Studium na VŠ s malým dítětem?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Studium na VŠ s malým dítětem?
Ahoj, která z vás se odhodlala při rodičovské dovolené vystudovat VŠ - dálkově? Docela by mě zajímalo, jak to zvládáte? Jsou to pátky a soboty od rána do večera.....
Já se stále nemůžu odhodlat. Mám roční dítě a doma nezvládám skoro nic nebo za cenu totálního vyčerpání. Momentálně nemám ani žádnou možnost hlídání, moji rodiče již nežijí, tchýně bude ještě 2 roky pracovat. Možná by mohl hlídat tchán , který už má nárok na důchod a od léta prý již nebude pracovat.
Budu moc ráda, když se podělíte o své zkušenosti.
Děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, mám taky roční dítě a dálkově studuju (od podzimu 2004). Dokonce jsem zvládla po porodu nepřerušit a pokračovat normálně dál, akorát jsem si teda rozložila jeden rok studia do dvou let, abych toho neměla moc. Dělám dvouoborové studium na FSS v Brně, jeden obor bych chtěla skončit letos v červnu a ten druhý příští rok.
Zvládat se to dá, ale je fakt, že mi hodně pomáhá manžel - hlídá malou, když jedu na zkoušky apod. A taky tam nejezdím každý týden, ale jen 1× měsíčně (no, ve zkouškovém častěji). Učím se spíš nárazově, když mám před testem nebo zkouškou - líp mi to tak leze do hlavy. Ale jsem docela zvědavá na diplomku… ta bude docela hodně náročná na čas a na hlídání.
Jestli ti můžu poradit, tak to zkus
Zvlášť když se ti rýsuje možné hlídání. Zabalit to přinejhorším můžeš vždycky
A aspoň já mám tu zkušenost, že v případě nějakého nestíhání škola docela vychází vstříc (můžeš opakovat předmět, rozložit si studium apod.). Jakou školu chceš dělat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jori, co na FSS studuješ?
Já taky studuju FSS, po porodu jsem přerušila, protože jsem byla před státnicemi a státnicovala bych na konci šestinedělí. Teď se učím na státnice, které budu mít za 3 měsíce (a pak ještě jedny v lednu 2008) a už se hrozně moc těším, až to celé skončí. Rudi, jestli nemáš možnost hlídání, tak bych do toho nešla a počkala bych, až bude dítko větší (třeba 3 roky). Taky nemám možnost hlídání jinou než manžela, připravuju se na státnice a píšu diplomku po večer a po nocích, kdy bych měla odpočívat a spát. A na mé psychice je to poznat… Toť moje zkušenost.
Jinak FSS doporučuji - skvělá škola!
Bebet
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to gratuluju! To jsou velmi zajímavé a perspektivní obory. Já studuju obory perspektivní tak maximálně v souvislosti se stárnutím naší populace
- psychologii a sociální práci a politiku.
Bebet
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za rady.
Pokud se mi nepodaří to studium na VŠ, tak bych mohla studovat alespoň angličtinu. Tu budu v práci určitě potřebovat a pro začátek mi to dá zabrat ažaž.
Studiu zdar!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj chtěla jsem se zeptat na radu. Druhým rokem studuju ekonomickou fakultu v Brně. Jedná se o bakalářské studium , takže mně zbývá ještě jeden rok do konce. Ale jsu na začátku těhotenství zhruba 9 týden a termín porodu mně vychází na listopad. Což už je období, kdy začínají zkoušky v podzimním semestru. A na jaře bych vlastně musela zvládnout bakalářskou zkoušku. přemýšlím o tom, že bych školu na rok přerušila. přece jen s ročním dítětem si myslím už to bude jednodušší, hlavně když bych mohla mít pak hlídání. Ale všichni mně odrazují, že se mně po roce už nebude chtít do školy vracet.
Jedná se o moje první těhotenství. Nemáte s tím někdo zkušenosti, jestli přerušit nebo pokračovat dál. zase je asi pravda, že v prvních měsících se člověk asi vůbec nevyspí, že?
tak kdybyste náhodou někdo měl podobnou zkušenost, tak dejte vědět.
dík
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
janna24: já si myslím, že za ten rok budeš mít naopak mnohem méně času. Soudím teda podle sebe - první zkoušky po narození malé (studuju FSS v Brně) jsem dělala, když jí byly cca 4 měsíce a bylo to úplně v pohodě, protože hodně spala a mohla jsem se učit i přes den. Naopak teď (je jí 14 měsíců) už toho přes den moc neudělám, protože se jí musím hodně věnovat, tak to musím zvládat večer a v noci. Taky mě teď čeká bakalářka a státnice, tak uvidíme, jak to zvládnu…
Vám na ESF začíná zkouškové už v listopadu?
My máme až do prosince výuku a pak koncem prosince, v lednu a začátkem února zkouškové…
Jori (nejde mi se přihlásit
)
- Citovat
- Upravit
Ahoj Jori, takže doporučuješ pokračovat dál. Já si to budu muset pořádně rozmyslet, protože musím udělat ještě zkoušku z angličtiny, to je podmínka, abych byla připuštěna k bakalářské zkoušce a nechtěla jsem to nechávat až na poslední semestr, kdy budu psat bakalářku. A mám strach, že pět zkoušek + agnličtinu nezvládnu. navíc to bude před vánocema a to bych si je asi moc neužila.
Ale je fakt, že zkouškový nám začíná až v prosinci, takže bych to s porododem mohla stihnout.
A ty tenhle rok končíš? jestli jo, tak přeju úspěšnou zkoušku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já studuju ekonomiku a management ve Zlíně. Mimčo se nám narodilo o prázdninách mezi druhákem a třeťákem (taky Bc studium). Rozvolňovala jsem, pač mi chyběla jedna zkouška (chtěla jsem přejít z prezenční na kombinovanou formu a to šlo jedině za předpokladu, že ukončím ročník) a možu říct, že si nedokážu představit, že bych měla těch předmětů víc. A to byl manžel při vyřizování různých náležitostí vždycky se mnou a vozil malého někde poblíž v kočárku, kdyby se náhodou probudil a měl hlad. Teď je malému 20 měsíců a určitě je to víc v pohodě. Je fakt, že přes den se učit nedá, takže buď přes noc a nebo je malý s manželem někde na výletě nebo přes víkend u babiček (když manžel nemůže). Možná by bylo dobré ne přerušit studium, ale nějak si to rozvolnit a vzít si třeba tři předměty, aby člověk z toho učení úplně nevypadl, prostě si toho naložit s rozumem…sice je pravda, že ze začátku toho mimčo hodně naspí, ale když to tak beru podle sebe…ze začátku jsem taky dost spávala s malým a byla jsm ráda, že mám klid a nemusím myslet na nic jiného, než na sebe a hlavně na malého… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Ladko, dík za radu. to jsem taky přemýšlela, že bych si předměty rozhodila do víc semestrů. jenže každej semestr musím splnit podmínku , že budu mít 15 kreditů . Většinou 1 předmět se rovná 5 kreditů, a když si zapíšu málo předmětů, tak je riziko, že jeden předmět neudělám a pak vyletím. Myslela jsem, že zkusím jít normálně dál, ale taky mám strach, že ze začátku budu uvanená a bude to zápřah. Navíc za rok hlídání by nemělo být problém. Jedna z babiček už bude v důchodu a určitě ráda pomůže. Tak kdyby člověk viděl dopředu, to by bylo jednodušší rozhodování ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jana24…Tak my nemusíme plnit žádný určitý počet kreditů za semestr…ale nevím…myslím, že je lepší si vzít míň zkoušek a mět na to víc času, než si jich vzít víc a spolehat na to, že když se některá nepovede, ta další určitě jo…já vím, že je to docela stres dělat zkoušky s tím, že je MUSÍM udělat…a právě proto bych to asi řešila až bude prcek větší…protože jaks napsala…dopředu bohužel nevidíme…a ani nevíš jaké mimi bude…to že někomu mimčo od malinka přes den spávalo…viz náš