Studovat VŠ při RD

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12.8.21 17:51

@Cenarius Ale ta situace prostě není stejná. České ženy obecně drží hubu a šlapou brázdu nejen když muži ve volném čase studují, ale jen když mají třeba časově náročné koníčky. Ta situace prostě není srovnatelná, protože to, o čem teď mluvíme, muži už dělají. U žen je to vnímané jako sobeckost.

Mluvím obecně. Určitě existují i případy, kdy to je naopak, ale i podle většiny příspěvků na emiminu je prostě evidentní, že defaultní nastavení je, že muž nosí domů peníze a víc se po něm nechce, leda tradiční mužská práce jako „přibít poličku.“ Žena chodí do práce, stará se o děti a dělá v domácnosti všechno ostatní, protože to je tradičně ženské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
12.8.21 17:55
@Žižkovská žena píše:
@Cenarius Ale ta situace prostě není stejná. České ženy obecně drží hubu a šlapou brázdu nejen když muži ve volném čase studují, ale jen když mají třeba časově náročné koníčky. Ta situace prostě není srovnatelná, protože to, o čem teď mluvíme, muži už dělají. U žen je to vnímané jako sobeckost.Mluvím obecně. Určitě existují i případy, kdy to je naopak, ale i podle většiny příspěvků na emiminu je prostě evidentní, že defaultní nastavení je, že muž nosí domů peníze a víc se po něm nechce, leda tradiční mužská práce jako „přibít poličku.“ Žena chodí do práce, stará se o děti a dělá v domácnosti všechno ostatní, protože to je tradičně ženské.

Jenže je taky důležité zmínit proč to tak je. Většina českých žen je doma na RD minimálně 3 roky. A větší zátěž co se vydělávání peněz je logicky na mužích. Ono kdyby tady fungovaly cenově dostupné jesle a třeba byla větší podpora zkrácených úvazků a celkově se na ženu matku nenahlizelo jako na méněcennou, pak by také ženy měly v domácnostech jiné postavení, nemusely by zbytečně být ve vztazích jen kvůli tomu, že finančně netáhnou dítě a bydlení atd. Jenže my si budeme stále držet naši výjimečnou 4 letou rodičovskou a pak budeme plakat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.8.21 18:00
@janickaIII píše:
Jenže je taky důležité zmínit proč to tak je. Většina českých žen je doma na RD minimálně 3 roky. A větší zátěž co se vydělávání peněz je logicky na mužích. Ono kdyby tady fungovaly cenově dostupné jesle a třeba byla větší podpora zkrácených úvazků a celkově se na ženu matku nenahlizelo jako na méněcennou, pak by také ženy měly v domácnostech jiné postavení, nemusely by zbytečně být ve vztazích jen kvůli tomu, že finančně netáhnou dítě a bydlení atd. Jenže my si budeme stále držet naši výjimečnou 4 letou rodičovskou a pak budeme plakat…

Já s tebou celkem souhlasím, tohle nastavení není spravedlivé ani k mužům. Těch příčin a projevů je fakt hodně, teď jsem mluvila konkrétně jen o automatickém očekávání společnosti, že to má být žena, kdo přebaluje dítě a myje nádobí. Pak je těžký si zvyšovat kvalifikaci, když nikdo nechápe, že muž by měl převzít polovinu péče o domácnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
12.8.21 18:01

To celozivotko nebyva tak narocne jako klasicke vs studium, ale jak pisou vyse bez podpory manzela a rodiny se to asi neda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
12.8.21 18:08
@Žižkovská žena píše:
Já s tebou celkem souhlasím, tohle nastavení není spravedlivé ani k mužům. Těch příčin a projevů je fakt hodně, teď jsem mluvila konkrétně jen o automatickém očekávání společnosti, že to má být žena, kdo přebaluje dítě a myje nádobí. Pak je těžký si zvyšovat kvalifikaci, když nikdo nechápe, že muž by měl převzít polovinu péče o domácnost.

No jo, ale v tomhle případě muž taky nebude sedět doma s nohama na stole. Píše, že bude mít víc zakázek. Já to u zakladatelky tak černě nevidím. Nevím kolik dětí má a jak jsou staré, ale pokud tedy muž bude mít víc zakázek, tak by měl logicky i víc vydělat tudíž si můžou zaplatit hlídání a prarodiče vůbec nepotřebují. Jako já bych o tom, že chci studovat, prarodičům ani neříkala. Nevidím jediný důvod. S trochu mi i přijde logické, že starší generace je proti, protože možná nevidí vymoženosti dnešní doby nebo i třeba to, že si může malé miminko vzít sebou do školy atd.
Jak už tu někdo psal, kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody… A osobně můžu říct, že lépe se studuje na RD než při práci. Protože prostě při RD nemáš zaměstnaný mozek (tedy záleží co kdo dělá za práci) a to studium je dobrá relaxace. A nenalhavejme si, že na VŠ se musí učit každý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
12.8.21 18:26
@matkabagristy píše:
To celozivotko nebyva tak narocne jako klasicke vs studium, ale jak pisou vyse bez podpory manzela a rodiny se to asi neda.

