V kolika poprvé do školky?

Zelenoockaa
6.1.16 10:34

V kolika poprvé do školky?

V létě u nas byli kamaradi z Francie a přišla rec i na jejich system ohledne navratu maminek do zaměstnání.
U nas je spise zvykem zustat s ditetem co nejdele, protoze to je pro dite to nejlepší, a pokud se maminka rozhodne vratit do prace brzy, maji leckdy Cesi tendenci divat se na ne jako na krkavci matky.
Ve Francii to mysleni naopak funguje tak, ze cim drive se dítě zapoji do kolektivu, tim drive si zvykne a je to tam vnimano opacne nez u nas. Take tam ale vice funguji vztahy mezi ostatnimi rodici ve školce, vyzvedavaji si a hlidaji deti navzajem. Kamarádi jsou z Marseille, nevim, jak to funguje jinde.
Od te doby premyslim, jak to mame kazda zeme jinak nastavene. Samozrejme, u nas je materska delsi…

Napadlo me ale, pokud vubec nefunguji babicky a maminka je s ditetem 24h denne, ze by obcas skolicka nekterym prospela - ovsem bez toho, aby si to pak vycitaly…myslim, ze to tak hodne maminek ma…rikam to hlavne proto, ze ve svem okoli mam par maminek, co by tuto možnost nekdy přivítaly, protoze jsoz uz mirne vyhořelé… pak se na ne ale sesypali ti okolo…,a proc bys jej nekam dávala, kdyz s nim muzes byt doma?'

Zajímaly by me nazory ostatnich maminek.
Je podle vas v pořádku dat ditko do skolky drive nez v jeho dvou letech, at uz maminka musi nebo si proste chce na chvili oddechnout, kdyz nema fungujici babicky?. Mluvim ted spise o dvou dnech tydne, ne na cele dny :)

Snad jsem se vyjadrila srozumitelne :)
Dekuji vsem za nazory :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Nafrněná
6.1.16 10:38

Pro mě není v pořádku dávat dítě do školky už i ve třech letech, ale to je věc názoru… raději budu po nocích chodit po brigádách a přes den budu s dítětem než abych ho nacpala nedejbože ve dvou letech do školky… kamarádka má dokonce 2,5 a čtyřleté obě ve školce a doma válí celý den šunky, to není nic pro mě teda… já si chci své dítě užít a věřím že víc než kolektiv potřebuje mě, navíc jsme každý den někde mezi dětmi nebo někdo dojde na návštěvu takže jsem v pohodě…

ale je to jen můj pohled na věc, pokud se nic nestane tak dám do školky dítě nejdřív v pěti letech :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Zelenoockaa
6.1.16 10:42
@Nafrněná píše:
Pro mě není v pořádku dávat dítě do školky už i ve třech letech, ale to je věc názoru… raději budu po nocích chodit po brigádách a přes den budu s dítětem než abych ho nacpala nedejbože ve dvou letech do školky… kamarádka má dokonce 2,5 a čtyřleté obě ve školce a doma válí celý den šunky, to není nic pro mě teda… já si chci své dítě užít a věřím že víc než kolektiv potřebuje mě, navíc jsme každý den někde mezi dětmi nebo někdo dojde na návštěvu takže jsem v pohodě…ale je to jen můj pohled na věc, pokud se nic nestane tak dám do školky dítě nejdřív v pěti letech :mavam:

Jasně. Každý to mame nastavene jinak :)

• Citovat
  • Upravit
738
6.1.16 10:42

No, je sice pravda, že z kluka lezu někdy po zdi, ale do školky ho nedám. Mám ještě mimi a odmítám zabírat místo rodičům, kteří musí do práce. Navíc nemám ŘP a běhat s kočárem a starším synem dvakrát denně do školky a zpátky…za nic, to je 10 km! Navíc takhle jedeme podle svého, nejsme svázaní žádným časem, kdy kam jít. A nemoci-synovi budou v únoru tři roky a kromě rýmiček nikdy nemocný nebyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
6.1.16 10:44

Syn šel ve 4,5 letech jen na pár dní dopoledne. ale mi je to jedno, já si můžu organizovat práci z domu, dělat tak jak potřebuju. Ale chápu, že někdo z důvodu práce musí prostě dát to dítě do školky dřív :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
6.1.16 10:46

Někdy plány zhatí realita - spousta školek nevezme dítě mladší 3 let…
A můj názor? Ne, takhle malé dítě patří k mámě, odloučení je pro něj stres, někdy i pro starší dítě, ale to pak záleží na jeho vyzrálosti.
Já dala dítě na pár hodin až ve 3 letech, zvládla to, ale daleko víc jí to prospívá až teď jako čtyřleté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
6.1.16 10:49

Myslím, že i ve Francii se najdou matky, které to mají jinak. A je to tak všude, otázka je, zda mají na výběr, to není zmíněno. Jim ten pobyt s dítětem asi nikdo nezaplatí. Musí vydělávat.

Jinak záleží opravdu na každém, jestli dá na dva dny na dopoledne, vyhovuje to oběma, proč ne? nevidím důvod, proč do toho někomu kecat.

co se týče začlenění dětí do kolektivu…snad s ním nemusím celé dny vysedávat doma a stranit se, existuje spousta kroužků, MC, sportovní aktivity…naše děti jsou kolektivní až až, ale už musí vyvinout snahu rodič ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5822
6.1.16 10:55

Mě osobně je dětí v zemích s tímto modelem „školství“ líto. Mladší dcera šla do školky ve 3,5 letech, protože jsem už chodila do práce a přišlo mi to brzy :mrgreen:. Starší jsme dali ve 4 letech. Kdyby to bylo na nich, nechodily by vůbec a byly jen se mnou doma :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
296
6.1.16 10:56

Já jsem dávala dceru do soukromé školičky na 2 dny v týdnu cca na 5 hodin od 2 a 1/4 roku a udělala bych to znovu.
Pracovala jsem z domova, sice jsem ji od nás z vesnice vozila autem, ale stálo to za to.
Byla v kolektivu, moc se jí tam líbilo, spinkala tam, bylo to pro ní zajímavé zpestření běžných dnů se mnou. Ostatní dny jsem s ní chodila na cvičení a na hudebku - tleskání, dřívečka, tanečky. Takže za mě - pokud na to to dítě má náturu, jakože naše dcera je v tomhle po mě a ne introvert po manželovi, tak naprosto fandím.
Bohužel jsou ale reakce okolí mnohdy absurdní a nesmyslně agresivní.
Podle mě není úplně šťastné dávat dítě do školky až na povinný poslední rok - kvůli kolektivu a začlenění se (vazby mezi kamarády, řešení konfliktních situací s kamarády, umění „prosadit se“) a pak kvůli nemocem. Malá byla i v soukromé školce zdravá, pak se šlo do státní a začala marodit. Doufám, že se promoří nemocema azesílí imunitu a ve škole bude málo zameškávat.
Na druhou stranu - my máme zatím jedno díte, těhotná jsem až teď, chtěli jsme mít větší rozestup 4 až 5 let (to se dnes taky nenosí a je to nemoderní) s myšlenkou si první dítko víc užít. Takže dcera je ve školce „právem“, vracela jsem se do práce.

Ale asi to je opravdu vše individuální. Někdo zarytě hájí jednu stranu mince někdo tu druhou.

Já pokud bude druhé dítě taky kolektivní, tak půjdu stejnou cestou, pokud bude introvert a plašan, tak bude doma se mnou a socializuje se jen na pár chvil na hřišti s maminkou za zády… :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3781
6.1.16 10:57

@Zelenoockaa Ahoj, myslím, že se tu sejde mnoho různých názorů a pohledů na věc…

Oba moji kluci šli do školky ve 3 letech a kousek (3 roky a 3 měsíce a druhý 3 roky a 1 měsíc) – vracela jsem se klasika do práce na plný úvazek 8,5 hodiny, takže v podstatě hned naplno i s odpoledním spaním, tj. od cca 6.45 do 15 hodin…starší byl v pohodě, zvyknul si velice rychle a dobře na jiný systém a řád dne, ale ten malý byl a dosud je dost závislák na mě (už mu bylo 8 let ;) ), tak u něho to bylo horší – ač je daleko šikovnější než ten starší….

Ve 2 letech bych do školky nedala, bylo by mi to líto a ten poslední rok jsem si chtěla ještě hezky užít – říkala jsem si – však co, do práce budu chodit snad po celý zbytek života, tak aspoň to chci využit, když ta možnost je do 3 let být s dítětem doma a zpětně jsem za to moc ráda, že jsem to tak mohla mít.

Pokud bych měla říct, jak bych si to představovala ideálně – tak ideálně bych dala tříleťáčka pouze na dopoledne, tj. od těch 8 hodin a po „O“ domů…a to každý den. Bohužel u nás totální nezájem ze strany babiček atd. pro syny takto chodit a vodit je po „O“ domů a my oba s manželem práce na plný úvazek….takže oba na celý den od těch 3 let, ale říkám – kdybych si to mohla zvolit, tak jen na to dopoledne….

S žádnými rodiči jsme se nikdy neskamarádili natolik, abychom si navzájem hlídali a vyzvedávali děti, to vůbec ne, je to asi otázka povahy… :nevim:

Příspěvek upraven 06.01.16 v 10:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
6.1.16 10:57

Podle mě je to ode zdi ke zdi. U nás úplně debilní systém, kdy mata je 3 roky zavřená 7/24 s harantama a pak ze dne na den plný úvazek, sotva stihne z práce vyzvednout děti ze školky, nakoupit, večeře, vykoupat a spát. :roll:
J8 šla na částečný úvazek se druhou ve dvou letech, postupně ho budu zvyšovat a i se školními dětmi doufám, že budu mít úvazek zkrácený o 1-2 hodiny tak, abych se mohla dětem věnovat.
Zpětně vzato, třeba na jeden a půl dne bych klidně šla i s menším dítětem. S vysloveně s miminkem, do roka, maximálně na krátké časové intervaly, řekněme 3 hodiny, za předpokladu, že by hlídal někdo příbuzný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
6.1.16 11:00

Ahoj, tak my dáváme děti do školky až do předškoláků, zatím se nám to vyplatilo. Ale záleží na každém. Já si můžu dovolit být s dětmi doma, máme 4 a jsem mámou na plný úvazek. Nejmladší bude mít 3 roky v únoru a do školky fakt zatím nepůjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19198
6.1.16 11:02

@Nafrněná A plánuješ mít více dětí? Ptám jen ze zvědavosti, nechci rýpat :kytka:

@Zelenoockaa Dítě nemám, ale já i brácha jsem chodili do jesliček od dvou let, protože mamka šla do práce. Vůbec si to už nepamatuji, prý jsme nebrečeli. :nevim: Myslím, že to je na každém rodiči jak se rozhodne a každý na to má svoje právo. Tohle se nedá nijak zevšeobecnit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12330
6.1.16 11:04

Já doufám, že malého letos do školky vezmou, budou mu tedy 2 roky a 9 měsíců, ale já příští leden musím zpět do práce, starší chodí od 3 let a je moc spokojený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nafrněná
6.1.16 11:07
@Kikuška90 píše:
@Nafrněná A plánuješ mít více dětí? Ptám jen ze zvědavosti, nechci rýpat :kytka:

ještě jedno, časem :) já jsem šla do školky jen na poslední rok, těsně před školou a jako jediná jsem už ve školce uměla psát, číst… je to hodně o rodičích, doufám, že se mamkou inspiruju :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin