Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Schenker tak to ke blbi. Většinou se kontaktuje sociálka. Ale ta tu od toho dala ruce pryč ![]()
Napadá mě jen zkusit to přes tu starší dceru. V tomhle věku by měla mít právo se k tomu vyjádřit
@Schenker Nemůžeš jí dát „dýchnout“ třeba před svědky a někam to zaznamenat? Kdyby mi ex přijel pro děti autem a byl nalitý (nikdy nebyl, naštěstí), tak bych mu děti nedala a zavolala na něj policajty. Ale pokud se ona přiklátí po svých, tak nevím, co můžeš dělat. Já bych jí děti nedala a kdyby ona zavolala policii, tak bych jí nechala dát dýchnout (ale nevím, jestli policie běžně nosí něco na alkohol sebou.
Co na to děti? Chtějí s ní odejít nebo ne? Chápu, že se o ně bojíš.
Soud určitě nebude za rok.
Jinak potřebuješ nějaké důkazy odjinud, než ze svých zdrojů. Prostě bych tam tak 3× zavolala policii, donutila je udělat zápis, že matka pro děti přišla opilá a proto je nedostala a šlo by se na OSPOD a pak na soud.
Potřebuješ důkazy, ale i tak to bude těžké. Optimální je si její příchody a projevy skrytě nahrávat (audio), k tomu mít za dveřmi skrytého svědka, optimálně nepříbuzného. Pokud nasbíráš dostatek důkazů, lze k nějakému konfliktnějšímu předání přivolat policii a požádat je o kontrolu alkoholu - nemusí vyhovět, nemusí se podrobit. Samozřejmě vše řešit se sociálkou, podat návrh na zahájení správního řízení s matkou pro nedostatky v plnění jejích povinností. Po vyčerpání všech možností lze podat návrh na zákaz styku matky s dětmi doplněný návrhem na předběžné opatření formou zajištění asistovaného styku dětí s matkou. V rámci řízení o zákazu styku pak můžeš navrhnout zahájit řízení o úpravě styku (pozor, až po nařízení PO na asistovaný styk nebo redukovaný denní styk), kdy zajistíš styk dětí s matkou v denní době, kdy už bude vystřízlivělá po pařbě, ale ještě nezačne novou.
Každopádně doporučuju pokusit se s matkou dále pracovat na tom, aby nechlastala, nějak ji motivovat, hledat řešení. Neděláš to pro ni, ale pro děti.
Děkuji za odpověď. Jednou už jsem policii volal, ale ta odmítla přijet s tím, že je to věcí socialních pracovnic. Když jsem byl na sociálce a vše jim popsal bylo mi sděleno, ať si seženu svědka protože o víkendu nemají pracovní dobu. Mám si sehnat jinou úřední osobu jako svědka… byl jsem několikrát slušně poslán do…Všichni koho jsem požádal strkají hlavu do písku, jsme přeci jen menší městečko. Několik let jsem se snažil manželce tč. už bývalé, pomoci, ale nebylo v mých silách udržet ji střízlivou, musel jsem pracovat, ona byla uplně bez přijmu. Schovávala si chlast všude možně, skříně, sklep… Dnes už spolu rok a půl nežijeme bydlíme cca 1 km od sebe a já už nemám chuť ani sílu ji pomáhat.
Sociálka má přes víkend pohotovost, ale zřejmě ne pro tyhle případy. ![]()
Je mi Tě líto.
@Kobea píše:
Sociálka má přes víkend pohotovost, ale zřejmě ne pro tyhle případy.
Je mi Tě líto.
Přesně tak, sociálka má pohotovost o víkendech a svátcích. Nutné je volat policii, ta má volat následně sociálku. Zkusila bych postup, předat opilé matce děti a pak volat policii, že je na ulici opilá žena, která má sebou dvě nezletilé děti. Musí přijet. Není to dávno, co jsem to řešila a městská přijela a s matkou to řešili. Na sociálku to hlásili, ptala jsem se. Na státní policii lze podat stížnost. Mají svůj inspektorát, který vyšetřuje postupy a stížnosti. Obecní policie má svého velitele a spadá pod město, tak potom asi stížnost směřovat na starostu. Nutné je nenechat se odbít a vhodné je pořízení záznamů.
@wewa1 píše:
Přesně tak, sociálka má pohotovost o víkendech a svátcích. Nutné je volat policii, ta má volat následně sociálku. Zkusila bych postup, předat opilé matce děti a pak volat policii, že je na ulici opilá žena, která má sebou dvě nezletilé děti. Musí přijet. Není to dávno, co jsem to řešila a městská přijela a s matkou to řešili. Na sociálku to hlásili, ptala jsem se. Na státní policii lze podat stížnost. Mají svůj inspektorát, který vyšetřuje postupy a stížnosti. Obecní policie má svého velitele a spadá pod město, tak potom asi stížnost směřovat na starostu. Nutné je nenechat se odbít a vhodné je pořízení záznamů.
To mi připadá jako dobrý nápad
.
@Kobea zkusila bych fakt vše. Z praxe vím, že na to udání policie přijede. Vím o případu, kdy dítko skončilo na noc v dětském centru, protože rodiče někdo udal, že požili a policii nadýchali.
Holky potrebuji podpořit ze to co citim je normalni. Jsem rozvedena, mam dvouletého syna. Styk s otcem je dohodou, syna si muze vzít dle domluvy ale jen přes den. U soudu jsem mu slíbila ze jak syna přestanu pres noc kojit ze si ho muze vzít na noc ale ted si to proste neumim představit ze ho tu v noci nebudu mit, je naučeny spinkat se mnou. Otec ted požádal soud o určeni styku a chce i víkendy vkuse. Ma šanci je získat? Jeste upresnenim ze jsem se po rozvodu přestěhovala 200 km takze chapu ze to ma diky dojíždění narocne. Kdyz ale chtel syna na více dni vkuse povedlo se mu zajistit ubytováni v okoli a na noc mi ho vždy vozil zpět. Jinak to byl on kdo odešel. Nasel si milenku a to jsem mu preci nemohla trpět. Ted s ni ceka děcko a syn musi trávit cas i s ni..
@Anonymní píše:
Holky potrebuji podpořit ze to co citim je normalni. Jsem rozvedena, mam dvouletého syna. Styk s otcem je dohodou, syna si muze vzít dle domluvy ale jen přes den. U soudu jsem mu slíbila ze jak syna přestanu pres noc kojit ze si ho muze vzít na noc ale ted si to proste neumim představit ze ho tu v noci nebudu mit, je naučeny spinkat se mnou. Otec ted požádal soud o určeni styku a chce i víkendy vkuse. Ma šanci je získat? Jeste upresnenim ze jsem se po rozvodu přestěhovala 200 km takze chapu ze to ma diky dojíždění narocne. Kdyz ale chtel syna na více dni vkuse povedlo se mu zajistit ubytováni v okoli a na noc mi ho vždy vozil zpět. Jinak to byl on kdo odešel. Nasel si milenku a to jsem mu preci nemohla trpět. Ted s ni ceka děcko a syn musi trávit cas i s ni..
má 2 roky, není to malé mimino. A on je jeho otec.. taky mám dvouleťáka, je s chlapem celý týden, když jsem na noční a pod
To dítě to vnímá jinak, pokud je na tátu zvyklé, zvládne to. přestaň plašit a buď ráda, že o něj má zájem.. odvezla jsi mu dítě 200 km daleko, tak projev taky trochu dobré vůle.. je trochu blbý vyžadovat, aby si pokaždé v okolí platil hotel, ne? ![]()
Upřímně, měla by jsi být štastná že se zajímá. Že mají vztah a jednou budou parťáci. To je něco skvělého co do života dítě má. Nemař mu to! Dvouletý, který ho dobře zná, víkend určitě zvládne a užijí si to. Nebraň tomu, škodíš akorát dítěti. A to že to má tak daleko a přesto jezdí ukazuje že otec je to fakt na jedničku! Je jedno co jste mezi sebou měli vy, jde o něj a jeho dítě. Nemotej do toho zbytečné emoce. Dítě nejvíc ocení oba rodiče.
Chápu že se bojíš ale to budeš pořád a miliónu věcí a neznamená to že dítě doma zavřeš do bubliny.
Milenka očividně není milenka ale normální partnerka se kterou má dítě, takže opět super že syn uvidí normálně fungující rodinu (nic proti tobě ale fakt je dobré když děti vidí že muž žena spolu žijí a mají dítě). ![]()
@Aletheia píše:
Upřímně, měla by jsi být štastná že se zajímá. Že mají vztah a jednou budou parťáci. To je něco skvělého co do života dítě má. Nemař mu to! Dvouletý, který ho dobře zná, víkend určitě zvládne a užijí si to. Nebraň tomu, škodíš akorát dítěti. A to že to má tak daleko a přesto jezdí ukazuje že otec je to fakt na jedničku! Je jedno co jste mezi sebou měli vy, jde o něj a jeho dítě. Nemotej do toho zbytečné emoce. Dítě nejvíc ocení oba rodiče.Chápu že se bojíš ale to budeš pořád a miliónu věcí a neznamená to že dítě doma zavřeš do bubliny.
Milenka očividně není milenka ale normální partnerka se kterou má dítě, takže opět super že syn uvidí normálně fungující rodinu (nic proti tobě ale fakt je dobré když děti vidí že muž žena spolu žijí a mají dítě).
krásně napsáno.. přesný.. zakladatelka závidí.. no a, tak dítě tráví čas i s tou babou. Mámu má jen jednu ![]()
@Anonymní píše:
Samozřejmě, že na to má právo, je to jeho rodič.
Však i ty si můžeš najít nového partnera a čekat s ním dítě a situace bude naprosto stejná. Jo a taky vám může v pozdější době soud určit střídavou péči a vzdálenost v tomhle nehraje roli.
Proboha - netahejte do toho soudy a dohodněte se. Tvůj syn má právo na svého otce, tak to nekomplikuj, stačí že ses odstěhoval přes půl republiky.
Buď ráda, že jeho otce má o něj takový zájem, že jezdí za ním a ten čas si udělá.
Podle toho, jak vy se k sobě budete chovat, takový si tvůj syn odnese vztah k sobě samému (je přece z poloviny svým otcem) a potom k ženám.
Takže přemož svůj pocit že je to jen tvůj chlapeček. Není. Má svého otce, potřebuje ho a jeho otec o něj stojí. Toho si važ a podporuj to. Je to pro dobro tvého syna.
Je normální, že ti to je nepříjemné, ale právě pro nějakou svou vlastní psychickou zralost je potřeba tyhle citečky překonat a především se nezačít o syna hádat.