malý…ten opravdu jen jedl, kadil, čůral a spal (ze začátku a od čtvrtého měsíce spal i celou noc bez kojča)…neznamená, že tak bude spávat mimčo jiné…viz švagrová, malá skoro vůbec nespávala…ani přes den…ani v noci…kojila tak dvanáckrát za noc…a za takovýchto podmínek bych teda studovat nezvládla…Já tě nechcu nijak strašit, ale fakt bych to pořádně zvážila…abys toho potom nelitovala, protože už nějaký rok na škole máš za sebou…a než si na sebe s mimčem zvyknete, tak to taky chvilku potrvá…já měla jednu dobu problém s kojením a byla jsem streslá až hrůza a v takovém případě by určo šlo učení stranou, ale člověka by to někde tam vzadu hlodalo a myšlenka, že jde škola do háje by psychické pohodě, která je pro mimišo hodně důležitá, určitě nepomohlo…omlouvám se za délku příspěvku…já vím, že to bude rozhodování těžké, ale určo to dobře dopadne…stejně…až bude mrně na světě…po škole ani nevzdychneš… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Ladko, asi to udělám jak říkáš, že školu nepřeruším ale zapíšu si míň zkoušek a místo třech let, budu školu studovat čtyři roky. Blbý je, že fakt musím splnit těch 15 kreditů. Navíc s přítelem (v té době už manželem) se budeme stěhovat v létě z paneláku do docela velkýho baráku, takže mně přibude ještě ve velkým úklid. Tak abych to v pohodě všechno zlvádla.
A ty tento rok končíš?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jana24…nooo…měla jsem končit…jenže jsem neudělala jednu zkoušku, tak to budu muset zase o rok protáhnout
…je to na palicu, už jsem to chtěla nějak doklepat, aaaale…dokončujeme barák
a na léto taky plánujeme stěhování (mmch by se nám do domu vlezly tak 4-5 současných bytů
) takže o úklidu vím svoje…je to děs…než to tam aspoň trochu prohlédlo…teď už asi tři týdny (po víkendech) chodíme umývat vymalované a nějak se to furt vleče…no a kdybych teď v červnu ještě měla státnicovat, tak to bych si to asi musela hodit…
…takže ikdyž to zní fakt blbě, nakonec su ráda, že se to tak nějak vyvrbilo…v klidu se přestěhujem a příští rok budu mít celý jen na jednu zkoušku, bakalářku a státnice…tak sem si říkala, že to by v tom byl čert, aby to příští rok neklaplo…
Je fakt, že všechny kamošky a spolužačky z gymplu už se „honosí“ titulem, aaale zase žádná nemá takového caparta jak já. Už když jsme se s manželem brali (je o dost starší jak já), bylo jasné, že priorita bude rodina a škola se bude muset zvládat tak, jak to pujde. Malý je stoprocentně plánovaný, takže jsem na to byla připravená a kdybych nechtěla, tak do toho nejdu…
Je fakt, že to omezení kreditama je takové nešikovné, ale z vlastní zkušenosti vím, že s bříškem a úsměvem se dá leccos ukecat…
Takže bych se toho nebála…L
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
to je škoda s tou zkouškou. příště už to určitě vyjde
A státnice můžeš dělat až na jaře nebo to jde taky v podzimním semestru? Víš jestli to musíš protáhnout o rok nebo jenom o půl.
tak to se mám s úklidem na co těšit. Ale říkám si pořád lepší, až budu doma s mimčem a učit se do školy a starat se o domácnost. než teď, když chodím do práce, o víkendech se učím do školy a ještě navíc musíme s přítelem vyřidit svatbu. Termím máme 14.7 a pak ještě stěhování. Tou dobou bych měla končit pátý měsíc. Ale taky jak píšeš, mimčo bylo plánovaný. Všichni mně říkali, a´t počkám až po škole. Ale já si stejně všechno udělám po svým. A věděla jsem, že tou dobou už budeme s přítelem mít kde bydlet, tak jsem do toho šla. A taky nelituju. Hlavně aby všechno dobře dopadlo
Momenátlě ale nemám čas si to těhotenství pořádně užít.
Taky sem si říkala, že bych toho těhotenství mohla zneužít u zkoušek ve svůj prospěch
jenže tento semestr nebude nic vidět a do dalších zkoušek už porodím. Špatně načasovaný ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit