Pedagogické minimum
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Pedagogické minimum
Dobrý den, najde se na těchto stránkách někdo, kdo studuje pedagogické minimum při mateřské. Chce učit angličtinu? Ví, někdo jaké zkoušky jsou pro obor školství přípustné? Skládala jsem zkoušku v Anglii.
Díky
Tereza
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahojky,
tak pokud vím, ped minimum by Ti k učení mělo určitě stačit. Nevím, jak je to s jeho studiem na dálku samostatně, ale u nás na přírodovědě to bylo dost v pohodě:-)
Co se angličtiny týče, měla by být státnice nebo CFA… (uznatelná odbornost) v tom se moc nevyznám, vím jen od muže, co zástupcuje na gymplu. Snad poradí přímo některé angličtinářky:-)
Ale vím, že občas nejen angličtinu učí kde kdo…
Zdraví A
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Těžko říci. Zkus se poptat na nějaké pedagogické fakultě. A asi také záleží, kde bys případně chtěla učit, třeba ani to pedagogické minimum nebudeš potřebovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
vím situaci ze střední školy - tam teoreticky potřebuješ CAE.
Nicméně, jak píše Albi - o kvalifikované je nouze, učí i „nekvalifikovaní“, nicméně, potom počítej se smlouvou na dobu určitou a škola po tobě bude chtít, abys začala studovat.
Na základce situaci neznám, nicméně si myslím, že je tam situace taková, že když tam přijdeš a řekneš, že chceš učit Aj, utrhnou ti obě ruce… ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj,
kamaradka ucila na jazykovce zacatecniky a mirne pokrocile a stacilo ji k tomu jen FCE bez ucitelske praxe. Je to hodne individualni. Jinak by me taky zajimalo to pedagogicke minimum az me prestane bavit individualni doucovani.
Terik
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem 10 let na mateřské dovolené a před tím jsem učila angličtinu na střední škole jen s pedagogickým minimem, velkou státnicí z angličtiny a FCE. Teď když se budu chtít vrátit do práce tak budu mít velké problémy. Alespoň ve velkém městě mě nevezmou bez vzdělání z ped. fakulty. Vím to od kamarádek, které učí a jsou ve stejné situaci. I kdyby mě někde vzali, tak to nemá budoucnost a dali by mi nižší plat jako neaprobované učitelce. Loni jsem se pokusila přihlásit na dálkové studium na ped. fak. v Brně, ale tam na dálkové studium angličtiny přijmou jen absolventy své fakulty jiného oboru. A denní studium bych si musela platit, protože už jednu vysokou školu mám. Po deseti letech, kdy žijeme z jednoho platu na to prostě nemám. A to nemluvím o tom, že bych dělala přijímací zkoušky s čerstvými maturanty!!! Není to legrace v tom našem školství!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky,
tématu jsem si všimla až teď, ale protože jsem 2 roky pracovala na ICV, kde se mimo jiné organizovalo studium DPS (Doplňující pedagogické studium), tak Vám chci napsat aspoň něco, co k tomu vím. Podle zákona by měl mít každý učitel,který chce učit na střední nebo základní škole pedagogické vzdělání. Buď ho získá přímo na pedagogické fakultě nebo pokud chce učit to, co sám vystudoval na vysoké (např. ekonomie, agroekologie,…) tak si může udělat kurz celoživotního vzdělávání, tj. DPS a to ho pak opravňuje k výuce skupiny určitých předmětů na středních školách. Pozor, v zákoně je to přesně rozděleno, když má někdo DPS na střední, tak to neplatí současně pro základní školu a naopak. V současné době je trendem bakalářské studium DPS, ale zatím, pokud vím, platí i absolvování kurzu celoživotního vzdělávání, jediný rozdíl je v tom titulu a v tom, co upřednostní ředitel školy při výběrovém řízení na nového učitele. Jinak každá vysoká škola, která organizuje kurzy DPS se zaměřuje na ty obory, které má sama v akreditovaných studijních programech, takže technické vysoké školy mají DPS zase jen na výuku technických předmětů. Jazyky, pokud vím, se dají dělat jen při pedagogických fakultách. Nevím, jak je to v praxi. Jak píšete, o kvalifikované angličtináře je asi bída. Ale jak říkám, podle zákona by měl být každý učitel pedagog.
Mám spíš zkušenost z vysoké školy s technickým zaměřením, ale kdyby někdo chtěl s něčím poradit, tak klidně napište.
Ahoj a ať se daří na mateřské i při studiu ![]()
Veronika
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mandicku -
jako jazykářka (vystudovaná) Ti můžu ještě připsat toto (protože pochopitelně - jako všude- i my máme kolegyně, které to mají jako Ty).
Takže:
plně kvalifikovaná jsi tehdy, pokud máš vysokou školu týkající se vyučovaného oboru. Pokud tato škola není přímo pedagogická fakulta (ale je to např. Vysoká škola ekonomická, a učíš ekonomiku), pak si musíš dodělat pedagogické minimum.
Což ale Tvůj případ není, protože chceš učit cizí jazyk.
Takže:
plná kvalifikovatelnost pro jazykáře existuje ve dvou variantách:
- vystudovaná pedagogická fakulta v oboru učitelství anglického jazyka (pro ten stupeň, který učíš)
- vystudovaná pedagogická fakulta v oboru učitelství čehokoli (pro stupeň, kde chceš učit), plus k tomuto Všeobecná státní zkouška z angličtiny.
ALE: Naprostá většina škol po Tobě chramstne, pokud budeš mít FCE (možná že na základní školu by stačil PET… ale na střední nevím, to mi připadá málo) plus to zmiňované pedagogické minimum. Ale kvalifikovaná v tomto případě stále ještě nebudeš. Aneb budeš vedená jako „nekvalifikovaná“ i s tím minimem, a pravděpodobně budeš o platovou třídu níž.
Tak toť vše ![]()
Snad jsem Ti pomohla ![]()
Jen doplním, že já učím na střední, loni byla u nás inspekce, a kolegyně má: PET a pedagogické minimum, a inspektorka nadávala, a kolegyně musela začít studovat.
na základních školách nevím…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě k těm certifikátům typu cambridgeských zkoušek:
Jsou sice mezinárodní, ale stále větší váhu než jakýkoli mezinárodní certifikát má česká státní všeobecná jazyková zkouška.
Koná se na velmi omezeném počtu jazykových škol, které na ni mají speciální akreditaci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pedagogické minimum
Ahojte, hledám už dlouho a dostala jsem se k tomu, že DPS pro středoškoláky již není. Skutečně je to tak, že již nelze udělat DPS jen se střední či vyšší školou? Chtěla jsem učit na 1.st. ZŠ, ale na VŠ se mi nechce. S mrňouskama nevím jak bych to dělala. Neporadíte mi někdo? Třeba to ještě nějaká škola nabízí. Moc díky za tipy. Martyna
- Citovat
- Upravit
t
ahoj rád bych se tě.zeptal..za chvíli končím bakalářské studium ekonomika cstovního ruchu,,,chtěl bych si udělat DPS pro střední školy..je to možné i když nmám magisterské vzdělání,,,díval jsem se na různé školy kde to měly jako podmínku,,
- Citovat
- Upravit
Michale, sice je to už rok, co jsi sem psal, ale chtěla bych se zeptat, jak jsi to vyřešil? Já řeším podobný problém…
Mám vystudovaného bakaláře Ekonomika cestovního ruchu, 2 roky jsem byla v Anglii a nyní se připravuji na složení FCE. Chtěla bych angličtinu učit, myslela jsem si, že si dodělám pedagog. minimum, které se ale mezitím bohužel zrušilo. Ráda bych si dodělala magisterský titul, ale bohuže, kdybych chtěla na pedáku, tak musím znova na bakaláře a pak teprva MGR…Což se mi moc nechce. Tak dobře naše školství ani neplatí ![]()
- Citovat
- Upravit
Dobrý den,
mám dotaz, snad mi někdo poradí:), studuji 4.ročník mgr.studia obor speciální pedagogika, po ukončení studia by jsem chtěla učit na střední škole, může mi někdo poradit, zda můžu učit, či si musím udělat pedagogické minimum? Nebo jak mám dále postupovat? Děkuji
- Citovat
- Upravit