Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky chci se zeptat která bydlíte ve švýcarsku.., jak jste se tam dostaly?Kolik němčiny jste uměly a nebo přes jakou agenturu nebo jste prostě se sebraly a jely?:)
S prítelem žijeme v PRAZE a miminko nám nejde , mám gynek.problém , pak v práci mě to už nebaví a chce to změnu celkově tak uvažujem o změně!:)a napadlo mě švýcarsko jelikož tam má přítel sestřenici:)Ale přemýšlím tak všelijak co je vše potřeba vyřídit a tak , klidně budu dělat uklizečku, pokojskou abych se dostala do jazyku..
díky moc za jakékoliv informace ![]()
Ne všechny švýcarské kantony jsou jazykově německé
Ještě tam jede francouzština, a taky italština… A Švýcaři umí anglicky, jako by to byl jejich mateřský jazyk ![]()
no vida:D takže postačí že chlap umí anglicky ?:Da ja trosku neměcky?nebo když bych šla nakurz jaky bys mi doporučila?:D
Nejdřív zkuste hledat práci a AZ pak premyslejte nad stěhováním. Navíc je tam dost draho.
Rozhodne nedoporucuju tam jezdit na blind, to teď nikam do Evropy, pokud nemate nasetreno a nemate nějakou poptavanou profesi.
Ve Švýcarsku jsem žila 6let,dosala jsem se tam přes ÚP,jsem zdr. sestra,takže sehnat práci nebyl problém
!Jinak s tou němčinou - musíš umět sakra dobře německy ,abys rozumněla Schwiizerdütsch!!!Tzn. jejich nářečí - nikdo se s Tebou spisovně bavit mít chutˇ fakt nebude a když jo,tak ne dlouho!!!A angličtina???To fakt nehrozí!!!Sorry,ale je to tak…
Tak přeju hodně štěstí
- já to tam milovala,ale všeho moc škodí a už mi ten jejich pořádek a perfekcionalismus trošku šel na nervy,tak jsem se vrátila do našeho „bordýlku“
…
Díky za vaše reakce:)samozrejme ze první práce pak bydlení
a taky jeste první nasetrit neco to je otázka tak za půl roku treba..:)mozná více..:)ale mozna nam pomuze i ta sestrenka nebo tak:)uvidíme díky tedy za reakce!:)
Conny píše:
Ve Švýcarsku jsem žila 6let,dosala jsem se tam přes ÚP,jsem zdr. sestra,takže sehnat práci nebyl problém!Jinak s tou němčinou - musíš umět sakra dobře německy ,abys rozumněla Schwiizerdütsch!!!Tzn. jejich nářečí - nikdo se s Tebou spisovně bavit mít chutˇ fakt nebude a když jo,tak ne dlouho!!!A angličtina???To fakt nehrozí!!!Sorry,ale je to tak…
Tak přeju hodně štěstí- já to tam milovala,ale všeho moc škodí a už mi ten jejich pořádek a perfekcionalismus trošku šel na nervy,tak jsem se vrátila do našeho „bordýlku“
…
No nevím, ale do Zurichu létám docela často…
A anglicky jsem se domluvila vždycky! Německy neumím… a když náhodou ne, tak francouzsky, ale angličtinu využím v 98% ![]()
Mimochodem, že je Švýcarsko drahé, to je pravda…
A bacha na to, že jet na blint, tak Švýcaři jen tak nikoho nezaměstnají
Musíš fakt přes agenturu, nebo alespoň hledat… mají ve všem řád… a doporučuju si projet jejich zákony, které by se na vás vztahovali
Nezapomeňte, že nejsou v EU - byť k hodně smlouvám přistoupili taky.
Docela se divím, že vás napadlo Švýcarsko - když už, tak třeba Německo, Anglie, Irsko jsou o něco schůdnější, ne? Byť si neumím představit, že bych tam odešla a dělala „hadr“ jako přistěhovalec…
Hele, nás třeba relokace stala Pres 100 tis. Něco se nám vrátí, ale pronájem, převoz věcí, auto, pojištění, letenky, něco do zacatku do bytu.. taky než dostaneš výplatu a pod, i když my Teda nejsme v malým byte a nejime suchy rohliky. Ono to zase není tak jednoduchý, jak se zda. Znamej je ve Švýcarsku, jeho žena v ČR a jezdi k sobe, on tam má nějakou garsonku.
My měli tqky nabídku do sv, ale rozhodli jsme se odjet jinam.
a zatím nelituju.
APuccelli - ono je něco jiného se tam jenom domluvit a něco jiného tam žít a pracovat!
no nevím, jestli to nevidíš moc jednoduše… žila jsem několik let v Německu (západním), mám i několik přátel ve Švýcarsku, často jsem tam jezdila, pracovně i soukromě. I když jsme tam s manželem měli velmi dobrou práci (expat kontrakty) pro nadnárodní společnost, mluvili jsme dobře EN, němčinu jsme se učili za pochodu, bylo pořád těžké si utvořit takový ten okruh přátel (nebo spíš známých). Jedna věc je rozumět, co po tobě chtějí v práci, jak si objednat v restauraci nebo koupit chleba.. a věc druhá je jednání s úřady, návštěva lékaře, hovory se známými (hovorové výrazy, vtipy, nářečí..) - to prostě pochytíš až po letech, jestli vůbec…chce to navíc i základy z IT nebo FR - to ale dle kantonu. Švýcaři jsou navíc velmi uzavřená komunita, jsou hrdí na svou nezávislost, přistěhovalcům se u nich moc nedaří. Navíc jako někdo z východní země tam budeš pořád vnímána jako občan druhé kategorie…
Napadlo mě. To jen kvůli te rodine..
a hlavní je to za nechci litat ![]()
Od septembra žijeme celá rodina v CH, najprv ale prišiel manžel, ktorý tu mal dopredu dohodnutú prácu. Žijeme v nemecky hovoriacom kantone, dohodnúť sa po anglicky nie je problém, a to som s angličtinou behala na úrady, do školy, škôlky… A tiež nemám pocit, že spisovnou nemčinou (hochdeutch) sa nedohodneš! Naopak, napr. prezentácia pre rodičov predškolákov bola v hochdeutch…
Rozhodne to chce ale prísť už za konkrétnou prácou, život je tu veľmi drahý a ak manžel príde o prácu, a rýchlo žiadnu nezoženie, nebudeme si môcť tu byť x mesiacov bez príjmu. V akej obalsti pracuješ ty a priateľ?
Black_Orchids píše:Máš pravdu, ale zase tých čechov a slovákov čo tu je! Sami sa rozhodne cítiť nebudú
no nevím, jestli to nevidíš moc jednoduše… žila jsem několik let v Německu (západním), mám i několik přátel ve Švýcarsku, často jsem tam jezdila, pracovně i soukromě. I když jsme tam s manželem měli velmi dobrou práci (expat kontrakty) pro nadnárodní společnost, mluvili jsme dobře EN, němčinu jsme se učili za pochodu, bylo pořád těžké si utvořit takový ten okruh přátel (nebo spíš známých). Jedna věc je rozumět, co po tobě chtějí v práci, jak si objednat v restauraci nebo koupit chleba.. a věc druhá je jednání s úřady, návštěva lékaře, hovory se známými (hovorové výrazy, vtipy, nářečí..) - to prostě pochytíš až po letech, jestli vůbec…chce to navíc i základy z IT nebo FR - to ale dle kantonu. Švýcaři jsou navíc velmi uzavřená komunita, jsou hrdí na svou nezávislost, přistěhovalcům se u nich moc nedaří. Navíc jako někdo z východní země tam budeš pořád vnímána jako občan druhé kategorie…
Já klidně mužů uklízet nebo tak..a přítel na stavby je elektrikar..:)
Gabika píše:Black_Orchids píše:Máš pravdu, ale zase tých čechov a slovákov čo tu je! Sami sa rozhodne cítiť nebudú
no, záleží na nátuře. já byla v zahraničí v různých zemích dlouho a nikdy jsem cíleně nevyhledávala krajany… vždy jsem si hledala známé a přátele podle toho jací jsou a ne dle toho odkud jsou. Češi a Slováci to vesměs nebyli… ![]()