Pedagogické minimum

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
30.7.12 15:46
@k1l1 píše:
Dobrý den,již dlouho chci učit AJ na základní škole. Chtěla jsem se zeptat, jestli lze ještě někde udělat pedagogické minimum. A jestli by to na učení na základní škole stačilo. Jestli s tím máte někdo zkušenosti z´poslední doby a jestli by jste mi dali nějaké návrhy kde nejblíž Oomouce si toto pedagogické minimum udělat. Já sama jsem se pokoušela dostat na VŠ na učitelství AJ ale bohužel jsem se nedostala. Tudíž mám jen střední školu a rok na jazykové škole. Předem děkuji za odpovědi.

Myslím, že ani nemá smysl se o to pokoušet, pokud máš jen střední školu a jazykovku. Dneska už je tolik plně kvalifikovaných učitelů angličtiny, že nemohou dostat zaměstnání!!! Vím o čem mluvím, sama jsem vystudovaná učitelka angličtiny, studovala jsem dálkově v Brně a učím už 10 let. Podle poslední novely totiž nikdo bez mgr. na ZŠ učit „nesmí“. Kdo nemá mgr, bude muset odejít, nebo si urychleně začít VŠ dodělávat, to záleží na řediteli. Ono si taky hodně učitelů doělalo třetí aporbaci angličtinu, je to na dva roky, a tím pádem mohou taky učit.

• Citovat
  • Upravit
Samronka
9.10.12 15:28

Učitelka pro MŠ

Dobrý den,

chtěla bych požádat o radu. Momentálně jsem na mateřské dovolené a po ní bych se chtěla ucházet o práci učitelky v MŠ. Mám vystudovat střední pedagogickou školu, obor Výchovná a humanitární činnost a pak Sociálně pedagogickou asistenci na VŠ. Díky střední škole mohu vykonávat práci vychovatelky v družinách, ale já bych chtěla raději do školky. Poradil by mi někdo, co mám udělat proto, abych byla braná jako kvalifikovaná učitelka? Jsem z okolí Liberce, děkuji.

• Citovat
  • Upravit
lekno
9.10.12 15:44

No obávám se že kvalifikaci máš až studiem pedagogiky pro Mš… :?
jinak asi bude záležet na konkrétní školce a jaký bude zájem, pokud u výběrka bude někdo s plnou kvalifikací, tak moc šancí nemáš :think:

• Citovat
  • Upravit
5230
9.10.12 15:57
@Samronka píše:
Dobrý den,chtěla bych požádat o radu. Momentálně jsem na mateřské dovolené a po ní bych se chtěla ucházet o práci učitelky v MŠ. Mám vystudovat střední pedagogickou školu, obor Výchovná a humanitární činnost a pak Sociálně pedagogickou asistenci na VŠ. Díky střední škole mohu vykonávat práci vychovatelky v družinách, ale já bych chtěla raději do školky. Poradil by mi někdo, co mám udělat proto, abych byla braná jako kvalifikovaná učitelka? Jsem z okolí Liberce, děkuji.

To ti bohužel oficiálně nestačí. Ale stačilo by, kdyby sis dodělala jen maturitu z předškolní pedagogiky, většina středních pedagogických tohle umožnuje, tak se poptej. Kdybys takhle začla dálkově studovat, tak už tě do práce vemou.
Ale vše záleží samozřejmě na ředitelce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.12.13 11:16

Prosím o anonym, jsou tu známí a nemusí hned vědět, co zamýšlím :) Mám SŠ, obor Podnikání. Jde s tímto oborem vystudovat pedagog. minimum? Nějaké diskuze jsem pročetla a myslím, že většina to dělá k VŠ nebo se střední pegagickou školou…Díky :kytka:

• Citovat
  • Upravit
15319
11.12.13 11:23

A co bys chtěla učit - se SŠ? :think: Já teda znám jen lidi, co si ho dodělávali k VŠ, aby mohli učit to, co vystudovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.12.13 11:28
@Nelisa píše:
A co bys chtěla učit - se SŠ? :think: Já teda znám jen lidi, co si ho dodělávali k VŠ, aby mohli učit to, co vystudovali.

