Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zelenoockaa je v pořádku dát dítě do školky, když usoudíš, že je to buď potřeba nebo že se to hodí.. prostě dle svého. Starší šel ve 3,5 a už to fakt potřeboval, malý půjde ve 2, protože prostě musí. Když někdo do školky nedá vůbec, taky to respektuju a když dá do jeslí třeba v půl roce, to samé. Prostě k tomu máme každý svůj důvod.
@martina.se píše:
@Zelenoockaa je v pořádku dát dítě do školky, když usoudíš, že je to buď potřeba nebo že se to hodí.. prostě dle svého. Starší šel ve 3,5 a už to fakt potřeboval, malý půjde ve 2, protože prostě musí. Když někdo do školky nedá vůbec, taky to respektuju a když dá do jeslí třeba v půl roce, to samé. Prostě k tomu máme každý svůj důvod.
přesně tak. Každá jsme jiná, každé dítě je jiná, zaměstnavatel jiný a situace rodiny je jiná. A ještě se všechny ty proměnné mění v čase.
@Lama Lama píše:
přesně tak. Každá jsme jiná, každé dítě je jiná, zaměstnavatel jiný a situace rodiny je jiná. A ještě se všechny ty proměnné mění v čase.
tak nějak.
Taky je dobře, že to většina maminek ma srovnane a je jim fuk, co na to řekne okolí, at ut se rozhodnou jakkoliv. A to okolí dokáže být někdy opravdu hnusne ![]()
Vytočí mě, když mi některá maminka z okolí cpe svuj model.
Já mam dvouletou dcerku. Cca tři měsíce chodí na jedno dopoledne v týdnu do miniškoličky. Je společenská, takže se jí tam líbí, nikdy nebrečela. Kdybych měla možnost zkráceného úvazku, tak bych už ráda šla do práce, bohužel mam možnost jít pouze na celý úvazek a to by mi zas přišlo vůči malé líto. Na ten zkrácený úvazek si dokážu představit tak od roka a půl, ale zase záleží na povaze dítka.
@krtek7489 píše:
@Lama Lama No, ony si mysli, ze davaji, ale je to velky omyl. 2-3 lete dite o spolecnost matky uz prilis nestoji.
No tak pokud na ne mama prdi, tak věřím ze o tu její společnost moc nestoji ![]()
@Lama Lama píše:Úplně s tebou souhlasím, i s dalšími tvými příspěvky
Podle mě je to ode zdi ke zdi. U nás úplně debilní systém, kdy mata je 3 roky zavřená 7/24 s harantama a pak ze dne na den plný úvazek, sotva stihne z práce vyzvednout děti ze školky, nakoupit, večeře, vykoupat a spát.
J8 šla na částečný úvazek se druhou ve dvou letech, postupně ho budu zvyšovat a i se školními dětmi doufám, že budu mít úvazek zkrácený o 1-2 hodiny tak, abych se mohla dětem věnovat.
Zpětně vzato, třeba na jeden a půl dne bych klidně šla i s menším dítětem. S vysloveně s miminkem, do roka, maximálně na krátké časové intervaly, řekněme 3 hodiny, za předpokladu, že by hlídal někdo příbuzný.
Já jsem s prvními dvěma dětmi šla na krátký úvazek celkem brzo, u nejstaršího to byly jednorázovky již od půl roku věku (hlídála rodina nebo jsem jej měla v práci), pak od roku a půl byl v miniškolce, ale taky jen 2-4 hodiny jednou až dvakrát týdně. Do klasické školky šel ve 2 a třičtvrtě. U prostředního jsem začala pracovat pomalu od 13 měsíců, ale taky jen jednorázovky, od roka a půl krátký úvazek, hlídala moje mamka. Prostřední ale hůř snášel nástup do školky ve 2 a 11 měsících, takže jsme to zkoušeli pomalu, někdy byl doma, někdy ve školce… U nejmladšího mám zatím jen jednorázovky v práci, jde to hůř zkoordinovat s ostatními dětmi. Každopádně tento model mi vyhovoval, mám 3 děti, 3 rodičovské bez práce bych asi nezvládla
, protože mě práce baví a potřebuju se udržovat v oboru, ale rovněž mě baví moje děti, takže se chci věnovat jim.
Neznam takove dite. U nas v jeslich jsem nikdy zadne placici dite nevidela
Nase jesle jsou fakt super, uzasny sestricky, uzasna reditelka, mala je tam naprosto spokojena, stejne jako ostatni deti. Nevim no. Mozna nejake precitlivele deti precitlivelych matek, ktere jsou samy schopne se v te skolce rozbrecet, kdyz tam to dite davaji
Ale to uz pak neni normalni a chtelo by to tu pupecni snuru prestrihnout. A jak jsem psala, nejhorsi je, ze si dotycne matky mysli, ze delaji pro dite to nejlepsi, ale opak je pravdou. Ty 3, 4, 5 lete uz by byly mnohem stastnejsi uz nekde v kolektivu vrstevniku a maji pak problemy se zaclenenim do kolektivu ve skole, msji problemy davat pozor, poslouchat cizi lidi, mit nejaky rezim atd… ale je to tezke, kdyz to nekdo nedokaze nebo nechce pochopit. ![]()
@krtek7489 Víš co, podle mě je to individuální. Náš prostřední taky školku špatně snášel, přitom nejstarší je daleko větší citlivka než on. Ale ten šel do školky s úsměvem a neměl žádné problémy. A nejsem rozhodně přecitlivělá matka. Přečti si můj příspěvek výše, do práce jsem chodila celkem brzo. Fakt nejde paušalizovat a tvrdit, že ten můj model je nejlepší
.
Ráda bych dala syna do školky ve 4 letech. Vracím se ale v září do práce a to mu budou za dva měsíce tři. Vim, že to oba v pohodě zvládneme.
@Zelenoockaa ahoj, podle mě dost individuální věc..některé děti jsou třeba dlouho na plínách, jsou různým způsobem problematické..já uvažuju nad tím začít dávat dítě do školky teď od dvou, možná 2,5 let (ze začátku tak dvakrát do týdne na dopoledne) budu na rodičáku, takže mě to nijak netlačí, ale myslím, že by to prospělo v tomto období všem stranám. Jsou ale matky, které se od dítěte nechtějí hnout pomalu ani v době nástupu do školy…většinou mají větší problém matky než samotné děti ![]()
@bramburka81 pěkné příspěvky, souhlasíma mám to podobně..mám ráda možnost být mezi lidmi, pracovat, připadat si užitečně a „normálně“. zároveň ale chci být i doma a tak se to snažím tak nějak vyvažovat
zatím to všem stranám prospívá…možná manžel občas trochu trpí nedostatkem volného času, ale takovou si mě už před lety bral, tak ho to ani moc nepřekvapuje ![]()
Syn bude mít 2,5 roku a když na procházce potkáme školku, tak se k nim přidá a nejraději by s nimi zůstal. Ptala jsem se ve zdejších školkách a musím vydržet do září( je červencový). On je větší a moc šikovný, takže vypadá a chová se jako tříleťák. Zatím s ním chodím do mateřských center, aby měl kontakt s vrstevníky. Je tam moc rád, ale se mnou. Jsem zvědavá, jak zvládne školku bez maminky.
Bez mučení přiznávám, ze ja jsem ta matka, ktera poprve (tajne) taky brecela, kdyz maly sel do skolicky
zvladl to lépe nez ja, chodi zatim max 2× tydne dopoledne, a prospiva to nam oběma.
A ono taky záleží, jak to kdo myslí, pokud si někdo chodí po obědě před spaním a nebo má dítě celý den do 4.. to je taky rozdíl…
Kdybych měla napsat narovinu, tak nechápu, že třeba dá někdo od rána do 4 např. 2 leté.. ale to je prostě volba…
Já rozmýšlela dát 3,5 letého v září a zdálo se mi to brzo, ale udělala jsem chybu u prního, protože se mi během roku změnil a potřeboval to, nastupoval v téměř 4 letech.. Takže za mě fakt tech 3-3,5 let.. ale záleží na mamince
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.