Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A jsi si jistá, že studium VŠ je pro tebe správná volba? Jak chceš zvládnout státnice, když nezvládneš přednášky? Ono to není jen o tom mít na to hlavu.
@Serpentini píše:
A jsi si jistá, že studium VŠ je pro tebe správná volba? Jak chceš zvládnout státnice, když nezvládneš přednášky? Ono to není jen o tom mít na to hlavu.
To je ale pěkně hloupý komentář.
@Anonymní píše:
Dobrý den. Chci se zeptat, zda podle vás je panická porucha dostatečným důvodem pro žádost o individuální studijní plán na vysoké škole. Minulý rok jsem z tohoto důvodu musela studium přerušit, byla jsem čtyři měsíce na nemocenské kvůli těžší depresi a panickým atakám. Tento rok bych chtěla studium dokončit, chybí mi jen málo předmětů. Beru poctivě AD a pravidelně navštěvuji psychologa. Většinou se cítím dobře, občas ale na mě přijdou nezvladatelné záchvaty paniky. Nevím tedy, co se mnou udělá určitý studijní stres, proto bych ráda měla v ruce papír, kterým bych v případě nouze mohla doložit svou absenci ve škole a možnost vypracovat individuální úkoly z domu. Myslíte, že mi lékař toto potvrzení vystaví a je na místě o něj žádat? Děkuji.
To ti asi nikdo neřekne, nevíme o jaký obor a o jakou školu jde. Ale o lékařské potvrzení si říct můžeš a žádost podat také můžeš. Následně pak uvidíš jak vedení rozhodne. Už jsem zažila nejrůznější důvody pro prodloužení, přerušení studia či žádosti o indovidual. Jinak ony většinou přednášky povinné nejsou a na cvičení je stejně dobré chodit, tak možná ještě zvaž jestli třeba nejít tímhle způsobem.
@Quertizop píše:
Proč? Ke státnicím a jednotlivým zkouškám se ten člověk dostavit musí.
Musíš prostě zažádat a uvidíš. Že to jde na jedné škole neznamená, že to půjde i na druhé.
@Quertizop to není, už jsem to tu zmiňovala v jiné diskuzi. Moje známá takhle zbytečně ztratila tři roky života, nemá duševní poruchu, jen absolutně nezvládá stres. Dokázala udělat všechny zkoušky, ale na státnice ani nedošla. Sesypala se.
V práci musela opustit kancelářskou pozici, protože neunesla ten stres a pocit zodpovědnosti a už to psychické vypětí odnášelo zdraví. Nakonec dělá manuální práci, kde chodí domů s čistou hlavou a u práce nemusí přemýšlet. Za běžné situace chytrá, šikovná super holka, že má takový problém by nikoho nenapadlo.
@Quertizop ještě mám teda jednu kamarádku, která kvůli depresím nedodelala VŠ, ale vybrala si pedagogickou fakultu, takže tam byla chyba ve výběru oboru. Ta se nakonec živí prekladama z domova a na firmu jede jednou za měsíc.
@Serpentini píše:
@Quertizop to není, už jsem to tu zmiňovala v jiné diskuzi. Moje známá takhle zbytečně ztratila tři roky života, nemá duševní poruchu, jen absolutně nezvládá stres. Dokázala udělat všechny zkoušky, ale na státnice ani nedošla. Sesypala se.V práci musela opustit kancelářskou pozici, protože neunesla ten stres a pocit zodpovědnosti a už to psychické vypětí odnášelo zdraví. Nakonec dělá manuální práci, kde chodí domů s čistou hlavou a u práce nemusí přemýšlet. Za běžné situace chytrá, šikovná super holka, že má takový problém by nikoho nenapadlo.
Tak to kamarádka vzdala, místo aby se k problému postavila čelem. Pokud je pro tebe studium VŠ, i za cenu, že ho nedoděláš, ztráta života.. tak pak těžko něco vysvětlovat.
@Quertizop Pro mě má zdraví člověka větší hodnotu než nějaký pitomý titul. Já prostě nebudu nikomu radit, ať dlouhodobě žije ve stresu a zhoršuje si už tak špatné psychické zdraví. Přijde mi to hloupé a zbytečné.
Ano - na úzkostné poruchy se vztahuje podpora pro handicapovené studenty, univerzita někde bude mít centrum podpory, tak se tam spolu se zápisem objednej, téměř jistě dostaneš přiděleného klíčového pracovníka, který ti s nároky studia bude pomáhat.
A ano i během rozjeté úzkstné poruchy se dá studovat - naopak, tím že teď budeš v péči jak svého terapeuta, tak budeš mít podpopru ze strany školy, tak ti studium naopak může pomoci zjistit, že to není tak strašně těžké, jak ti teď panika maluje v tvé hlavě.
Naopak - udělat to co chce úzksot, tedy nestudovat znamená posilovánéí úzkosti a vzdání se kvůli blbému strachu vlastních dost podstatných cílů.
Ještě bych na tvém místě zvážila přidat nějakou skupinovou práci, dost to celý proces urychlí - poptej se svého psychologa, případně jestli třeba škola něco nemá a podobně. Nenahrazuje to individuál, ale moc pěkně ho rozšiřuje a je dost užitečné zjistit, že tě přijmou i další lidi.
A ano. tvůj ošetřující psychiatr ti na tvou žádost vystaví potvrzení tom s čím se léčíš a co to může dělat při studiu. Žádost o individuál už musíš napsat sama, ale může ti s tím pomoci právě to centrum pro pomoc handicapovaným studentům.
@Serpentini píše:
@Quertizop Pro mě má zdraví člověka větší hodnotu než nějaký pitomý titul. Já prostě nebudu nikomu radit, ať dlouhodobě žije ve stresu a zhoršuje si už tak špatné psychické zdraví. Přijde mi to hloupé a zbytečné.
Proto je tu možnost individuálního vzdělávacího plánu, který usnadní studium i nemocným lidem. Jedny státnice nejsou dlouhodobé žití ve stresu. Titul není zbytečnost.
@Quertizop já tu někde píšu, že je titul zbytečnost? Kde??? A zakladatelka nemá problém se státnicemi, ale se studiem jako takovým. Tři roky už jsou dlouhodobé žití ve stresu.
@Quertizop píše:
Proc? Me to napadlo taky ![]()
@Serpentini píše:
Naprosto souhlasím. Já upřímně sama teď bojuju s myšlenkou odejít z VŠ po třech letech studia jsem se zhroutila, doma jsem byla neustále nešťastná a brečela, ale kvůli rodině jsem pokračovala, bohužel teď ve čtvrtém ročníku ty samé myšlenky. Takže si nemyslím, že je zbabělost se vzdát školy, ale spíše odvaha, že si člověk uvědomí, že to zdraví má jen jedno.
Dobrý den. Chci se zeptat, zda podle vás je panická porucha dostatečným důvodem pro žádost o individuální studijní plán na vysoké škole. Minulý rok jsem z tohoto důvodu musela studium přerušit, byla jsem čtyři měsíce na nemocenské kvůli těžší depresi a panickým atakám. Tento rok bych chtěla studium dokončit, chybí mi jen málo předmětů. Beru poctivě AD a pravidelně navštěvuji psychologa. Většinou se cítím dobře, občas ale na mě přijdou nezvladatelné záchvaty paniky. Nevím tedy, co se mnou udělá určitý studijní stres, proto bych ráda měla v ruce papír, kterým bych v případě nouze mohla doložit svou absenci ve škole a možnost vypracovat individuální úkoly z domu. Myslíte, že mi lékař toto potvrzení vystaví a je na místě o něj žádat? Děkuji.