Nechci učit, to vím, že mám malé vzdělání. Jen mě tento obor zajímá a na x let se už do školy upíchnout nechci.

• Citovat
  • Upravit
66815
11.12.13 11:53
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6594
27.1.14 18:22

Dobré pozdní odpoledne…chci se poradit:-P Mám střední odbornou školu, obor obchodní akademie a chtěla bych si vzdělání rozšířit o nějaký pedagogický kurz - ne vyšší nebo vysokou školu. Jsem na mateřské, tak dálkově. Jinak jsem pracovala 7 let v administrativě a praxi ve školství nebo dětmi nemám. Mužů na pedagogické minimum nebo víte o nějakém jiném kurzu?

Předem díky za řady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bva
150
12.4.19 14:34

Ahoj, oživuji diskuzi. Prosím vás, kdo má vystudované pedagogické minimum k VŠ. Jak to je s vyučovanými předměty? Když zjednoduším svůj dotaz; Mohou se vyučovat ty předměty, ze kterých máte státnice z vysoké školy anebo jakýkoliv předmět, který jste absolvovali v rámci vysokoškolského studia? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
12.4.19 14:56

@Bva podle mě můžeš učit to z čeho máš státnice. Když jsi třeba vystudovany farmakolog můžeš učit chemii, přírodní vědy apod. Rozhodně bys asi nemohla učit třeba cj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1935
12.4.19 15:49
@Bva píše:
Ahoj, oživuji diskuzi. Prosím vás, kdo má vystudované pedagogické minimum k VŠ. Jak to je s vyučovanými předměty? Když zjednoduším svůj dotaz; Mohou se vyučovat ty předměty, ze kterých máte státnice z vysoké školy anebo jakýkoliv předmět, který jste absolvovali v rámci vysokoškolského studia? Děkuji

Ahoj.

Teoreticky bys měla vyučovat jen ty předměty, z kterých máš pedagogické minimum.

Nicméně pokud ředitel/ka školy bude mít nedostatek učitelů na předmět, z kterého máš „jen“ státnice, tak Tě přijme, ale nejspíš bude trvat na doplnění pedagogického minima. Zejména když budeš perspektivní a on/a bude s Tebou chtít navázat další spolupráci.

Další kapitolou je, pokud Ti ředitel/ka bude muset doplnit úvazek. To nakonec budeš učit i předměty, které by Tě ani ve snu nenapadly. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
12.4.19 15:52
@Bva píše:
Mohou se vyučovat ty předměty, ze kterých máte státnice z vysoké školy anebo jakýkoliv předmět, který jste absolvovali v rámci vysokoškolského studia?

Zákon č. 563/2004 Sb. § 8
Učitel druhého stupně základní školy
(1) Učitel druhého stupně základní školy získává odbornou kvalifikaci vysokoškolským vzděláním získaným studiem v akreditovaném magisterském studijním programu
d) studijního oboru, který odpovídá charakteru vyučovaného předmětu, a
2. vzděláním v programu celoživotního vzdělávání uskutečňovaném vysokou školou a zaměřeném na přípravu učitelů druhého stupně základní školy nebo střední školy,

Můžeš učit to co jsi „hlavně“studoval.
Během VŠ studia jsem měla i tělocvik a fakt si nemyslím, že bych ho mohla učit (bylo by to nebezpečné pro děti i pro mě :mrgreen: )

Pokud dotazem směřuješ na cizí jazyk, tak ne, pokud nemáš vyloženě vystudován cizí jazyk + didaktiku jazyka, tak ho učit nemůžeš.
Je rozdíl umět a umět naučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32899
13.4.19 09:53

No já mám pedagogické minimum pro výuku všeobecně vzdělávacích předmětů na 2.stupni ZŠ a SŠ. Nějak konkretizovane to myslím není, musela bych se podívat na osvědčení ( najít ho). Základně mám vystudovanou historii, takže učit bych měla dějepis. Plus asi to co bych si troufla a potřebovali by. Sestřenka má aprobaci matematika přírodopis a učila matematiku a výtvarnou výchovu. Což je hodně vzdálené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bva
150
13.4.19 10:37

@andelka83 děkuji, tak nějak jsem to myslela. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...