí, už ve škole mě učili, že nejlepší je, když senioři dožijí doma, asi jsem moc měkká, mimo to, můj strýc s tím souhlasí bez výhrad, ale otec prská, prej jestli ho taky jednou šoupnu do starobince. Neumíte někdo poradit?
Blbá situace, ale nenapadá mě žádné řešení, pokud babi doteď nepřišlo, že jedná nespravedlivě, tak jí to nijak nevysvětlíte, myslím, že v těchto případech jsou lidé k jiné pravdě slepí, hluší. A bohužel tu neexistují žádná práva a nároky na cokoli, ona si může s penězi dělat, co chce, strýc se na matku může vykašlat, když chce… Pokud na to máte žaludek, můžete na babi zatlačit, že jí utnete poskytovaný servis (vaření, praní apod.), pokud nebude spolupracovat s cpát prachy do chřtánu nenažraného strýce (to mu fakt není hanba brát prachy od důchodkyně???).
@Světluš P myslím že jste bez šance, buď bych to zkusila vydržet pokud by to nešlo a mělo by to ohrožovat mé manželství apod. tak bych jí sehnala ten důchoďák
No a to jste teď bez vody taky? ![]()
Hele, já budu upřímná, jsem pragmatik, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, babička by mazala do domova důchodců, minimálně na dobu rekonstrukce a pak by se vidělo. A chtěla bych po ní alespoň nějaký příspěvek na energie a jídlo. Jenom proto, že je člověk starý, tak se přeci nemůže tolerovat, že se chová jako sketa. Třeba babičce dojde, co ve vás má, až okusí ústavní život.
Podívej - tady není příliš co radit - a zejména ne, dokud se budeš vymlouvat na svou povahu a zkoumat staré rodinné křivdy.
Tím ničemu nepomůžeš - co se stalo, stalo se, odestát se nemůže.
V tuto chvíli máš na starosti vlastní domácnost i babičku, navíc jste se pustili do rekonstrukce - a protože to nezvládáš, musí Ti (aspoň dočasně) někdo pomoct. Buď to bude někdo z vlastní rodiny - nebo to bude nějaká instituce, například domov seniorů, kde bude babička dočasně, tj. do ukončení rekonstrukce, ubytována a zaopatřena potřebnou péčí.
Ve chvíli, kdy Ti Tvoje rodina odmítne pomoci, ztrácí nárok jakkoli do Tvého rozhodnutí mluvit. Jsi to Ty, kdo je zodpovědný za starost o babičku a především za svoje vlastní zdraví. Buď Ti teď, v této vzniklé situaci, pomohou - nebo se musejí podřídit Tvému rozhodnutí… a mohou si přitom klidně mrmlat, kdo koho kam jednou strčí.
Já pomůžu ráda… ale zase vocamcaď pocamcaď. Babička dává celý důchod strýcovi, co vám nechce pomoct, ona pomáhá jenom jemu… Takže bych to s ní probrala, že ať se nezlobí, ale že za chvíli vás bude víc, peníze netisknete, rádi se o ní postaráte, ale že byste potřebovali, aby vám přispívala nějakou korunou. Určitě něco projí, co léky, elektrika, voda, oblečení…? Na to jí 500 stačit nemůže. Určitě bude říkat, jak jste nenažraní, jak ji chcete dostat z baráku, ale počítej, že až bude opravdu nemohoucí, tak vám to asi bude dávat sežrat ještě víc. Normálně bych jí zkusila říct o tom přechodném domově v DD a uvidíte.
Souhlasím s každým slovem, co píše @Bibi239 ![]()
Bohužel je tenká hranice mezi tím být hodná a hloupá. Tím tě nechci urazit, sama jsem bývala taky taková, dělala jsem ze sebe blbečka a nakonec jsem na to vždycky dojela. Tak teď mysli na sebe a na miminko a babi to bude mít přesně takový, jaký si to zařídila. A hlavně, jak si zaslouží a ty můžeš mít svědomí čistý ![]()
@Světluš P Nevím, co řešíš. Prostě dej babičku na měsíc do DD, pokud ji tam nechceš nechat na pořád, tak nevidím problém.
Tak na to bych asi neměla nervy…Je to sice hnusné, ale pokud dává důchod strýci, což tedy nechápu proč, tak ať ji strýc z těch peněz vaří, uklízí, pere…Já bych jí vysvětlila proč a přestala bych se o ní starat. Třeba by jí to došlo
Pokud podporuje jen strýce, tak přece nemůže čekat od vás, že budete dělat vše vy na své náklady, takto si s*át na hlavu bych si nenechala. Po dobu rekonstrukce bych ji dala do toho domova a řekla jí pravdu, že strýc jí u sebe nechce. Třeba jí tam některé věci dojdou…
Příspěvek upraven 21.07.14 v 13:01
@Světluš P Mohu se jenom zeptat, kolik bral dědeček důchod
jinak bych babičku do domova a nazdar..tohle by na mě nebylo tedy ![]()
Přesně jak píše @IvaX Za babičkou, že buď bude platit za váš „servis“ a nebo může za strýcem, kterému to vlastně platí ![]()
@ynax @IvaX, té dotyčné babičce je 86 let.
Takovéhle „rádoby-racionální“ debaty s ní jsou totálně mimo mísu - celý život měla hodnoty nastavené určitým směrem (bohužel z objektivního hlediska pokřiveným, ale prostě to tak měla) a teď, v takovémto věku, se na tom nic nezmění. I kdyby tisíckrát zázračně prozřela a řekla „holčičko, to jsem byla pitomá, máš úplnou pravdu“… nenajde sílu vzepřít se milovanému synovi, kterého celý život podporovala… nenajde sílu říct mu „a dost, pomoz jim, už Ti peníze dávat nebudu.“ Jediné, co si babička z takové debaty odnese, bude pocit zoufalství, křivdy, lítosti a bezmoci - a zakladatelce to nijak nepomůže.
Až babička jednou odejde, rodinné vztahy se nějak vystříbří - ať už kterýmkoli směrem. Ale v tuto chvíli nemá naprosto žádný smysl pitvat takovéhle křivdy (natož chtít po babičce racionální postoj) - je potřeba věc řešit objektivně a efektivně.
@BohunkaP píše:
@ynax @IvaX, té dotyčné babičce je 86 let.Takovéhle „rádoby-racionální“ debaty s ní jsou totálně mimo mísu - celý život měla hodnoty nastavené určitým směrem (bohužel z objektivního hlediska pokřiveným, ale prostě to tak měla) a teď, v takovémto věku, se na tom nic nezmění. I kdyby tisíckrát zázračně prozřela a řekla „holčičko, to jsem byla pitomá, máš úplnou pravdu“… nenajde sílu vzepřít se milovanému synovi, kterého celý život podporovala… nenajde sílu říct mu „a dost, pomoz jim, už Ti peníze dávat nebudu.“ Jediné, co si babička z takové debaty odnese, bude pocit zoufalství, křivdy a lítosti - a zakladatelce to nijak nepomůže.
Až babička jednou odejde, rodinné vztahy se nějak vystříbří - ať už kterýmkoli směrem. Ale v tuto chvíli nemá naprosto žádný smysl pitvat takovéhle křivdy (natož chtít po babičce racionální postoj) - je potřeba věc řešit objektivně a efektivně.
Jako máš pravdu, ale oni tu babičku musí živit a to mi od strýce, ale i od samotné babičky přijde naprosto nehorázné, ať je jí kolik chce. Možná se mýlím, ale to že máš někde právo dožití, neznamená, že neplatíš elektřinu, vodu, otop a jídlo.
@Nuníček píše:
Jako máš pravdu, ale oni tu babičku musí živit a to mi od strýce, ale i od samotné babičky přijde naprosto nehorázné, ať je jí kolik chce.
Zakladatelka řeší konkrétní situaci - nezvládne rekonstrukci plus babičku v domě zároveň.
K čemu jí v tuto chvíli pomůže debata o tom, co je a co není od babičky či od strýce „nehorázné“?