Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ty jo tak to je obrat… tak je dobře, že dům je napsaný na vás, takže zbytečně nebudete vrážet peníze do cizího. Pokud babička s přesunem bude souhlasit, máš vyhráno a o starosti méně. Pokud babičce bylo slíbeno dožití - ano není fér, že jí teď dáte do DD, ale život není fér, což vám babička dokazovala celý svůj život. Teď jen ochutná svoji medicínu… Výčitky bych tedy neměla, jak se do lesa volá…
Tak to je brutální obrat, na to, žes neměla žaludek na oznámení, že má jít na měsíc do DD, tak teď ho máš na trvalé umístění? Já nevím, to je už na mě asi moc. Babička se nechovala celý život spravedlivě, ale ono není nikde psáno, že musí rodiče dávat všem dětem stejně. Pokud někdy bylo babce slíbeno dožití v baráku (i kdyby jen ústně), je dost nemorální toto nedodržet, pokud tedy ona ten DD vyloženě nevyžaduje. Samozřejmě to neznamená, že bych se chtěla krčit v jednom pokoji s dítětem a babce nechat tři pokoje, prohodila bych to. Pokud od počátku nebylo domluveno jakékoli její přispívání na domácnost, tak je asi její věc, že důchod odevzdává strýci (ale přiznávám, že by mě to vytáčelo šíleně, ale spíš bych působila na strýce, že je hanba to brát, ona v tomto už asi nikdy soudná nebude).
@Bibi239 částečně se přikláním k názoru. Určitě bych se až tak moc,,nemazlila,, nebyla bych hnusná, protivná to ne. Jen bych to vyloženě vysvětlila logicky, jak to je. Že potřebujete mít místo na to vše opravit a asi bych zavedla nějaké podmínky, třeba ať si ten důchod odteď nechává a raději si jej odkládá bokem, pro případ že by se tam zase něco,,podělalo,, tak ať má ona své peníze na věci…strýce nebo co to je bych poslala asi někam. A s babičkou fakt nevyměknout, prostě stejně jako by to byla ne stará nemohoucí osoba ale samostatně myslící jedinec s vlastním rozhodováním…
Je skvělé, že babička má takovou super rodinu. Posunuli jste rčení „pro dobrotu na žebrotu“ do zcela jiné dimenze. Gratuluji.
Ja som sao svoju babicku starala dvanast rokov, byvali sme v malom dvojizbovom byte, mala som dve male deti a nikdy ani na minutu ma nenapadlo uvazovat o domove dochodcov a to uz posldny rok vyzadovala 24 hodinovu starostlivost. Nebolo to jednoduch, al e vsetko sa da, kd sa chce. Tiez mi nikto z rodiny nepomahal, ale neriesila som. Robila som to, co nbolo poitrebne a spravne. A dalo sa existovat v jednej izbe aj s dvomi detmi. Takze argument, ze babatko, ktor sa este nnearodilo potrebuje izbu, ma nijako nepresvedcil. Citim z teba zatrpknutost, stare krivdy az skoro tuzbu po pomste. Mozno sa mylim, ale taky pocit to vo mne zanchalo.
Udělalas moc dobře.
@Světluš P píše:
Díky za rady vážení, vzala jsem telefon a volala ředitelce do DD, od prvního září mám pro ni místo, natrvalo, žádné přechodné, zasloužím si mít taky svůj klid a svoji rodinu, můj syn si zaslouží vlastní pokoj a já novou koupelnu i kuchyň s obývákem, babička prostě v září pofrčí směr ústav, kdo chce kam, pomozme mu tam, ona sama si nenechala zadní vrátka a trochu se přepočítala, domluvené tu měla jen dožití, ne konfort a jídlo, dožila tu do chvíle, než potřebuje cizí pomoc, stačilo, smlouvy jsou stejně za ty léta někdy v pr… a věcné břemeno dožití na baráku není, tedy právně na to není nárok. Důchod z větší části pokryje náklady na DD + vyřídím příspěvek na péči, což by mohlo pokrýt DD úplně a i kdybych něco málo doplatila, tak co no. Strýci dám vědět, kde je a že ji může navštívit popř. si jí vzít k sobě, na vánoce, svátky, nebo na trvalo, v tom mu nikdo bránit nebude. Uvidíme, kolikrát za ní přijdou, když důchod zhltne domov. Možná, že už jsem byla rozhodnutá, ale potřebovala jsem nakopnout, díky a vzhůru k novým lepším zítřkům.
Pěkné, tvoje dítě si zaslouží pokoj, ty si zasloužíš klid a babička domov důchodců. Moc pěkné. Už se těším, až Ti tohle hednou řekne to tvoje dítě. navíc pro ostatní, co jsem pochopila, tak zakladatelka v domě nebydlí sama, ale se svými rodiči. A babička je vlastně soběstačná, krom toho prádla, semtam úklidu a vaření. Takže bych řekla, že je to na mě hodne silné kafe.
A klidně na mě ječte, je mi to fuk. Co dělala a dělá babička se svým důchodem, jak rozdělili s dědou svůj majetek, může být zakladatelce šumafuk. jediné, co bych asi trvala na svém, by byl příspěvek na stravu, léky a bydlení. A dost. Přece jen, vždyt je to babička! Neudělala bych to, nedala jsem maminku nikam i když mi to sama navrhovala, když už nemohla ani chodit, krmila jsem ji, mixovala bědy, přebalovala a třeba třikrát denně převlíkala postel. K tomu ještě ostatní práce, zaměstnání, děti, vnoučata. Ale ona byla spokojená a věřím, že se jí umíralo mezi svými líp.
A ještě dodám - opravdu rodina na zabití - ale celá! Čtyři dospělí nezvládají navařit, vyprat a uklidit pro pátého.
No ale vždyt přece platí - vše pro dítě, ne? A co se starou bábou, beztak tu jenom zavazí a prudí. Tak co Tě to překvapuje.
Je bohužel smutné, kam až spoustu lidí zavedla jejich opičí láska a výchova stylem - když chceš, tak musíš. pro tebe všechno.
Ale je pravda, že tohle se vrátí. V tomto skutečně ty boží mlýny melou, pomalu ale jistě. A já na to používám moc pěkné české úsloví : Pánbůh ti to oplatí na dětech. Zní sice trošku jinak, ale takhle to líp sedí.
Jo, a jak tak koukám, tak bych možná zrušila i ty požadavky na příspěvky na jídlo a tak. Snad jen ty léky? Ty umí u starého člověka udělat sakra díru do rozpočtu.
A ještě k příspěvku - nevím, o jakém je řeč. Ale pokud to má být příspěvek na péči, tak podle toho, co píše zakladatelka v prvním příspěvku, je to naprosto vyloučeno. protože co si pamatuji, jsou tam dost zajímavé kolonky jako komunikace s okolím, pohyblivost, soběstačnost ve smyslu najíst, napít, umýt, obléci. A to všechno babička zvládá. Takže kdyby na něco dosáhla, tak snad na ten první stupeň, a i to pochybuji.
@Světluš P
Tak jsem přečetla pouze začátek a konec této diskuse a stačilo mi to ![]()
Tvoji situaci ti nezávidím, dívám se na to z pohledu jejího vnoučete a rozhodně bych na to neměla nervy.Na tvém místě bych se s tím tak nepatlala a šoupla ji do domova důchodců a pokud bych to nezvládla psychicky tak alespoň na nějakou dobu.Nebo bych jí zabalila věci a odvezla před byt strýce, bez dřívější domluvy, ten by čubrněl
A bábinka při jeho reakci asi ještě o něco víc
Pokud bábinka měla celý život mazánky někde jinde, nevidím důvod proč by jste se měly najednou starat vy…Jasně, je to babička, to je moc hezký, ale přesto jsou babičky a babičky, a pokud dělala a především stále dělá rozdíly, nebere ohledy na vás tak nevím, proč by jste měly brát ohledy vy na ní. Měla by si uvědomit že mít milující rodinu není samozdřejmost, člověk si to musí zasloužit a pokud bábinka takovéhle věci nevidí, je na čase jí oči otevřít ![]()
Třeba je to krutý…Já měla tři babičky, jedna byla úžasná, starala se o mě když máti byla nepoužitelná, nikdy bych jí nikam nestrčila, milovala mě a já ji, další babička, další, to byla ségra mojí druhý babky, tak že pro mně taky babička, byla fajn, měla jsem jí ráda a taky bych se o ní postarala, a babka(tátova máma),děs a hrůza, když viděla mě a nebo mého nemocného bráchu(downův syndrom),zakrývala si oči a schovávala ruce aby od nás něco nechytla, tak tu bych tam šoupla hned
Takže není babička jako babička a nikdo z nás nevidí a necítí to co zakladatelka
Takže takhle… mě zase připadá jako moc velké kafe soudit zakladatelku, že to nakonec rozhodla jak rozhodla. Sama píše, že babička ji v podstatě nesnáší, a je pravda, že kdyby sama babi nechtěla, tak ji do DD nedostane ani párek koní.
Nevztahujte si to na svoje skvělé, úžasné a milující babičky - tahle babička se podle popisu tak k zakladatelce nechovala. Kdyby to bylo tak, jak píšete, tak vyhodí i svoje rodiče, protože barák je zakladatelky. Babičku prostě jen dohonila karma za ty roky, kdy upředňostňovala jednoho syna před druhým. ![]()