Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@stroužek píše: Více
No jak jsem psala, my jezdíme Jeseníky, případně Beskydy, to je mimo váš záběr.
Tehdy jsme byly ve Vernířovicích, to byl malý areál, měla instruktora, a pak si jezdila na krátké pomě, nebo jen lano, už nevím, na malém kopečku, ale ty Vernířovice už jsou myslím zrušený. Před třema lety začal lyžovat synovec, a to jsme s ním byli ve Filipovicích, krásný dětský park a vůbec celé středisko. A i ten velký Karlov má pěkný dětský parky, myslím, že dokonce dva,,, A dobře hodnocená je Ostružná, specielně pro děti, ale tam jsme se jen byli podívat, nelyžovali.
Ale jak říkám, všechno Jeseníky. Ono těch skiareálů zas není tolik, abysis jejich stránky neotevřela a na první pohled na fotky vidíš, jak to s tím zázemím pro děti vypadá.
@ugluk super příspěvek, jen poučování, ani jedna odpověď k příspěvku.
Prostě my nelyžari, chceme postavit děti na lyže, aby nedopadly jako my, protože nás to mrzí, že to neumíme. Já jsem byla v životě dvakrát na lyzaku, základy nic moc. Muž nikdy, protože mu to rodiče nezaplatili. Muže ani nenaučili bruslit, takže chudák kouká, jak my bruslime a on se ve věku už samozřejmě boji. Proto chceme brát děti na lyže, ať mají aspoň nějaké základy. Nebudou sjíždět kilometrové sjezdovky, proto píšu, že hledám menší dětské středisko, kde si samy budou sjíždět po nějaké ty hodině s instruktorem
@Anik díky za konkrétní tipy, kouknu na to. Však Jeseníky z Vysočiny by se taky daly
ale on bude problém spíš s tím víkendem… Všichni chtějí týdenní pobyty.
@stroužek syn měl na úplně začátky na tom Špičaku instruktora (přes znameho), pak s ním taky jezdil manžel na Weissove louce, tam je to pro ty úplné začátečníky, další rok mel pro osvěžení jeden den s instruktorkou na Alpalouce. Ubytko jsme měli pokaždé jiné, klidné napiš SZ. Já jsem taky nelyzar a manžel na to učení neměl nervy a syn přeci jen lépe fungoval s jinou autoritou.
Jenze sestilete dite ti zrejme nebude chtit samo ani tu mensi sjezdovku sjizdet. Ale - co ja jsem v lyzarskych skolach zazila - nebylo to tak, ze by se instruktor placal s ditetem jen na cvicne loucce - s trochu pokrocilejsimi po par hodinach placani vyjeli na normalni kopec a ucili je tam. Meli treba 3-4 deti najednou, to vyjde i levneji. Stredisko na Sumave bohuzel neporadim, my takto jezdili do Beskyd a Jeseniku.
Příspěvek upraven 04.01.25 v 10:35
Já s dcerou začínala právě tak, jak teď plánuje zakladatelka. Jely jsme na 4 dny do malého střediska, bez nějakého zázemí pro děti. Měla 2× instruktora, a pak už jen nějaký malý kopeček s lanem nebo krátkou pomou, už nevím přesně. Chtěla jsem tím zjistit, jestli ji to vůbec půjde a bude bavit. Chytlo ji to. Tak další rok už jsme jely na týden s partou, sice na rozjezd měla i ten druhý rok hodinu instruktora, ale pak už jezdila normálně na svahu právě s dalšíma děckama, samotnou bych ji nepustila. Pak jsme na hory vytáhly bráchu, jehož děti právě taky chtěly začít lyžovat, ale ty už teda začaly v lepším středisku, s dětským zázemím, a ano, jak říkáš, stačí dva tři dny a šly normálně na svah, základ je, nebýt tam samy. Ostatně i ti instruktoři jdou s děckama normálně na svah po chvilce v dětském parku,,,ale to je možná individuální. Teď už jezdíme velká střediska se sedačkovou lanovkou, už jsou vesměs puboši, už si jezdí sami a ohlídají i toho druháčka..
@stroužek no a já ti píšu zkušenost nelyžaře, co chtěl, aby jeho dítě umělo lyžovat, v tomto tě naprosto chápu.
V prvé řadě prodloužený víkend je na nic (leda byste jich za zimu stačili několik). My to praktikovali několik let i na delší dobu a stejně se za rok začínalo znovu pomalu od nuly, prostě by to chtělo prodlužovat a zvyšovat obtížnost a věnovat tomu o dost víc času.
Ve druhé řadě to chce cvičit a cvičit, nemusí to být zrovna s rodiči, ale klidně s kamarády, s partou, jinými rodiči, DDM, atd.
K dotazu nepovím nic, ze všech skiareálů, co jsme s dítětem zkoušeli, se nám nejvíc líbilo v Rejdicích, ale to jsou Jizerky
Naopak na pytel to bylo na Plešivci, což jsou Krušné, takže taky nic. Ubytování kdekoliv hledám na Bookingu, protože víkend na horách vprostřed sezóny je jen o paběrkování a tam člověku vyjede všecko najednou, aniž bych musela obvolávat deset hotelů, zda nás vezmou jenom na tři noci a mají volno.
@citlivaduse moc děkuji, na vše se podívám, co jste mi poslala. U vás je fajn, že aspoň jeden lyžuje
ale já bych byla spokojená, kdybych viděla, že sjedou kopec sami, mají základy a potom v dospělosti už musí sami. Chci jim dát ty základy o nic víc mi nejde. Ale prostě najít to místo..
Na Špičáku, můžeš zaplatit i soukromé lekce jen pro vás.
Až se děti naučí obstojně lyžovat, což může být rychle, budete mít jako rodiče nelyžaři problém. Ty vleky a minisjezdovky pro začátečníky jim nebudou stačit, ale samotné na normální sjezdovku, kde na ně nevidíte, je soudný rodič nepustí. Když by se jim něco stalo, nevíš o tom. Pro 15letou dceru známé takhle letěl vrtulník, rozmlátila si obličej. Ledaže byste měli známé, kteří by s vašimi dětmi jezdili. Měli jsme stejný problém, nakonec se muž obětoval, půjčil si výstroj a i když jezdil naposledy jako kluk, zvládl s dětmi i černou, prý je to s těmi moderními lyžemi mnohem snadnější. Takže optimálně se naučí jezdit celá rodina. ![]()
V Jesenikach vetsinou nechteji tydenni pobyty, vsak mrkni na booking. My jezdili do apartmanu na Malou Moravku na 4 noci.
@Anik píše: Více
Jo, o tom to přesně je, mít s kým jezdit. protože velmi brzo se z té mrňavé louky přesunou na svah. Koneckonců krom miniareálu pro mrňata (stále jsme se od zakladatelky nedozvěděli věk dětí) bývají i ty dětské sjezdovky do třetiny malého kopce a co já pak jako nelyžař ve sněhulích dole.
Já prostě jen popisuji zkušenost se dvěma nelyžařema a dítětem bez doprovodu, což je případ zakladatelky.
Holky, já když to tak čtu, tak pro nad bude asi opravdu letos nejlepší najít nějaké menší lyžařskevstredisko u nás na Vysočině a začít tam…
Blbé tedy je ten sníh… Tento zamluvim a ono bude deset stupňů a bahno.
@ugluk píše: Více
Ale instruktori dite taky vezmou na svah, kdyz uz trosku umi.
Jinak do měsíce poreferuji, jak dopadlo dítě se základama po letech na školním lyžáku. Několik let jsme platili x lekcí soukromého instruktora, dítě sjelo modrou, jenomže pak už jsme to dál jako nelyžaři neprocvičovali (prostě nebylo, s kým by dítě jezdilo), takže značně pochybuji, že když dítě dostalo v útlém věku intenzivní nalejvárnu, že si s těma základama stoupne nahoře na svah a pojede.