Studium VŠ a panická porucha

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9158
18.1.22 17:10
@TynaO.o píše:
Naprosto souhlasím. Já upřímně sama teď bojuju s myšlenkou odejít z VŠ po třech letech studia jsem se zhroutila, doma jsem byla neustále nešťastná a brečela, ale kvůli rodině jsem pokračovala, bohužel teď ve čtvrtém ročníku ty samé myšlenky. Takže si nemyslím, že je zbabělost se vzdát školy, ale spíše odvaha, že si člověk uvědomí, že to zdraví má jen jedno.

Jj, já se taky školy vzdala, taky jsem se ve třetím ročníku zhroutila a ve čtvrtém jsem odešla… sice jsem ho různě rozkládala, přerušovala… ale prostě to nešlo… I když teď o jiné VŠ, jednodušší, uvažuji, protože já se pořád nemůžu smířit s tím, že mám „jen“ gympl. U nás v rodině jsou vysokoškoláci úplně všichni a na psychice mi to moc nepřidá, že si přijdu méněcenná. Ale ještě uvidím, jak píšeš, tak zdraví máme jen jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9022
18.1.22 18:35
@TynaO.o píše:
Naprosto souhlasím. Já upřímně sama teď bojuju s myšlenkou odejít z VŠ po třech letech studia jsem se zhroutila, doma jsem byla neustále nešťastná a brečela, ale kvůli rodině jsem pokračovala, bohužel teď ve čtvrtém ročníku ty samé myšlenky. Takže si nemyslím, že je zbabělost se vzdát školy, ale spíše odvaha, že si člověk uvědomí, že to zdraví má jen jedno.

Určitě. Přiznat sobě i okolí, že na něco nestačím chce spoustu odvahy. VŠ je prostě náročná. Časově, finančně, i psychicky. Nedodělat ji není ostuda, naopak si myslím, že na sebe člověk může být pyšný, že šel a zkusil to, protože je obrovské množství lidí, kteří to ani nezkusí. Musí to pro tebe být hrozně těžké a doufám, že tě tvé okolí podpoří, ať se rozhodneš jakkoliv :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9022
18.1.22 18:42

@Lollitka Jsi dobrá, že jsi i přes to, že to bylo těžké, udělala maximum. Určitě to další studium zkus. Když to nezkusíš, tak tě bude pořád trápit to „Možná bych to zvládla“. Když budeš cítit, že to dál nejde, tak holt skončíš, takže nemáš absolutně co ztratit. Můžeš jen získat. A nikdo nebude moct říct, že jsi to nezkusila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9158
18.1.22 19:05
@Serpentini píše:
@Lollitka Jsi dobrá, že jsi i přes to, že to bylo těžké, udělala maximum. Určitě to další studium zkus. Když to nezkusíš, tak tě bude pořád trápit to „Možná bych to zvládla“. Když budeš cítit, že to dál nejde, tak holt skončíš, takže nemáš absolutně co ztratit. Můžeš jen získat. A nikdo nebude moct říct, že jsi to nezkusila.

Díky moc, no já se už bojím po svých zkušenostech, ale nechci se pořád trápit tím, že jsem to znovu nezkusila. Problém je ten, že mi pořád není psychicky moc dobře. No ono je blbé, že já na VŠ už vyčerpala roky, takže budu muset platit a ne málo. Takže kdybych se tam dostala, tak to musím dodělat. Ale zas mi už ani nejde moc učení na přijímačky, takže možná mě vyšachují už ty. Uvidím… nějak to dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9022
18.1.22 20:11

@Lollitka Tak jestli je vyhlídka, že ti za nějakou dobu bude líp, tak to můžeš ještě odložit. Možná ti učení nejde kvůli tomu, nebo se do toho jen potřebuješ znovu dostat. To takhle na dálku neposoudím. Zkus si promluvit s někým z rodiny nebo se svou doktorkou, že o tom uvažuješ, ale máš z toho strach. Když ti řekne, že to zvládneš a stejně se nebudeš cítit jistěji, tak možná ještě nepřišel ten správný čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9158
18.1.22 20:24
@Serpentini píše:
@Lollitka Tak jestli je vyhlídka, že ti za nějakou dobu bude líp, tak to můžeš ještě odložit. Možná ti učení nejde kvůli tomu, nebo se do toho jen potřebuješ znovu dostat. To takhle na dálku neposoudím. Zkus si promluvit s někým z rodiny nebo se svou doktorkou, že o tom uvažuješ, ale máš z toho strach. Když ti řekne, že to zvládneš a stejně se nebudeš cítit jistěji, tak možná ještě nepřišel ten správný čas.

Ahoj, díky moc za podporu. No právě ta vyhlídka na zlepšení nevím, jestli je, léčím se už 14 let a pořád jako na houpačce. Ale já si říkám, že kdyby mě ta škola nezničila, že by mi třeba i pomohla. Já už moc odkládat nechci, přeci jen už mi je dost let. Rodina to ví a právě mi přijde, že mě do toho nějak spíš i tlačí a psychiatrička mi tenhle obor schválila, ale že je to na mně. A ty máš VŠ? A nějaké zdravotní problémy (psychické)? Nemusíš odpovídat, pokud samozřejmě nechceš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9022
18.1.22 20:47

@Lollitka Ještě se říká, že když nevíš, tak máš udělat první krok a vyhodnotit jaký z toho máš pocit. Takže si zkus dát přihlášku a uvidíš jak se pak budeš cítit. Mám VŠ a nemám psychické problémy. Ale zase mám jiné problémy, díky kterým to bylo hodně náročné. Ty tu ale takhle veřejně rozebírat nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9158
18.1.22 20:53
@Serpentini píše:
@Lollitka Ještě se říká, že když nevíš, tak máš udělat první krok a vyhodnotit jaký z toho máš pocit. Takže si zkus dát přihlášku a uvidíš jak se pak budeš cítit. Mám VŠ a nemám psychické problémy. Ale zase mám jiné problémy, díky kterým to bylo hodně náročné. Ty tu ale takhle veřejně rozebírat nechci.

No právě, přihlášku podám a pak uvidím, jestli udělám přijímačky, nebo ne. Kdybych je udělala, tak to asi zkusím, alespoň zimní semestr a uvidím, no. Ale kvůli mým problémům s pamětí a soustředěním si spíš myslím, že je neudělám a tím bude rozhodnuto. Díky moc za podporu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9022
18.1.22 22:22

@Lollitka Určitě to zkus a trochu si věř ;) jestli jsi předtím dokázala dojít tak daleko, tak to s tou pamětí nebude tak zlé… ono to naskočí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová