Svěření do péče - kojenec

Anonymní
6.2.15 16:33

Svěření do péče - kojenec

Dobrý den, píši raději anonymně. Hledala jsem tu ve starších diskuzích, ale o takhle malých dětech jsem nenašla..Mám chlapečka starého 3 měsíce a kousek. Před pár týdny přišel přítel s tím, že už mě nemiluje a nechce se mnou být. Byla to strašná rána pod pás, po porodu se mi zhoršila nemoc a teď jsem musela vyhledat psychiatra a začít brát antidepresiva. Každopádně moje otázka je jiná. Přítel malého moc miluje a chtěl by ho taky nechat svěřit do péče. Teď jsem s ním doma já, před otěhotněním jsem studovala, takže jsem nárok na mateřskou neměla a šla rovnou na RP, který jsem si mohla zvolit (mám tříletou variantu) díky jeho přiznání příjmů, ze sociálky mi ale ještě nepřišla ani koruna (ale to je zase věc jiná). Myslíte, že takhle malé miminko bude svěřeno do péče mně, když zažádám (kvůli nemoci nekojím a malý je úplně na UM)? A budu se s ním moc přestěhovat zpátky do města k rodičům (našla bych si tam svůj byt) jen bych nerada zůstávala v Praze, kde jsem pouze kvůli příteli (je to 200km daleko)..? Jak se pak řeší vídání malého? Měl by možnost brát si ho třeba i na víkendy (nemá auto a neřídí)? Uvažuje třeba soud i o střídavé péči? A já jako matka, mám nárok na výživné a alimenty pro malého? Pokud tu někdo bude mít podobné zkušenosti, budu moc ráda za názory. Omlouvám se za tolik otázek, teď se mi toho honí hlavou tolik a nevím, kam se obrátit..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7332
6.2.15 16:40

Děvče, děvče to jsou mi dotazy jako kdybys doteď žila v nějaký bublině :-(

A proč by ti dítě nemělo být svěřeno do péče, že je na UM? to je dobrá sranda
A kdo tě bude držet že se nesmíš přestěhovat…nikdo, je to tvoje věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9696
6.2.15 16:41

My měli soud o svěření do péče v dceřiných 6 měsících. Taky jsem nekojila. Právník mi řekl, že není důvod, aby tak malé dítě bylo ve střídavé péči, natož ve výhradní péči otce, pokud matka není např. alkoholička, narkomanka atd. Ty bys souhlasila s tím, aby byl syn svěřen do péče otce?
EDIT: Styk s dcerou řešíme dohodou. Otec si ji od 6 měsíců brával občas na víkend, občas jen přes týden na pár hodin.

Příspěvek upraven 06.02.15 v 16:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102692
6.2.15 16:42

@Nina Filipi No s tím stěhováním to tak jisté není, dle NOZ se na místě bydliště dítěte musí rodiče dohodnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.2.15 16:45

@Veve79 ne, určitě chci, aby byl malý se mnou. Ale mám teď trvalé bydliště tady, nájemní smlouva je napsaná na mě, kde on je jen připsaný jako osoba, která tu přebývá, ale nemá tu trvalé bydliště, to jen já a malý.

• Citovat
  • Upravit
5730
6.2.15 16:46

@j.a.n.i1 Zas na druhou stranu, otec je ten, který chce odejít…a myslím, že matka bude potřebovat něčí podporu. Když jí to není schopen dát on, měla by mít právo na to, odstěhovat se poblíž svých rodičů nebo někoho, kdo jí bude schopen pomoci.
S tímhle myslím, že by uspěla, i kdyby se to příteli nelíbilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102692
6.2.15 16:50

@malinika Nevím, nejsem soud, ale pochybuju, že je v zájmu malého dítěte aby ho matka odstěhovala 200 km od otce… kor když je u takhle malého schvalovaný styk třeba 3× týdně po 2 hodinách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5730
6.2.15 16:53

@j.a.n.i1 Já si naopak právě myslím, že by s tímhle u soudu uspěla úplně bez potíží…navíc je tam určitě i finanční stránka - platit nájem v Praze a brát mateřskou nebude také žádné terno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9696
6.2.15 16:55

Možná bude fajn, když se zakladatelko zajdeš poradit přímo na OSPOD. Mě spíš zaráží, že se otec dítěte na tebe vykašlal, ale hned se cítí na to postarat se o malého sám. Než odešel, o malého se staral? Oni ti chlapi se občas strašně cítí, ale po pár měsících nebo letech aby je člověk vyloženě prosil, ať se za dítětem přijdou podívat… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7332
6.2.15 16:58

To většina chlapů se utrhuje na svou ženu či partnerku kterou opouští že ji vezme dítě, to je jediné čím ji může týrat…čím ji může ubližovat a tnout do živého.
A kolik se takových odvážných našlo :lol: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9696
6.2.15 17:00

@Nina Filipi Jojo, u nás to bylo to stejné…střídavka a blablabla, ale přitom si protiřečil, že se necítí o malou starat sám…ale plnou hubu keců měl, to jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.2.15 17:04

@Veve79 občas se stará, dává malému mlíčko, pomáhá s koupáním, ale sám s ním byl max den.. ale vypadá docela rozhodně, že by si ho chtěl nechat :(

• Citovat
  • Upravit
11117
6.2.15 17:25
@j.a.n.i1 píše:
@malinika Nevím, nejsem soud, ale pochybuju, že je v zájmu malého dítěte aby ho matka odstěhovala 200 km od otce…

manzelka meho pribuzneho se synem 2r odstehovala pres 300km daleko. nejen, ze ji to nikdo nezakazal (to jeste chapu), ale on si ho musel vyzvedavat i vracet, takze pokud s nim chtel stravit vikend, tak 1200km najel a zaplatil. navrh na sdileni tehle nakladu neprosel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5727
6.2.15 17:37

Nejlepší je, chtít se od otce dítěte odstěhovat 200km daleko, přesto, že víš, že dítě miluje a má o něj zájem. Ale budeš tady z něj dělat bezohledného sobce, za to, že chce jako rodič stejná práva, jako máš ty.
Ano, on je ten špatný, co rozbíjí rodinu, ale to neznamená, že nemá taky právo na Vaše dítě.

Se svěřením do péče nevím, soud rozhoduje individuálně, ale střídavé péči se jde u nás už mnohem víc vstříc než dřív.

Co mám zde vyčteno, na odstěhování potřebuješ jeho souhlas. Ale ve chvíli, kdy dítě vezmeš a „utečeš“, nezbyde mu nic jiného, než se s Tebou soudit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
6.2.15 17:38
@Anonymní píše:
@Veve79 občas se stará, dává malému mlíčko, pomáhá s koupáním, ale sám s ním byl max den.. ale vypadá docela rozhodně, že by si ho chtěl nechat :(

A ptala ses ho, jak si to představuje prakticky? Půjde snad na mateřskou a bude řešit finanční nedostatek spojený s postavením samoživitele? Nebo si představuje, že ta jeho „péče“ bude spočívat v tom, že předá dítě babičce či chůvě a půjde si po svém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna