Švarc systém - poradíte?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2254
28.1.12 15:08

Švarc systém - poradíte?

Prosím o radu, kdo má např. taktéž manžela OSVČ.
Manžel většinu času v roce pracuje jako OSVČ pro jednu firmu, ale má i zakázky pro jiné firmy. Jedná se v tomto případě o Švarcsystém? Pokud ano, jde nějak zařídit, aby se o ŠS nejednalo?
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2566
28.1.12 15:15

Ahoj, záleží na tom, komu manžel vypisuje faktury- nesmí to být pouze jeden člověk nebo firma. Pokud v průběhu fakturačního období vypíše fakturu vícero lidem, firmám, tak je to OK. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2254
28.1.12 15:18

Takže pokud tomu dobře rozumím, pokud krom většiny zakázek pro jednu firmu má i pár dalších pro jiné, ŠS se ho netýká?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8624
28.1.12 15:26

záleží co je to za firmu a co pro ni dělá, pokud pro ni dělá práci, která je jaksi smyslem té firmy,používá k tomu její prostory, pracovní pomůcky atd. je to švarcsystém. Pohledej na netu, je všude dost dobře vysvětleno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
28.1.12 15:28

Bonnie, zrovna nedávno se to tu v diskuzích probíralo, tak to zkus pohledat tady. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
28.1.12 15:54

Jak píše marti81 - pokud například pro zámečnickou firmu dělá zámečníka, vyrábí na firemním soustruhu ve firemní dílně z firemních materiálů a odvedenou práci firmě každý měsíc fakturuje, je to švarcsystém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2254
28.1.12 15:59

Dík za odpovědi, upřímně diskuzi jsem konkrétně o tom našla jen jednu a moc jsem si z ní nepobrala. Manžel pracuje jako obkladač, nářadí ma svoje, zakázky pro firmu jsou na různých místech a k tomu dělá i sem tam pro jinou firmu či soukromou osobu třeba rekonstrukce koupelen, takže z vašich odpovědí vyvozuji, že se o ŠS nejedná, díky moc :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.1.12 16:05

Tak já jsem kadeřnice,pracuji na ŽL,ale křeslo si pronajímám od majitelky kadeřnictví…nářadí a materiál mám svůj.....myslím,že v dnešní době takhle pracují v 80% kadeřnictví. Jedná se tedy taky o ŠS?

• Citovat
  • Upravit
14721
28.1.12 16:16
Anonymní píše:
Tak já jsem kadeřnice,pracuji na ŽL,ale křeslo si pronajímám od majitelky kadeřnictví…nářadí a materiál mám svůj.....myslím,že v dnešní době takhle pracují v 80% kadeřnictví. Jedná se tedy taky o ŠS?

Ne. Na ŠS bys musela mít jen jednu výhradní zákaznici. Předpokládám, že máš zákaznic víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
28.1.12 16:17

manzel pracuje na mandatni smlouvu pro jednu firmu, fakturuje jen jim, ale dela senior managera obchodniho tymu, vede tym obchodaku, pro praci pouziva firemni veci, vcetne mobilu, pry to taky ve firme resi, neni tam totiz jediny OSVC ale vetsina, pry on jako OSVC bude zustavat, tak snad je to ok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21353
28.1.12 16:41

Jolynko - tak podle mě je tvůj manžel klasický příklad ŠS :think: . Pokud ještě fakturuje pravidle v periodě jednoho měsíce, je to jasný. Pokuta ale hlavně hrozí „zaměstnavateli“ = odběrateli.
Mám to u jednoho klienta taky tak. Má takhle na ŽL obchoďáka, který sedí oficiálně přímo ve firmě. Doporučila jsem jim aspoň nepravidelnou fakturaci a na více činnosti. A danému obchoďákovi, ať má ještě aspoň i jiné příjmy než od tohoto „zaměstnavatele“ = odběratele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
28.1.12 17:09

jojo fakturuju kazdeho posledniho v mesici a vzdy na to same, nevim jak to firma chce resit, manzel tezko bude delat jeste pro nekoho dalsiho, nema co

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tereza 00
13.2.12 11:11

swarc systém v těhotenství

Zdravím všechny a připojuji se s nestandartdní situací. Mám prodlouženou MD u stálého zaměstnavatele, protože mi nemohl nabídnout půl úvazek. proto jsem na tento přechodný rok na částečný úvazek zaměstnaná v jiné firmě (abych 4. rok mateřské nebyla úplně bez peněz)jenže jsem zjistila, že se jedná právě o švarc systém. částečně jsem jako zaměstnanec s minimální mzdou a „druhou firmou“ (ale je to ta samá) je mi ještě fakturováno na ŽL… Bylo mi při nástupu řečeno, že to tak je právně v pořádku, ale teď jsem se dozvěděla, že to tak není a hrozí mi pokuta až 100.000,– neboť jsem v nelegálním pracovně právním vztahu. Na MD nastupuji na konci června. Nebýt těhotná, dám okamžitou výpověď, ale takto už mě na pár měsíců nikdo nezaměstná a zůstala bych zcela bez peněz… Nevíte, na koho bych se mohla obrátit pro radu? nemáte někdo zkušenost? moc díky! Tereza

• Citovat
  • Upravit
večka
27.2.12 22:14

Zdravím,také se připojuji k diskuzi.Pracuji pro jednu firmu stím, že si fakturuji 1 měsíčně,ale veškeré náklady si platím sama.Také to zpadá pod SŠ?
 Děkuji

• Citovat
  • Upravit
55
27.2.12 22:21

Ne nespadá to pod šs když si platíte materiál a náklady sama . :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie