Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jahuhudka kombinuju.. většinou část tvoří pečivo, doma dělané sladkosti a nedílnou součástí je buď ovoce nebo zelenina. Někdy má i jogurty, mléčnou rýži atd.. prostě aby to bylo pestré
nedávám limonády, čokošky a sladkosti jako takové - keksy a pod. To fakt ne.. když už, tak např domácí loupáky atd.. cenu nesleduju.
Tak vzdycky ma nejake ovoce nebo zeleninu, k tomu rohlik, toust, chleba, proste ruzne pecivo.. s necim (sunka, syr, pomazanka atd) a k tomu musli tycinku, susenku…Treba dneska mel banan, kaiserku s maslem, sunkou, syrem a okurkou, malou susenku a hrst prazene kukurice.
Kolik utratim netusim, nepocitam to ![]()
Partnerovi - dodavam, pokud nestihl snidani, sebou jogurt. Jinak delam ruzne pomazanky a miluje jen bile pecivo, takze hlavne rohliky a bagetky. Vzdycky tam najde ovoce i zeleninu. Sestre (15) delavam toasty a mala segra zase vyzaduje sladke, takze pecu buchty a dostava hlavne ovoce, zeleninu dam az doma.
Já dávám synovi pečivo (i peču domácí houstičky nebo chleba) a vždycky k tomu ovoce nebo zeleninu (krájím na dílky), miluje třeba mrkev, čerstvou okurku. A do pečiva šunku, pomazánky, sýr. Co teda odmítá je máslo, takže šunčičku nebo debrecínku, vždycky nasucho. A pak taky baští müsli tyčinky a ovocné tyčky. Klasický sušenky nedávám. A kolik to stojí, to taky nepočítám.
Mám prvňáka - střídám mu pečivo s něčím, takže rohlíky, kaiserky, bagetky, dnes třeba lámankový chléb, k tomu máslo, pomazánkové máslo, šunka, domácí pomazánka, sýr, občas tvrdý salám, výjimečně měl i paštiku, Kiri, taky dávám marmeládu. K tomu ovoce, zelenina, podle toho, co mám zrovna doma. Dávám i jogurty, tvarohy, občas dostane Sýr a křup, ty trvanlivé tyčinky s taveným sýrem ve vaničce. Taky už měl párkrát corflakes, jen tak na sucho, k tomu ovoce. Když zapomenu a jdem pro sváču ráno, tak má sladké pečivo. Taky dávám müsli tyčinky, občas mu přilepším nějakou sladkostí - Deli, Kinder Bueno a podobné zdravé tyčinky.
Cenu ti nepovím, neřešila jsem to. K pití mu točím čistou vodu, občas dostane čaj, nebo šťávu, výjimečně má pak pití z obchodu.
Je to někdy náročné, ale také se snažíme střídat. Ovoce, zeleninu, toasty a nově jsme si oblíbili smoothie, tak je to zajímavá změna.
Jen k tomu ovoci a zelenine dotaz- deti vam jedi treba nakrajene ovoce? vzdyt to oschne
jablicko na ctvrtky nechce, mrkev obcas, celkem uspech ma sezonnji ovoce typu svestky, ostruziny a tak, ale jinak nic moc, takze u nas svaciny klasika- toasty, do misky musli nebo malicke Bebe susenky, obcas k tomu chce jogurt, obcas ji samotne, musli tycinka, miva nejaky bonbon pro sebe a kamarada nebo malickou sladkost… ovoce a zeleninu dohanime odpoeldne- salaty a tak…
Já mu ovoce normálně krájím do svačinového boxu - má s několika přihrádkami, dvě patra a oschlé to nemá
Jablka teda nemůže, protože je na ně alergický, ale jinak kiwi, pomeranč, okurku, rajčata atd…a fakt, oschlé to není. (Když jedeme na výlet, tak to dělám stejně a vždycky dobré.) ![]()
Ahoj holky, oživuje diskuzi a zajima me, co davate pubertakum ke svačine? Nebo uz svačiny neděláte?
dělám i puberťákovi, protože dělám zároveň sobě a mladšímu. Nic extra, jen ve větším množství. Pečivo + ovoce, zelenina.
@kamila44455
Mojí dceři je 15 a svačinu uz jí roky nedelam
.
U kas doma mame kazdy den čerstvé tmavé pečivo(bílé nemame radi), ovoce, zeleninu, mysli tyčinku
, tak si nemyslim, ze by to mel byt problem si neco udelat
a nebo si mize neco koupit ve skole v automatu -to uz je jeji vec ![]()
@kamila44455 píše:
Ahoj holky, oživuje diskuzi a zajima me, co davate pubertakum ke svačine? Nebo uz svačiny neděláte?
To tedy rozhodně nedělám. Cca od druhé až třetí třídy.
Edit, tak prý od třetí až čtvrté - tvrdí prostřední potomek.
Příspěvek upraven 24.06.19 v 21:41
Tak super, gratuluju k nápomocným dětem.
Mám mladší dítě, ale předpokládám, že dělat budu, taky tak nějak obyč: pečivo + ovoce nebo zelenina. Pokud by syn neměl nic, tak taky nic jíst nebude. Je hubenej, takže ho to moc nevytrestá. 200× jsem za uplynulý školní rok připomínala věci (oblečení+pomůcky) a stejně tak 3× do týdne něco po škole naháním. Hm, nenadělám nic.
Takže kdo má samostatné děti, super ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj budu zvědavá. Co dáváte vašim dětem i studentům na svačinu? Co mají nejraději a kolik v průměru za svačinu denně utratíte? Díky