Superdávka a dokládání dokumentů

554
9.5.26 20:07

Superdávka dokládání dokumentů

Dobrý den,

prosím, jestli někdo zná aktuální podmínky superdávky:

1. jak často se bude dokládat příjem a dokumenty k nájmu?
2. jelikož spadané do skupiny, pro kterou se vlastně zlepšily podmínky (zranitelnost), superdavka nám vychází výrazně lépe. Ale - lze jako pobírač původního prispevku na bydlení zažádat o superdavku dříve než v létě? Žádali jsme 31.10.25 a ještě nemáme rozhodnutí.
3. Pokud nelze zažádat dříve, tak skoro jistě nam ji zamítnou, protože v roce 2024, že kterého se počítá příjem OSVČ, vychází příjem vysoký. Nicméně situace se změnila a nyní kvůli péči o dítě ve 2. stupni závislosti je příjem už asi rok cca 5000 Kč měsíčně z vedlejší činnosti.

Dá se tato změna nahlásit? Nebo můžeme požádat o superdavku již nyní? Nebo je nějaká možnost dát jim vědět než rozhodnou o zamítnutí?

Velmi děkuji i za částečnou odpověď :kytka:

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Reakce:

Velikost písma:
1439
9.5.26 20:25

@Učeň_Krabat Když máte vysoký příjem z OSVČ, proč žádáte o superdávku?? Doufám že vám ji zamítnout :cert:

• načítám...
Anonymní
9.5.26 20:57

Bude se dokládat jednou za 3 měsíce, pro starožadatele to vychází na říjen a ten, kdo by býval jako starožadatel potřeboval, aby dávka lépe reagovala na současnost, měl zažádat v lednu, ovšem s rizikem výpadku výplaty dávky a s rizikem, že nevěděl, zda a jakou výši mu vůbec v novém systému dávek schválí. Teď už není možné (nebo je to nevýhodné) docílit toho, aby se na superdávku přešlo rychleji, ti kdo zrušili žádost podanou minulý rok a mezi tím jim chodily staré dávky v rámci přechodného období, tyto dávky budou muset vrátit a zpětně taky nelze zažádat, teď už vám tedy nezbývá než počkat na vyjádření a podle toho se rozhodnout jak dál, kdy podat novou žádost, to se prý liší podle toho, proč dávka byla zamítnuta, četla jsem, že pokud důvodem nebyl majetkový test, může se zažádat hned znovu, v případě, že byste neprošli majetkovým testem, tak až po 3 měsících od rozhodnutí, pokud dávka byla schválena v jakékoliv výši, tak dokládáte až v říjnu za červenec-září a do té doby nebude reakce ani na zlepšení, ale ani na zhoršení poměrů v domácnosti.

Každopádně jsem jen žadatel, žádná erudovaná osoba, podávala jsem v listopadu a minulý týden mi dávku schválili, měli bychom si polepšit o několik 1000, ale stále pobíráme starou dávku, konkrétně přídavky na děti, v nové dávce mám schválenou složku dítě, živobytí a pracovní bonus, složku bydlení nikoliv.

• Upravit
554
9.5.26 23:32
@Pitřice píše: Více

Příjem 5 tisíc měsíčně je vysoký?
To, že v roce 2024 byl cca 20 tisíc, nám je opravdu po roce a půl k ničemu.
Navíc se počítá 80 % z průměrného platu, což je 38 tisíc. Takže 5 tisíc pokud je podle vás vysoký příjem, tak prosím o radu jak vyžít. 4členná rodina s postiženým dítětem, takže jen jeden může chodit do zaměstnání a ten druhý má nic nebo 5 tisíc. Prosím poraďte.

Pokud doufáte, že nic nedostaneme, srší z vás závist a nepřejícnost, což jsou nemilé vlastnosti. Možná zavidite i to postižené dítě. Povím vám, že není co.

Ale já bych neměnila, je to holt moje dítě a miluji ho.

Dodám, že jsem slušně žádala o radu a dostalo se mi odsouzení od jakési hyeny.

Nepřejí vám nic zlé, jen snad víc rozumu, slušnosti a lidskosti.

• načítám...
Anonymní
10.5.26 06:37

@Učeň_Krabat Postižené dítě vám určitě nikdo nezávidí. My ovšem máme 4 děti a manžel nás uživí i když já jsem doma s příjmem 0. To jen pro info že vše se dá, když se chce.

• Upravit
577
10.5.26 07:52

Jako starozadateli by vam mela superdavka poprve prijit v srpnu, do te doby stare davky. Klidne pozadat hned po rozhodnuti ale DSSP bude pro vas az v tom srpnu. V tomto pripade bych zpet nebrala kdyz uz vam x mesicu byly davky vyplaceny.
Rozhodnuti pro starozadatele ted chodi hodne, uz je vyhodnocena velka cast.
Mozna jste po uredniky slozitejsi pripad ze jeste rozhodnuto neni, dolozeno mate vse?
Pak se doklada jednou za 3 mesice.

• načítám...
20292
10.5.26 18:25

@Učeň_Krabat já jsem se bohužel setkala, že mi kolegyně záviděly pid já bych tisíckrát pracovala v zaměstnání, které bych bez postižení mohla dělat a nebrala bych pid je to hnus závidět nemoc nebo peníze, co berou handicapovaní
Jak je to když bych žádala o super dávku a otec dětí platí nepravidelně na částce sme se domluvili, ale zatím platí cca jednou ne, pak jednou ano zjišťuje nějak sociálka proč to tak dělá nebo to vezmou tak, jak sme se dohodli tu částku na děti?

• načítám...
2955
10.5.26 18:27
@lucypaja píše: Více

tak pokud otec neplatí pravidelně, pak přichází při splnění podmínek náhradní výživné.

• načítám...
20292
10.5.26 18:44

@884135 no jde o to, zda ho bude sociálka nějak kontaktovat a zda mu mám říci, že chci zkusit o dávku požádat? Nikdy sem nic takového nebrala, pracuji, ale i tak je to jen tak tak, když pak obě děti potřebují boty, oblečení… tak musím pak propočítávat co dřív koupit, ale nerada takhle žebrám. Kdyby platil pravidelně asi by to stačilo

• načítám...
554
10.5.26 20:32
@Anonymní píše: Více

Milá anonymní, jste doma se 4 dětmi a manžel vás uživí. Přeji vám to. Je mezi nimi dítě, které nemůžete nechat ani chvilku samo? A nemyslím na přechodnou dobu dokud je malé, ale už x let.
Každý z nás má jiné podmínky, zdraví, výchozí bod, zátěž. Stres je v naší rodině takový, že přežívám. Není hlídání, není škola, není nic.
Ne, nejde VŠE, když se chce. Jde dokud jste mladší a zdraví. Ani jeden z nás už není.
My byly 4 děti, máma doma a otec nás uživil. Přesto máma říká, že tohle se s tím nedá srovnat a je z toho nešťastná.
Zdravé dítě se nedá srovnat s postiženým. NEDÁ.
Nic o nás nevíte a srovnáváte. Je to slepota z pozice člověka, co se má ok. Žádala jsem o radu a ne o odsudky. Co děláte v diskuzi o superdávce? Když vás manžel uživí tak si asi potřebujete kopnout do těch, co takové štěstí nemají
Je to trapné a zraňující.
Co jste tím chtěla říct, že vše se dá když se chce? Prosím radu a nechci už mezi radky číst, že je nám to takto pohodlné. Makám do úmoru těla a duše, tak si urážky nechte.

• načítám...
554
10.5.26 20:39

A jako klasika jste anonymní a nic přenosného jste neuvedla.
To vaše „pro info, že se dá vše zvládnout“ je arogantní. Já nepotřebuju „info“ od člověka, co netuší, čím si procházím.
Jakobych nebyla dospělý člověk, který dokáže vyhodnotit a vyzkoušet vše co jde? Sebereflexi prosím. Kdyby šlo všechno, na světě není sebevrah.

• načítám...
554
10.5.26 20:44

Moc Vám děkuji za informace. Mám v tom aspoň trochu jasněji.
Omlouvám se za stručnou odpověď, jen mě dost psychicky srazilo to odsuzování a rady anonymů.
Jsem vděčná za normální odpověď :kytka:

• načítám...
554
10.5.26 20:49
@eva.pass píše: Více

No dodané jsem měla všechno, byl pár měsíců klid a teď v pátek přišla výzva ještě něco dodat. A ano, budeme složitější případ, protože se toho změnilo hodně v tom mezidobí.
Velice děkuji, tak se asi už brzy dozvím, jak na tom jsme :kytka:

• načítám...
554
10.5.26 21:03
@lucypaja píše: Více

Doufám, že k té druhé části Vám někdo poradí. Kdo to zažívá nebo má informace.
K té první části - ano, je to hnus a když se to nakupí, tak zažívám propady. Vím, že jsou to hlupáci, ale emočně se z toho jednou za čas složím.
Další, co mi píše, že mi nikdo postižené dítě nezávidí, je anonymní - takže buď ta první nebo nějaká další, co mluví za ostatní asi. Protože ano, závidí jelikož např. teď superdavka rozlišuje zranitelnost a tím pádem máme vyšší normativy, tak si přilepšíme finančně. Ale stejně v běžném životě nikdo nepomůže.
Za lepší finance budu neskonale ráda, aspoň o kousek lépe se nám bude dýchat.
To stejné přeji i Vám :srdce: :kytka:

• načítám...
917
10.5.26 22:38

Tak bych se uklidnila. Postižené dítě ač nevíme jak, se nedá srovnávat s péčí o zdravé děti. Kolik takových děti jste vychovala? Anonyme! Vážně nechápu že tady admin, podobné příspěvky trpí. :cert:

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat