Studium VŠ

Anonymní
3.5.21 09:53

Studium VŠ

Zdravím,
jsem studentkou druhého semestru VŠ, zaměření Český jazyk a literatura, jednooborově. Myslela jsem si, že to je to pravé pro mě, ale zjišťuju, že mě to nijak nenaplňuje. Uvažovala jsem, že bych si přidala ještě druhý obor, jestli se to třeba nezlepší, ale pořád tápu. Dokonce mám i takové myšlenky, že se studiem skončím, půjdu pracovat a dám si nějakou školu kombinovaně, jenže mám jen gympl s maturitou a bydlím na vesnici, takže moje možnosti jsou taky omezené. Mám v hlavě, jak se říká, „bordel“ a nevím, jak si pomoct. Prosím vás tedy o názor, nebo kdyby měl někdo stejnou zkušenost se studiem Čj, o cennou radu:) díky moc

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1222
3.5.21 10:08

Jsi na konci druhého semestru - předpokládám v rámci Bc. Teď je na podávání přihlášky pozdě, můžeš až příští rok. Uvědom si, že když bys měnila obor a nastupovala na nový, budeš mít tou dobou 2/3 tohohle oboru za sebou. Pokud bys obor změnila, „zahodíš“ 2 roky. Nebo taky jeden ušetříš, tenhle nedoděláš a začneš jiný. To zaleží, co zvolíš.
Promysli si, co tě vedlo k volbě tohohle oboru. Je ten důvod, ta touha pořád stejná? Oprosti se od znechucení školou, to některé dokážou výborně, obzvlášť třeba peďáky, ty jsou v tom mistři… Co pak chceš dělat za práci? Vidíš se s vystudovanou češtinou? Pokud ano, je potřeba přijmout, že to studium je takový „nutný zlo“. Můžeš to vzít jako příležitost naučit se zvládat s lehkostí a láskou i to, co tě nebaví. A jde to, dokázala jsem se do toho stavu dostat taky.
Pokud se vidíš jinde, s vystudovaným jiným oborem, pak asi víš, co máš dělat… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
596
3.5.21 10:24

Poznám to. Na výške som sa vo vybranom odbore nenašla, vyslovene som ho neznášala. Asi v druhom ročníku som si podala prihlášku na iný odbor nevyšlo, ale už som ten tretí ročník dotiahla aj ked s nechutou, skoncila bakalára, na druhy odbor ma hned ten rok aj vzali. A ten som uspešne dokoncila a co je hlavné, spokojná a kludná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6484
3.5.21 10:42

Dvouobor je ještě těžší. Nestíháš, máš plno předmětů, nemáš čas se pořádně učit na zkoušky. VŠ je vždy těžká, i když studuješ obor, který „miluješ“. Důležité je zatnout zuby a dodělat to :) Ale samozřejmě nevím jak moc tě to nebaví :nevim: Ale já, být tebou, bych to už dokončila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
3.5.21 10:48

Ztratíš dva roky. Školu bych dodělala. Jestli končíš bakalářem. Pak magisterské si zvolit kombinovaně.
Mi by nevyhovovalo denní studium. To mám husí kůži, jen si to představím. Ale dálkově mi vůbec nevadí.
Potřebuji pocit svobody a vzduchu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
3.5.21 11:25

No najdi si studentský privát a brigádu ve městě, kde máš fakultu a dodělej minimálně prvák. Jestli máš slušnou češtinu, tak by ti mohly sedět nějaké juniorsk copywriterské pozice, popřípadě se nauč korektorksou práci. To se konec konců dělalo nadálku i před pandemií.

Jasně že jestli jedeš od září víceméně distačně a žiješ u rodičů, tak to je fakt opruz a byl by to opruz na jakémkoliv oboru. A ano, můžeš a měla by ses teď odstěhovat někam, kde budeš víc na vlastní triko. Pomůže ti to jak s vlastím zráním, tak to nakonec zjednoduší i vztahy v rodině, byť teda na začátku můžou být rodiče proti. Právě proto by ses ale měla odstěhovat.

Dá-li pámbu (bo na státní aparát se spoléhat nedá), tak příští rok bude na živo a bude daleko zajímavější. No a na třeťák se nech poslat někam v rámci erasmu a nebo na stáž přes česká centra učit někam češtinu - jde to po celém světě. Přitom se konec konců dobře píše diplomka zejména pokud budeš mít téma které bude navázané na tvou stáž/erasms.

A pak už to vydržíš až do bakaláře. A během té doby pro tebe bude daleko snazší vymyslet co chceš dělat jiného a na to se přihlásit na magistra.

tak jako tak si prošvilha termíny poslání přihlášek, takže nový obor nepřipadá v úvahu dřív, než na školní rok 2022/3 - tedy na rok, kdy už můžeš psát diplomku na erasmu a končit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24994
3.5.21 11:59

Já měla řádný bc. na 4 roky a bavit mě to začalo až tak po 2 letech, kdy jsme se prokousali nudnymi zaklady a konečně se dostali k něčemu pořádnýmu. :nevim:

A mám spolužacku z gymplu, která vždycky vydrží rok-rok a pul, pak řekne, že ji to neba a jde jinam. :nevim: už taky pěkně dlouho… Jen aby sis na jiným oboru pomohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
345
3.5.21 13:27

Mám jednu kamarádku, co s oborem čj skončila a našla si něco jiného, kde je spokojená. Druhá kamarádka studium nedodelala, chybí ji státnice, ale se samotným Bc. oborem nemůže nic moc dělat, uplatnění je dost doufalý. Možná někde v redakci, nebo korektura, atd. Pokud tě čeština baví, mohla by jsi ji dodělat a pak jít třeba na učitelství. Nebo si k tomu přidat jiny obor, to ale nevím, jestli jsi teď neprošvihla přihlášky, třeba angličtinu, nebo jiny jazyk a jít pokračovat třeba na překladatelstvi. Nebo to vzdát a začít někde jinde, úplně změnit obor. Ale radit je těžké, nevíme co tě baví a co ti jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
345
3.5.21 13:30

Je škoda, že jsi prosvihla dobu podávání přihlášek, která bývá obvykle do března. Já bych ještě rok vydržela a pak si podala novou přihlášku a studovala 2 obory. Když teď odejdeš, co budeš dělat ten rok a půl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
5.5.21 20:33

Poplatek za VŠ

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat zda budu muset platit školné na VŠ poté, co si udělám bc. a následně odjedu na 1-2 roky do USA, a jakmile se vrátím, začnu s magistrem (ve věku 25 či 26 let). Děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze