Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tohle by měl především vyřešit tvůj otec se svým bratrem jako její synové. Anebo přestaň být ta hodná a udělej rázný krok. Babičku sbal, řekni jí, že jiné východisko po dobu reknstrukce není a že jede na pár týdnů k synovi. Strýci oznam, že tehdy a tehdy k nim na tak a tak dlouho přivážíš babičku a nazdar.
@BohunkaP píše:
@Nuníček, víš - já chápu, jak to myslíš… ale nerozumím, jaké řešení tedy zakladatelce navrhuješ. Řešení, které by jí pomohlo vyřešit momentální krizi, která potřebuje vyřešit ihned - rekonstrukce nepočká, těhotenství také ne.Takhle dlouhodobě se táhnoucí problémy se nevyřeší z týdne na týden - a ona to potřebuje řešit HNED.
Nezbyde než rekonstruovat s babičkou, tcháni když rekonstruovali barák (komplet koupelny, elektřina, topení) tak tam 80 letou babičku taky museli mít (strýc si ji taky neměl kam vzít a do DD nebo tak podobně by ona nešla ani za nic). Takže to jde, i kdy blbě.
@ynax píše:
@BohunkaP ale jo, már pravdu. ale co bys navrhovala? Zakladatelka bude mít dítě, až teprve s ním zjistí, jak bude lítat. Znám to. Kojila jsem dítě, protože byl čas na jeho jídlo a naše babička seděla u stolu a dávala nám najevo, že právě teď se má večeřet a že jí nedáme žádné jídlo - nechápala nebo nechtěla chápat, že musí počkat, protože mimino má na těch pár minut přednost. A já se dost obávám, že zakladatelka po porodu zjistí, jaké to je být nevyspalá, unavená, bez pomoci, bez peněz s neustále prudící babičkou za zády, která bude vyžadovat svůj stálý servis
Psala jsem, co bych udělala já. Postavila rodinu před rozhodnutí - rekonstrukci spolu s babičkou nezvládnu. Buď mi pomůžete (tj. babičku si vezmete k sobě nebo mi tady naběhnete na pravidelné směny pomáhat) - nebo to vyřeším bez Vás, tj. babičku do ukončení rekonstrukce umístím do domova důchodců.
Tím bych vyřešila momentální krizovou situaci.
Co se týče dalšího, tam je problém dlouhodobý - rodinné vztahy jsou zamotané, problematické a nedají se shrnout jedním odstavcem ani vyřešit jednou diskusí… Zakladatelka si hlavně musí jasně vymezit a nastavit pravidla fungování svojí vlastní rodiny - pitvat se v minulých křivdách nemá smysl, co si na kom vezme? Stejně tak nesmyslné je zabývání se křivdičkami „babička o mně vykládá, jak neumím osolit polívku“… tak ať vykládá, prokristapána, každému normálnímu člověku je snad jasné, s jakou rezervou je potřeba brát pomluvičky z úst téměř devadesátileté babči.
Dokud se zakladatelka nesrovná sama se sebou - dokud bude pitvat minulost a užírat se křivdami - do té doby bude zatrpklá, lítostivá a nespokojená.
Bohunka má pravdu, že zásadní je teď ta rekonstrukce a taky že kdo se nepodílí na pomoci, nemá právo se podílet na rozhodování. Takže svolat (nebo obvolat) rodinu a říct, jak to podle tebe lze udělat- tj. babi buď k příbuzným nebo krátce do DD, pokud je někdo proti, tak ať navrhne jiné řešení, se kterým budou všichni souhlasit. Nekompromisně, žádné dlouhé rozhodování, nakonec to neděláte jen pro sebe. V řeči znovu zdůraznit příbuzným, co vše už od babi dostali, že by mohli nyní zase pomoci oni (někdo rychle zapomíná, co pro ně druhý udělal a někdy, pokud je to naservírováno nahlas a přede všemi, to může mít lepší účinek, než když si to všichni jen myslí). Akorát mám obavy, že navázat jakoukoli rozumnou komunikaci s násilnickým alkoholikem nebo asociálem, který nebyl nikdy zodpovědný ani sám za sebe, bude problém. Druhá varianta je prostě oznámit babi, že rekonstrukce je třeba (i pro ní) a že po její dobu se někam musí uchýlit, že máš možnost domluvit DD, nebo ať si sama domluví pobyt u někoho z toho příbuzenstva, protože na tvou výzvu neslyší. Jinak fakt nevím.
@Bibi239 @celipipka54 taktéž souhlasím. Je to toiž těžké, pomáhat ano, ale už budeš mít vlastní rodinu a sama vidím u kamarádky, že s mimčem se v nefungujícím domě co se rozpadá a potřebuje opravu, žije dost těžko
Navrhni DD na mě+síc, a až bude opraveno, bude dávat dejme tomu 2-3 tisíce Vámn, nebo pokud nechce dávat peníze, at platí nákupy ![]()
Staré křivdy neřeš, jen se v tom zbytečně plácáš a nic se nevyřeší.
