Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny ![]()
Nenašla jsem tu vůbec nic na tohle téma, tak se ptám
vy co jste otěhotněly hned prvni měsíc po vysazení antikoncepce, máte dvojčata nebo měli jste dvojnasobnou ovulaci??? Já jsem o tom tedka přemýšlela, že až budeme chtít druhé mimi a vysadim prášky, aby nebyli dvě…
když jsem měla minulý rok na měsíc vysazeno ze zdrav. důvodů, měla jsem dokonce potvrzenou dvojitou ovu od doktora a navíc vím, že moje mamka, když chtěla čtvrté dítko tak taky čekala dvojčata…jde mi o to, jestli to mam v rodině a nebo to tak měla i některá z Vás???
díky za odpovědi ![]()
Otěhotněla jsem 2× v prvním cyklu po vysazení ATK a ani jednou jsem dvojky nečekala. Nebo o tom aspoň nevím ![]()
@pajulinkaa Kdo má genetické sklony k vícečetné ovulaci, bude vícečetně ovulovat, ať chce nebo nechce. Kdo je nemá, vícečetná ovulace nehrozí, i kdyby se na hlavu stavěl. HA v tom nehraje žádnou roli ![]()
@Icestar aha, no já právě myslela, že za to může to vysazení, že se telo z toho „zmagoří“
![]()
@Icestar píše:
@pajulinkaa Kdo má genetické sklony k vícečetné ovulaci, bude vícečetně ovulovat, ať chce nebo nechce. Kdo je nemá, vícečetná ovulace nehrozí, i kdyby se na hlavu stavěl. HA v tom nehraje žádnou roli
Holky, myslíte, že to tak je nebo ihned po vysazení opravdu dvojčata hrozí, i když nejsou v rodině?
![]()
@Ewista píše:
Holky, myslíte, že to tak je nebo ihned po vysazení opravdu dvojčata hrozí, i když nejsou v rodině?![]()
Rozhodně to není pravidlem. Kámoška vysadila antinu, ihned po vysazení otěhotněla a dokonce ona i její partner je z dvojčat
a dvojčata nečekala.
@Icestar píše:
@pajulinkaa Kdo má genetické sklony k vícečetné ovulaci, bude vícečetně ovulovat, ať chce nebo nechce. Kdo je nemá, vícečetná ovulace nehrozí, i kdyby se na hlavu stavěl. HA v tom nehraje žádnou roli
To není tak úplně pravda. Po vysazení HA se může objevit tzv. rebound fenomén, kdy po dočasném útlumu endokrinního systému dojde po vysazení HA k jeho přebuzení a vyšší stimulaci ovulace. Neznamená to, že každá žena má vícečetnou ovulaci, ale rozhodně se nedá napsat, že nehrozí.
Mmch, já jsem po vysazení HA dvojčata čekala. Žádná dvojčata v rodině nemáme, takže tvoje teorie o tom, že vícečetná ovulace je jen a pouze geneticky podmíněná, pokulhává.
Ono i při IVF, kdy do dělohy zavedou dvě oplodněná vajíčka (což je o několik stádií dále než jenom dvojnásobně ovulovat), nepřináší jistotu dvojčat, v praxi pak ta dvojčata čeká cca každá pátá žena a ještě méně jich je zvládne přes první trimestr. Takže i při případné vícenásobné ovulaci riziko samozřejmě je (neb dvojvaječná dvojčata se rodí, že), ale rozhodně to není automatické a ani jejich početí nezaručuje, že to vybojují obě.
Já taky s mladší dcerou otěhotněla hned po vysazení a byla jedna, ale to jsem brala HA 2 rok. Teď jí beru 9 let, tak snad se povede jedno 😅
Ahoj
Ja vysadila antinu po 13 letech, prisla superovulace a ano, dvojcata mam. Otehotnela jsem 3.tyden po vysazeni. Mam jednovajecne kluky, ALE! Ja sama jsem z dvojcat, ale dvouvajecnych. Ty by s dedicnosti nic spolecneho mit nemela. No pak ale mame dalsi jednovajecna v rodine. Dva bratranci a dve sestrenice 😅 Muj bracha dvojce ma dve deti a ma je zvlast po jednom kousku 😅
@didinka123 no ty mi dáváš
ale u tebe je to určitě dědičností
a u mě doufám bude jedno. Chceme třetí a už to je na manžela až až, takže mít 4, by ho asi švihlo a přiznám se, že mě taky ![]()
@didinka123 píše:
AhojJa vysadila antinu po 13 letech, prisla superovulace a ano, dvojcata mam. Otehotnela jsem 3.tyden po vysazeni. Mam jednovajecne kluky, ALE! Ja sama jsem z dvojcat, ale dvouvajecnych. Ty by s dedicnosti nic spolecneho mit nemela. No pak ale mame dalsi jednovajecna v rodine. Dva bratranci a dve sestrenice 😅 Muj bracha dvojce ma dve deti a ma je zvlast po jednom kousku 😅
Jednovajecna dvojcata prece nejsou ze super ovulace. Ta jsou z jednoho vajicka
Mas to naopak. Dvouvajecna jsou naopak dedicna, dedi se ta ovulace vice vajicek po zenske linii. Samozrejme ne pokazde.
@Ewista dvojcata jsou moc fajn 😅 Hele jestli tri nebo ctyri deti, to se uz ztrati 😅 Kdybych nemela prvni dvojcata, tak bych take brala tri. Ale ted vidim, ze mi oni dva bohate staci 😅 Jsou narozeni na Vanoce, budou jim 4 roky. Ja mam po teto zkusenosti splneno a miminko chci jen pujceni 😂
@Tarena pravda, otocila jsem to. Ale jednovajky dedicne nejsou i kdyz je v rodine mame
Coz svadi rict, ze ano, ale ne ![]()