Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den.
Obracím se na vás, kteří máte zkušenost nebo aspon víte.
Je mi 19 let, a mám roční dcerku. Měli jsme svuj byt s přítelem také 19.Ale bohužel jsme se rozešly a přítel mi vyhrožuje že mi dcerku veme a že to dá na soud.
Dceru stále kojím. Momentálně žiji u maminky která má velký prostorný byt. Takže malá má všechna socialní opatření. Přitel nepracuje, ani nikdo z jeho rodiču. Malou jsem mu nezakázala vydat má povolený přistup, jen se mu nechce jelikož od něj bydlím cca 100km…a chce abych mu dceru vozila do Prahy za ním.
Prosím o radu zda bude soud přikládat mě nějaká prava a zda mužu urcit kdy ji muže videt, a kolik mi bude platit. Nejsem sním měsic a pul a dcerce neposlal ani desetník. Prosim moc o radu…děkuji vám
![]()
Mas ji ve sve peci?? Pokud ne tak bych vyresila tohle.Pote zazadat o alimenty.Ale bohuzel nevim jak to chodi jestli das navrh kolik chces nebo jak to je.Jo a mas narok i na alimenty na sebe do 2let ditete.
A za dalsi se neboj nevezme ti ji kor kdyz ma takove podminky jake ma. ![]()
Jestli nepracuje on ani jeho rodiče, tak bych se vůbec nestresovala tím, že by ti ji mohl sebrat
Pokud je zapsaný v RL, požádej soud o alimenty a jestliže je líný si za dcerou přijet je jen jeho problém, ty nejsi povinna mu dceru vozit.
Aha, tak to děkuji za radu..Mám z toho docela deprese protože oni jsou schopný všeho…hlavne bych si nepřala aby sni byl bez me pritomnosti kdyz ji bude nastevovat…To mě nejvic drásá…Malou mám samozřejmě v péči už od te doby co se narodila..Otec nebyl napsán ani v rodném listu…ale pak jsem ho tam zapsala..Takže by měl platit i mě?
Taky mi je 19 a nechtěla bych být v tvojí situaci, ale jak čtu tak je to tak asi lepší. Bych hned zažadala o svěření do péče a alimenty. Myslím že alimenty udává soud podle toho kolik bere peněz akde pracuje apd…
Jo taky si to myslím…A také mu to říkam stale dokola..ale on na mě hraje že má znamosti na soudu a že udela cokoliv ![]()
Ale velký řeči a skutek utek..
..vůbec se nestresuj, nepracuje, nejezdí za ní a chtěl by jí do péče?..trošku zajímavej člověk..
Že taky si říkám…oduvodnuje to tím že nebude jezdt za malou takovou dalku na hodinku a pak ji zas nechá odejít… ![]()
Pritel si o dceru samozrejme soudne zazadat muze, byt tebou, tak necekam a zazadam o ni rychle sama. Muzes si rict i o konkretni vysi alimentu, ale je na soudu, aby zvazil, jestli je to adekvatni castka (tedy pokud expritel nebude s vysi alimentu souhlasit) u soudu se bude resit i misto predani/navstev male.
@Paris269 píše:
Jo taky si to myslím…A také mu to říkam stale dokola..ale on na mě hraje že má znamosti na soudu a že udela cokoliv
Nestresuj se. Opravdu ver mi.On jenom kope kolem sebe. ![]()
Jo tomu všemu rozumím ale spíš mě zajíma, to že nechci aby s malou byl o samotě…aby si jí bral sam…a ja byla třeba doma.
Určitě si zažádej o svěření do péče a pokud je otec v rodném listu, tak nech na soudu ať určí výši výživného, a ty nejsi povinná malou vozit jemu, pokud ji chce, tak ať si pro ni dojede a taky musí brát ohled na to že kojíš. Ale pochybuji, že když nedělá a ani jeho rodiče, tak nemaj šanci malou získat.
@Paris269 píše:
Jo tomu všemu rozumím ale spíš mě zajíma, to že nechci aby s malou byl o samotě…aby si jí bral sam…a ja byla třeba doma.
můžeš podat návrh i ohledně věku dítěte, že chceš aby se stýkal s dcerou pod tvým dohledem, tak to má moje kamarádka.
@Paris269 Dej na soud žádost o svěření do péče a vyměření výživného. Dává se to dohromady. Soud malé dítě téměř jistě svěří matce, i kdyby si on taky požádal. Styk záleží na vaší dohodě, ale nepočítej s tím, že by ji nemohl vídat o samotě. Většinou si otec dítě vyzvedává v jeho místě bydliště, pokud vy se nedohodnete jinak.
@magda82 Pochybuju, že pokud otec není nějaká fetka, že by soud přistoupil na to, aby měl otec dítě jen pod dohledem matky. I když ještě kojí. Běžné je pro takové dítě styk cca 4 hodiny sám. Jedině, kdyby se tak otec a matka domluvili.