Prostě bud ti pomůže rodina - otec, strýc,.. a nebo půjde na tu rekonstrukci do domova. Pokud ti rodina odmítne pomoct, tak at si pak brumlají, jak chtějí ![]()
Babička byla domluvená, že bude žít u vás zadarmo a bude mít veškerý servis, nebude přispívat ani na inkaso a jídlo? Je to tak? Tak potom by to s ní měl vyřídit ten, kdo to takto domluvil. Mj. i kdyby se zakladatelka „rozkrájela“, babička si vždycky něco najde (nedosolená polívka)…
Díky za rady vážení, vzala jsem telefon a volala ředitelce do DD, od prvního září mám pro ni místo, natrvalo, žádné přechodné, zasloužím si mít taky svůj klid a svoji rodinu, můj syn si zaslouží vlastní pokoj a já novou koupelnu i kuchyň s obývákem, babička prostě v září pofrčí směr ústav, kdo chce kam, pomozme mu tam, ona sama si nenechala zadní vrátka a trochu se přepočítala, domluvené tu měla jen dožití, ne konfort a jídlo, dožila tu do chvíle, než potřebuje cizí pomoc, stačilo, smlouvy jsou stejně za ty léta někdy v pr… a věcné břemeno dožití na baráku není, tedy právně na to není nárok. Důchod z větší části pokryje náklady na DD + vyřídím příspěvek na péči, což by mohlo pokrýt DD úplně a i kdybych něco málo doplatila, tak co no. Strýci dám vědět, kde je a že ji může navštívit popř. si jí vzít k sobě, na vánoce, svátky, nebo na trvalo, v tom mu nikdo bránit nebude. Uvidíme, kolikrát za ní přijdou, když důchod zhltne domov. Možná, že už jsem byla rozhodnutá, ale potřebovala jsem nakopnout, díky a vzhůru k novým lepším zítřkům.
@BohunkaP máš pravdu… ovšem, pokud babička nebude souhlasit s umístěním do DD, tak s ní nehnou. Takže zakladatelce nezbyde nic jiného, než to zkusit babičce vysvětlit, proč na přechodnou dobu - aby měla pohodlí, vodu, teplé jídlo - protože to jí bez vody doma oni nemůžou poskytnout nebo naběhnout na strýce.
Btw. zakladatelko - pokud babička nepobírá příspěvek na péči, je umístění v DD sci-fi
Edituji po tvém posledním příspěvku - je fajn, že to místo máš i bez příspěvku a dlouhého čekání - co na to babička? Pokud se sekne, že nikam nejde, násilím ji tam nedostanete. Možná zkus, že to tam celé bude rozbité, všude prach, bez vody, tepla, jídla, neustále rambajz… no držím palce, myslím, že ještě budete mít problémy
Tak řešení této situace už tu padly souhlasím se @Samamama buď ať pomůžou i ostatní nebo ať respektují, to že babička půjde do DD. Také bych jim připomněla co už od ní dostali, aby si vzpomněli, že jí to dluží. Otci bych řekla, ať se na mě nezlobí, ale že v této situace je prostě rekonstrukce nutná a vzhledem k tomu, že to těhotná už nezvládáš jiné řešení nevidíš. Jelikož tvé zdraví a dítě je pro tebe momentálně větší priorita než nevděčná babička.
Další věc je, jak máte upravený majetek. Podle toho co píšeš, tak dům je rodičů, jsi si jistá, že pak bude váš, že do něj vrážíte své peníze a rekonstruujete? Jestli by nebylo nakonec lepší se odstěhovat do svého a tím pádem se od těchto problémů a od nevděčné báby distancovat ![]()
Babička souhlasit bude, jí je jedno kde je, stejně nás nesnáší, takže nám asi bude lépe všem,
@Světluš P Žádost o příspěvek na péči podat neodkladně - vyřizuje se dlouho. Slyšela jsem, že nejsou výjimečné případy, kdy to trvalo 5-6 měsíců. Nebo už to nechat, aby žádost vyřídila soc. pracovnice DD (připravila formulář a dala babi podepsat).
@Světluš P píše:
Díky za rady vážení, vzala jsem telefon a volala ředitelce do DD, od prvního září mám pro ni místo, natrvalo, žádné přechodné, zasloužím si mít taky svůj klid a svoji rodinu, můj syn si zaslouží vlastní pokoj a já novou koupelnu i kuchyň s obývákem, babička prostě v září pofrčí směr ústav, kdo chce kam, pomozme mu tam, ona sama si nenechala zadní vrátka a trochu se přepočítala, domluvené tu měla jen dožití, ne konfort a jídlo, dožila tu do chvíle, než potřebuje cizí pomoc, stačilo, smlouvy jsou stejně za ty léta někdy v pr… a věcné břemeno dožití na baráku není, tedy právně na to není nárok.
V zakládajícím příspěvku jsi psala o své „bláznivé povaze“ - upřímně, vysvětlila jsem si to tak, jako že jsi přespříliš hodná a čestná. Prostě jsem si to přeložila v pro Tebe pozitivním smyslu - moje chyba, opět jsem soudila příliš rychle.
Pokud babička o trvalé umístění do domova důchodců stojí, je všechno v pořádku a zdánlivě není co řešit. Máš starost vyřešenou - ale na rovinu, z Tebe je mi smutno.
Toto, cos napsala, považuji za nemorální svinstvo - jestliže babičce bylo slíbeno (i kdyby jen ústně!) dožití v domě, pak by nemělo záležet na věcných břemenech a dalších právničinách. Babička se k Tobě nechová správně - to ale neomlouvá skutečnost, že jsi schopna vypustit z úst takovéhle argumenty.