Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ještě by mne zajímaly praktické rady. Píšou, že skoro vše se nedá sušit: trička s pogumovanými obrázky, tedy cokoli, co obsahuje gumu (ponožky, spodní prádlo, tepláky). Zajímalo by mne zdali v této sušičce s tím není problém. Případně, co vlna?
Ahoj,
prakticky vse susim v susicce. Sice pogumovane veci nevlastnim, ale mozna toho bych se bala, aby se s tim neco nestalo. Jinak na te susicce je funkce „setrne“, coz pouzivam na velmi jemne veci. Jinak vse ostatni - tricka, rifle, lozni pradlo, rucniky apod. - susim normalka. Sice se mi jednou stalo nedopatreni, svetr meho pritele se trochu smrskl, ale zachranila jsem to opetovnym vypranim, od te doby jej susim jen tak na vzduchu. Slysela jsem od ruznych znamych, ze si v susickach znicili veci, ale mne se to opravdu nepovadlo. S tim setem AEG jsem opravdu spokojena. Ovladani jak pracky, tak susic. je jednoduche, lze kombinovat nektere programy, na to prijdes, neni to zadna veda. Pradlo z toho je opravdu vonave a mekke. Mej se krasne
Allen
Jejej, zapomnela jsem vlastne odpovedet na otazku.
Takze ponozky, spodni pradlo - mimo nobl krajek - proste vse, jak vyndam z pracky, tak susim. Trochu pozor na svetry, ale nektere jdou susit, jine ne. Musis to proste zkusit. Jinak na etikety moc nedam, susim i to, kde je suseni nedoporuceno, no, a v pohode. Mej se
Allen
Díky moc za odpovědi. Měla jsem na mysli třeba tričko, na kterém je nějaký nápis (někdy pogumovaný, někdy je to barva). Někteří psali, že prádlo ze sušky nevoní, ale asi to není případ AEG. Vše vyzkouším a ozvu se. Je fakt, že jsem pečlivě studovala návody, internetové odkazy, obcházela obchody a všude doporučovali právě AEG.
Taky mi příjde výhodný set jedné značky, že se vše krásně bude dopňovat.
Zaujala mne na pračce (už jsem četla na netu návody), že lze v ní i namáčet prádlo po několik hodin. Používáš tuto funkci? Třeba přes noc se dá namáčet, a k ránu naprogramovat praní.
Další dobrá věc se mi zdálo to, že třeba prádlo na vyvářku pere při 65 stupních, ale delší dobu.
Ještě jednou díky za odpovědi.
V pračce AEG lze prádlo namáčet skutečně přes noc, ale já tuto funkci nepoužívám, není to potřeba. Co používám je naprogramování praní - na noc, nebo když nejsme doma, aby to potom bylo čerstvě vyprané. Používám předpírku, ale jen na velmi zašpiněné prádlo, a na bílé prádlo. Na vyvářku lze prát buď delší dobu, nebo na 95 st. Myslím si, a hojně se mi to potvrdilo, že kvalita vypraného prádla záleží na typu pračky. Opravdu nemám problém, že by pračka prala špatně. U suš. navíc oceňuji, že krom sušení slouží i jako „odchlupující“ - máme totiž psa a chlupů všude plno, nejvíc samozřejmě na černých věcech ![]()
Jinak také dobrá značka je Miele, ale je nepoměrně dražší, funkce stejné, jen delší záruka.
Pěkné praní ![]()
Allen
A u té sušičky využíváš ty senzory řízené programy (že vypnou, až je prádlo suché), nebo používáš manuální sušení (naprogramuješ čas)?
Využívám senzory, jinak by prádlo mohlo být přesušené. Jew to velmi pohodlné, sušička je „inteligentní“, nestalo se, že bych vyndavala něco vlhké. Vždy dávám věci z pračky rovnou do sušičky. Program času využívám pouze na suché věci, když je chci vyvětrat. Třeba bundy, které jsou načichlé z hospody, nebo věci, které je třeba zbavit psích chlupů. To do sušičky přidávám pár kapek unisex parfému, vše je krásně provoněné.
Už mám doma pračku a sušičku. Je to paráda!!!
Jen jsem se chtěla zeptat. Allen když programuješ pračku, tak ji zapneš do sítě a pak programuješ (při zapnutých světelných ukazatelích) nebo nejdříve při zapnuté pračce naprogramuješ a pak zapneš do sítě? V návodu je to trošku nejasné. Starou pračku jsem měla tak, že jsem ji musela programovat ve vypnutém stavu, tady mám pocit, že právě má být zapojená (protože se mění čas, jak dlouho pere, mačkám přídavné funkce). Ale nejsem si tím jistá.
Jinak opravdu tento typ pračky je hooooooodně jednoduchý na ovládání. Hodně mi vyhovuje, že jsou dány základní programy (např. bavlna 60 stupňů) a dají se použít přídavné funkce (máchání navíc, namáčení, předpírka, program pro alergiky, šetrné praní…).
Zkoušela jsem i sušičku, opravdu ručníky jsou jedna báseň. Až budu mít další zkušenosti, napíšu.
Jinak rada ostatním: holky, přemluvte ty chlapy a jděte do toho!
Mám tam chybu, myslela jsem jako druhou možnost: naprogramovat při vypnuté pračce (ne zapnuté) a pak dát do sítě (zapnout)?
Chtěla bych si pořídit taky sušičku. Chválíte tady AEG, ale stojí cca 15.000,–Kč. Je to docela dost peněz, nemáte někdo dobrou zkušenost i s jiným typem sušičky od jiné značky?
Julda
Ahoj Lucak,
ponekud nerozumim Tvemu dotazu…to jsi driv vytahovala snuru od pracky ze zasuvky? Rozumim tomu dobre?
