Svěření dítěte do péče prarodiče

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
19
21.2.11 21:40

Svěření dítěte do péče prarodiče

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte některá zkušenosti se svěřením dítěte do péče prarodiče? Mám syna svěřeného do své péče a chtěla bych, aby byl v případě mé smrti svěřen do péče mé maminky, ale nevím jak na to. Na netu jsem žádný vzor pro předložení k soudu nenašla, tak se ptám vás. Děkuju za odpověď. Klára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44181
21.2.11 21:47

Toto není možné. Pokud se něco takového stane, o dítěti rozhoduje soud až po smrti rodiče. Neplatí žádná notářská dohoda ani nic podobného. Jedná se vždy v zájmu dítěte. Dost jsem si o tom zjišťovala. V tomto směru jsou v případě smrti rodiče dost bezprizorní ty děti, které nemají určené otcovství. Pokud soud neuzná rodiče zemřelé matky schopné se o dítě postarat, ať třeba jen věkem, může skončit v dětském domově.

Pokud se jedná o dítě, které má otce zapsaného v rodném listě, tak o tom ani neuvažuj. Otec je, bude se to řešit přes něj. Je jedno, že bylo dítě svěřeno do Tvé péče a je jedno, že máš s otcem špatné vztahy.
Hodně jsem si o tom zjišťovala, i sama sociální pracovnice mi řekla, že „obchodovat“ s dětmi se takto dopředu nedá, byť je to myšleno dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22001
21.2.11 21:51

Má-li dítě uvedeného otce v rodném listě, pak ze zákona není možné ho v takovémto případě vyšachovat - žádná podobná dohoda nebude platit. Maminka by rozhodně neměla přednost před otcem…

EDIT: Jana byla rychlejší a výstižnější. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
21.2.11 22:10

Děkuju za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dzarmilka
17.4.11 08:53

To mi přijde ale docela nefér. Snad máme právo rozhodnout kam si přejeme, aby naše dě´tátko přišlo, aby se mělo co nejlépe.. Také všude na internetu hledám nějaký formulář. Kdyby se mi náhodou někdy něco stalo, chtěla bych, aby moje dcerka přišla do péče mojí maminky a ne ke svému otci..

• Citovat
  • Upravit
Ajsa.38
14.4.12 19:34

svěření syna do péče prarodiče

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda někdo nevíte, co máme nyní dělat s přítelem, jehož matka nás dostala do nynější situace. S přítelem jsme nuceni bydlet v pronájmu, protože ač přítel vlastní 1 osminu baráku, kde bydlí i jeho matka, tak díky ní jsme se byli nuceni vystěhovat do malého bytečku a tím pádem sem s námi nechtěl jít přítelův 17-letý syn, protože by jsme se sem ani nevešli a syn by neměl žádné soukromí. Za měsíc mu sice bude již 18 let, ale přítelova matka podala k soudu návrh o svěření svého vnuka do péče a soud jí bohužel vyhověl, ač je zjevné, že jí jde jen o peníze, které bude na vnuka od otce pobírat. Výživné soudce určil sám od sebe a to rok zpětně! Takže přítel má své matce doplatit 17 000 Kč. S tím ale samozřejmě nesouhlasíme, pro¬tože přítelův syn se chodí stravovat sám a věci do školy, oblečení, jíz¬dné a vše další mu hradí jeho otec, nikoliv babička - u té pouze bydlí. Přítelovo synovi bude sice za měsíc 18 let, ale má před sebou ještě rok na učilišti a tudíž by přítel musel platit své matce ještě rok alimenty, ze kterých by její vnuk, kterého dostala do péče neviděl ani korunu, proto bychom potřebovali poradit, co a jak máme v této situaci dělat? Přítel si ponechal právo na odvolání a chce se samozřejmě odvolat, nyní jen potřebujeme zjistit, co je nutné a dobré doložit, aby syn zůstal otci a finanční prostředky nezneužívala přítelova matka na své cigarety a taneční odpoledne…Děkujeme za radu předem!!!

• Citovat
  • Upravit
65292
14.4.12 20:04

Hele.....jen mě napadlo…bude mu 18 tak co posílat alimenty jemu???
stejně se tatínek určitě finančně podílí a podílet bude že,takže posílat klukovi.
A odvolat se určitě…
Jen mi nejde do hlavy,že soud jen tak vyhověl.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ajsa.38
14.4.12 21:03

No to nám nejde bohužel do hlavy taky ani jednomu…Nejsme žádní feťáci ani alkoholici,žijeme spořádaným životem a soud dá za pravdu vychytralé důchodkyni,které jde zjevně pouze o peníze…Platit alimenty přímo synovi by určitě šlo,pokud by si o ně ale sám zažádal-no to není tak špatný nápad!!!Děkuji Vám! :lol:

• Citovat
  • Upravit
65292
15.4.12 11:37
@Ajsa.38 píše:
No to nám nejde bohužel do hlavy taky ani jednomu…Nejsme žádní feťáci ani alkoholici,žijeme spořádaným životem a soud dá za pravdu vychytralé důchodkyni,které jde zjevně pouze o peníze…Platit alimenty přímo synovi by určitě šlo,pokud by si o ně ale sám zažádal-no to není tak špatný nápad!!!Děkuji Vám! :lol:

Jasně at se s ním tatínek domluví,on at si zažádá…však je kluk určitě rozumnej ne???tak hkavně at to dopadne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ajsa.38
15.4.12 11:41

Ahoj,no také doufáme,že to dopadne dobře a peníze nakonec neskončí v nesprávných rukách…Naše soudy-jedna velká báseň…A děkujeme za radu i podporu!!!Pokud by vás někoho ještě něco napadlo,napište nám prosím!!!Díky moc!!! :mavam:

• Citovat
  • Upravit
65292
15.4.12 12:00

Hele a má přítel právníka????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ajsa.38
15.4.12 12:29

To bohužel nemá,právníci jsou strašně drahý a nemůžeme si dovolit ho platit.Ale potřeba by sakra byl!!!Pochybuju,že mi někde poradí bezplatně… :,(

• Citovat
  • Upravit
65292
15.4.12 12:40

Hele,v každém větším městě by měla být bezplatná právní poradna.....aspon jeden den v měsíci.....zkuste pohledat
MMCH to se ani syna neptali u koho chce být?????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pafpaf
3.10.12 13:51

To je hodně sprosté

Zdravím všechny,
nevím jak vy, ale mně tohle připadá jako ta nejsprostější věc ve státě. Ženská si dítě 9 mesícu odnosí, pak ho v bolestech porodí a pak si nemůže ani rozhodnout komu by připadlo v přídadě její smrti a má ho mít automaticky ten, co si prostě pěkně zašukal… Já rozvedená nejsem, ale v případě, že by se mi něco stalo, si nedovedu představit, že by dítě dostal manžel. Stejně by trávilo většinu času u jeho matky a moje matka by mohla tak leda přihlížet. A určitě byy jej nevychovali tak, jak bych si ho vychovala já. Nemělo by se to nějak změnit? Dítě přeci i s biologockého hlediska víc patří matce, podívejme na velikost vajíčko-spermie.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.9.16 13:31

Pokud je dítě svěřeno do péče prarodiče, ale rodiče žijí (nejsou schopni se starat) platí tito rodiče výživné babičce nebo je na ně něco jako pěstounský příspěvek?
 Děkuji

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová