Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Neznáme rodiny, neznáme přátele, tak nemůžeme radit. Jestli je vás hodně, tak na obřad pozvěte všechny a potom na hostinu jen vybrané..
@Anonymní píše:
Prosím o anonym, zatím se o tom nešíříme.
Plánujeme svatbu a máme opravdu velké rodiny, zároveň bychom tam rádi měli dost přátel. Seznam hostů se vyšplhal opravdu vysoko a my musíme škrtat, v celkovém počtu bychom se nevešli ani do žádného z místních sálů, navíc tak obrovskou svatbu ani nechceme.
I po proškrtání je ale lidí pořád nad plán.
Zvažujeme, že bychom poprosili kamarády, aby přišli bez dětí, což by nám s počtem osob hodně pomohlo. I tak by tam bylo asi 15 poměrně malých dětí z rodiny. Kamarádům bychom to vysvětlili tak, jak to je. Kdyby byl někdo proti, dítě by vzít samozřejmě mohl.
Je to přijatelná verze? Není to urážlivé? Svatba bude v místě bydliště všech přátel, kterých by se to týkalo.Prosím bez urážek, zatím nad touto verzí jen uvažujeme a sama si nejsem jistá, jestli to je ok. Proto se tady taky ptám.
Už jsem se několikrát setkala s prosbou novomanželů o účast bez dětí. Když to slušně podáte, za mě je to v pohodě. Jen holt počítejte s tím, že někdo je s sebou stejně bude muset vzít a někoho to možná odradí od účasti úplně. Ale to už záleží na konkrétních lidech
My děti na svatby kamarádů nebereme tak jako tak, drtivou většinu dětí to nebaví, některé pasáže jsou pro ně prostě zdlouhavé a nudné a i my si to lépe užiijeme bez nich.
Ty znáš své přátele, asi víš jak na to budou reagovat. Někdo třeba si užije svatbu rad bez děti, jiny kvůli tomu nepřijde vůbec, protože nemá dite kam dat.
@Anonymní píše:
Plánujeme svatbu a máme opravdu velké rodiny, zároveň bychom tam rádi měli dost přátel. Seznam hostů se vyšplhal opravdu vysoko a my musíme škrtat, v celkovém počtu bychom se nevešli ani do žádného z místních sálů, navíc tak obrovskou svatbu ani nechceme.
Zvažujeme, že bychom poprosili kamarády, aby přišli bez dětí, což by nám s počtem osob hodně pomohlo. I tak by tam bylo asi 15 poměrně malých dětí z rodiny. Kamarádům bychom to vysvětlili tak, jak to je. Kdyby byl někdo proti, dítě by vzít samozřejmě mohl.
Je to přijatelná verze? Není to urážlivé? Svatba bude v místě bydliště všech přátel, kterých by se to týkalo.Prosím bez urážek, zatím nad touto verzí jen uvažujeme a sama si nejsem jistá, jestli to je ok. Proto se tady taky ptám.
A když budou proti všichni?
Je to urážlivé a nešla bych.
@unuděná Jenže u ní to vyznělo tak, že děti od rodin svatebčanů tam budou, ale nemají tam být pouze děti od kamarádů svatebčanů.
Raději bych to rozdělila. Svatbu s rodinou a jinou posvatební párty s kamarádi včetně jejich dětí.
Btw, píšeš, že se nevejdete do žádného z místních sálů - takže párty bude probíhat uvnitř? To mi osobně ani pro děti vhodné nepřijde, budou se tam nudit, pokud pro ně nebudete mít zařízenou nějakou herničku/animátora apod. Lepší jsou s dětmi svatby venku, kde se mohou proběhnout, rodiče s nimi v pohodě vzdálit, když je potřeba cokoli řešit, a i zvuk se méně nese a nerozléhá ![]()
Mně by to přišlo takový nic moc. Moc se mi nelíbí dělení svatebních hostů na hosty první a druhé kategorie - jedni si děti vzít můžou, druzí ne. Osobně bych pozvala s dětmi, ale jenom tolik lidí, kolik se jich vejde, mám na ně peníze…
No to je dost těžké. Záleží, jak kamarádi mají malé děti a jakou mají možnost hlídání. Je možné, že někteří nepřijdou, protože nebudou mít hlídání.
@Fee-bee píše:
@unuděná Jenže u ní to vyznělo tak, že děti od rodin svatebčanů tam budou, ale nemají tam být pouze děti od kamarádů svatebčanů.
Raději bych to rozdělila. Svatbu s rodinou a jinou posvatební párty s kamarádi včetně jejich dětí.
Psala, že ty „rodinné“ děti jsou maličké, tam by asi byl problém s hlídáním, navíc když celá rodina bude na svatbě… Nevím, mě od kamarádů tyhle prosby naprosto neuráží, neberu to tak, že tam naše děti nechtějí, jen prostě v době, kdy máš 5 přátel a každý má ženu a dvě až tři děti, prostě ten počet lidí šíleně naskáče.
Udelala bych svatbu jen pro rodinu a pak nejakou grilovacku, kde nebudete delit hosty na prvni a druhou kategorii. Za usetrene penize radeji jedte na dovolenou.
To dělení „od rodiny ano, od přátel ne“ za mě není dobrý nápad. Hrozně záleží na blízkosti vztahu, třeba:
b) rodina: dítě tvé sestřenice z druhého kolene
c) přátelé: dítě tvé nej kámošky, potažmo svědkyně
d) přátelé: dítě kolegyně z práce
Pocitově, kdybych už měla dělit, bych vybrala a+c, ale „jen děti rodiny“ mluví pro a+b. Tohle nebude dělat dobrotu.
Když už přemýšlet tímhle směrem, tak úplně bezdětnou svatbu. Což je teda taky kontroverzní, ale míň to zavání pokažením vztahů.
Úplně nejlíp bych zkusila najít nějakou úplně jinou variantu, snížení účastníků obecně, jiné místo nebo tak.
Tl;dr: ne, do dělení dětí tímto způsobem bych nešla. ![]()
Já bych normálně dál proškrtávala. Tak holt by nešli všichni kamarádi. Dokud nebude počet hostů přijatelný.
Je to přijatelná verze? Není to urážlivé? Svatba bude v místě bydliště všech přátel, kterých by se to týkalo.
Prosím bez urážek, zatím nad touto verzí jen uvažujeme a sama si nejsem jistá, jestli to je ok. Proto se tady taky ptám.