Ja nic takoveho nedelam a kdyz chci vecer naprogramovat prani na rano, tak normalne otocim koleckem, pripadne zmenim otacky a tak a potom namackam cudlikem o kolik hodin t chci soupnout a pustim. Pradlo i prasek a jine uz jsou pochopitelne v pracce ![]()
Tak snad ses ptala na tohle ![]()
Monca
U staré pračky jsem ji musela mít ve stavu vypnuto (v zásuvce, ale nespuštěný hlavní vypnínač na pračce) a v tomto stavu jsem otáčela programátorem. (Programátorem jsem mohla otáčet jen při vypnuté pračce).
U AEG programátor (který se při praní točí není) - je tam jen otočný knoflík, který po celou dobu praní zůstává ve stejné poloze.
Chtěla jsem vědět, jestli nastavuji program pro praní ve stavu vypnuto (kdy nesvítí žádné diody na pračce) nebo u tohoto typu můžu programovat, aniž bych musela vypínat pračku. (U té staré hrozilo nebezpečí poruchy programátoru, kdybych přepínala programy a programovala při zapnuté pračce).
Sušička: pokud vybíráš sušičku s menší hloubkou (do 45 cm), jako já, tak moc velký výběr nemáš. No a pokud chceš hned set (pračka+sušička), tak je výběr ještě menší. Koupit celý set je výhodnější - je to o dost levnější a navíc je
a pro upevnění sušičky a pračky na sebe (do komínku). Pokud můžeš volit větší hloubku, tak je výběr veliký.
Moc se mi líbila třeba pračka Bosch, ale zase k ní nebyla sušička. Zbylo mi AEG a Electrolux. Mezi těmito dvěma značkami rozdíl v penězích moc nebyl (jestli platíš přes 20 000 Kč, tak už je skoro jedno jestli platíš 23 000 nebo 25 000 Kč - ale teď je AEG zase dražší). Rozdíl ve funkcích dle mne velký!
Electrolux má jen mechanické ovládání. Je to něco jako když si nastavíš minutník, když pečeš bábovku. Musíš to hlídat! Po stanovené době se suška vypne. Prádlo může být ještě vlhké nebo naopak už přesušené.
U AEG je ovládání jak mechanické, tak i elektronické. Jsou tam senzory, které měří vlhkost v sušce a samy se dle zvoleného programu vypnou.
Manžel včera říkal, že mi asi bude stačit jeden program - a to SUCHÉ DO SKŘÍNĚ. Sušila jsem tak včera ručníky a opravdu jednak je pračka krásně vyprala, i takovou zašlou špínu. Sušička je opravdu do sucha usušila. Navíc krásně voněly a byly měkké. Někteří psali, že prádlo ze sušičky jakoby ztratí vůni, nevoní. Není to případ této sušičky!
Dnes budu zkoušet dál a opět napíšu.
Jen bych viděla jeden problém: suška je trošku hlučnější a zahřívá se. To je způsobeno i malou koupelnou v panelákovém bytě, museli jsme otevírat dveře do kuchyně, okno…
Ahoj Lucaku, chvilku jsem tu nebyla a ejhle - už máš AEG. Super. Jsem ráda, že jsi spokojená. Musím přiznat, že jsem taky nerozumněla tomu dotazu ohledně programování pračky - zapnuto, vypnuto. já nikdy nevyndavám pračku ze sítě, takže nechápu. To programování je popsané v návodu, prostě otočíš na příslušný program, nastavíš čas a je to.
U té sušičky používám převážně tu funkci SUCHÉ DO SKŘÍNĚ (nebo tak nějak). Nikdy to není přesušené. Navíc, ty senzory dávají „bacha“, aby to nebylo nedosušené. Ručníky ze suš jsou opravdu náramný, vždycky jsem se divila, proč na hotelech mají tak krásné jemné a měkké ručníky, teď to vím ![]()
To, že je suš hlučnější, to je asi spíš vzhledem k té pračce, která je opravdu velmi tichá. Jinak, máš tu sušičku odvětrávací? Asi jo, psala jsi stejné typy, jako mám já, ale pro jistotu. Odvětrává se to do prostoru nebo máte odtah ven? Ačkoliv, v paneláku asi ne, že jo. ![]()
Juldo, na sušičce /pračce/ bych asi nešetřila, není už takový rozdíl 15.000 a 10.000, když si potom představíš, že by ti třeba nevyhovovala kvalita vysušeného prádla a musela jsi žehlit, dosoušet… Kamarádka má levnou sušičku, byla v akci v Makr asi za 9.000 (nějaká NO NAME). Prádlo z ní je buď přesušené, nelze ani vyžehlit, nebo se stává, že část je suchá, část vlhká (třeba u dek, ložního prádla, ručníkú apod.). Navíc je vekmi malá, nevejde se do ní prádlo z celé pračky.
Jinak, sušičku bych nevyměnila ani za nic. Mám sice i myčku, také fajn, ale raději bych umývala nádobí stále v ruce, než věšet prádlo a pak ho ještě žehlit…
Ale asi záleží na každém, že jo…
Tak holky, mějte se fajn, a sušení zdar.
Děkuji anonymní za odpověď. Já už se nemůžu dočkat, až to vyzkouším. Už doma hromadím prádlo. Chdák pračka, dostane zabrat.
Prvně v plánu mám sušit ručníky, když to tady tak všichni chválili.
Podobné diskuse o sušičkách jsou ještě na www.living.cz (tam to je v několika diskusích).
Ozvu se, jak jsem spokojená. Je fakt, že jsem dříve sušičku považovala jako rozmar, teď to beru jako nutnost. Protože suším prádlo na sušáku v bytě 2+1 u dětí v pokoji (což není zrovna ideální)!