Asi záleží jak kde, někde mívá celoživotní studium výuku spojenou s normálním kombinovaným studiem a mají i stejně podmínky pro absolvování a jediný rozdíl je, že si to ti na celoživotním platí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
12.8.21 18:35

Jasně, že bych si to prosadila. Ani bych se moc neptala. Taky si dodělávám školu a věnuju tomu podstatně víc času, než jsi popsala. Manžel si kolikrát musel vzít dovolenou, když jsem zrovna nutně musela do školy ve všední den. Žádné babičky a jiné hlídání ani nemáme. Různé věci, které se musí psát, dělávám v sobotu po kavárnách a manžel opět hlídá děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
12.8.21 18:40
@Lendeš píše:
Asi záleží jak kde, někde mívá celoživotní studium výuku spojenou s normálním kombinovaným studiem a mají i stejně podmínky pro absolvování a jediný rozdíl je, že si to ti na celoživotním platí.

No, zas na druhou stranu tu nekdo psal o diplomce. Ta se nepise, absolvent nedostava akademicky titul, diplom, ale pouze osvedceni o studiu. Ja studovala pri praxi, potila jsem krev, chtela jsem to mnohokrat vzdat, ale pristupovali k nam jinak nez na dennim studiu. Bylo videt pochopeni pro to, ze nemame na starosti jen tu skolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8864
12.8.21 18:52
@Anonymní píše:
Vlastní zkušenosti.. Bez podpory rodiny to nedáš…manzel i rodiče musí hlídat nebo si musíš platit hlídání…
Já jsem spoléhala na manžela a tchanovce… Nechali mě ve stychu a nedokončila jsem těsně před státnicemi…
Hlídání babičky ve stylu..vezmu vnouce ven na celý den a pak byl 14dni nemocný, nakazil kojence a mě… Manželovi řekli (mě do očí nikdy) že oni přeci taky neměli žádnou pomoc, když měli děti.. (u okopavani brambor a zahradě s zvirectvem asi to hlidani není tak žhavé…) ještě teď mě to sejří.. A nezapomenu jim to… :cert:

vaření a úklid domu a zahrada pořád na mně

mateřská školka ehem covidu vzkazovala" kdo může (má mladšího sourozence a ty jsi na rodicaku) má nechat dítě doma"… Ale platit skolkovne chtěli :zed:

Anonym, stydím se že jsem nrdostudovala, protože hlavu na to mám

Je mi Tě nesmírně líto. Tu situaci si umím představit i v barvě. Jsem ještě zpětně šťastná, že jsem vystudovala před dětmi. Drž se :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
12.8.21 18:56
@matkabagristy píše:
No, zas na druhou stranu tu nekdo psal o diplomce. Ta se nepise, absolvent nedostava akademicky titul, diplom, ale pouze osvedceni o studiu. Ja studovala pri praxi, potila jsem krev, chtela jsem to mnohokrat vzdat, ale pristupovali k nam jinak nez na dennim studiu. Bylo videt pochopeni pro to, ze nemame na starosti jen tu skolu.

I na některých czv píšeš závěrečnou práci. Často v rozsahu podobném bakalářce. Záleží jak kde. Ale z příspěvku mi není jasné jestli jde o czv nebo o klasickou VŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
12.8.21 18:58
@janickaIII píše:
I na některých czv píšeš závěrečnou práci. Často v rozsahu podobném bakalářce. Záleží jak kde. Ale z příspěvku mi není jasné jestli jde o czv nebo o klasickou VŠ.

nepise se diplomka, pisu o czv

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
12.8.21 19:04

@Cenarius
Ale tady jde o to, aby měla třeba půl dne čas na to být ve škole. To si myslím, že je naprosto v pořádku, vždyť se nejedná o denní studium. Ten klasický model, kdy ženská pracuje, uklízí, vaří a obstarává děcka, zatímco chlap chodí do práce a čas od času něco opraví, naštěstí mizí. Přijde mi trochu smutné, že místo toho, aby tě podpořil bude vyrábět pro švagrovou. Mě se studiem a péčí o dítě při něm pomohl dokonce bývalý partner.

edit- myslela jsem půl dne týdně.

Příspěvek upraven 12.08.21 v 21:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
12.8.21 20:27

Anonymko, to je mi líto. Zkuste doma znovu diskutovat. Bez podpory muže nejvíc nebo případně rodiny to opravdu nepůjde. Zas na druhou stranu ten tvůj muž by si měl uvědomit, že nelze manželku doma zamknout u plotny a kočáru. Mi to připomíná ty příběhy, kdy si tady stěžují, že jim muž nechce dovolit, ať chodí do práce po dětech. Je třeba se domluvit. Ale ne jednoho absolutně uvázat doma.
Děkuji, že mám muže, jakého mám a mám jeho plnou podporu. Přežil moji jednu pětiletku a snad přežije i druhou. Taky bych měla jednou týdně jezdit od podzimu. Jinak jsem jezdívala pátky/soboty. Teď to mají být středy. Což je nešťastné. U muže je to bez problémů. I když na to teď není zrovna jinak příznivá doba. Odmítám to vzdát. Že problémy jsem si nezpůsobila sama. Ale bojím se, že nebudou chtít pouštět v práci každý týden.
Ještě to neví. Tam to teprve budu řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
12.8.21 20:29

@Kelsey drzim palce, at ti to v praci povoli, nemusi, budes studovat neco, co s tvou soucasnou praci nesouvisi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
12.8.21 20:39
@matkabagristy píše:
@Kelsey drzim palce, at ti to v praci povoli, nemusi, budes studovat neco, co s tvou soucasnou praci nesouvisi.

Naše vedení je běžně tolerantní, když studium patří k práci a zajistí si tím lidi do budoucna. Což je můj případ. Ale teď po tom problému. Uvidíme. Budou to muset řešit odpoledne zástupem. Naštěstí je, kde brát zástup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí