Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
cvana píše:
Já klidně mužů uklízet nebo tak..a přítel na stavby je elektrikar..:)
myslela som, čím si vyučená, to švajčiari radi ![]()
ja ziju ve Svycarsku ve frankofonnim kantonu. anglicky se tu domluvis, ale i diky tomu, ze kolem Zenevskeho jezera je plno zahranicnich firem.
zivot je tu drahy hodne, navic asi budes muset dokazat, ze mas dostatecne prostredky na to, abys tu mohla zacit zit a dostala povoleni. ted je vyhoda, ze pracovni povoleni je od kvetna mnohem snazsi ziskat nez pred tim.
hodne velka polozka je to zdravotni pojisteni, neni z platu procentem jako v CR. A pokud se vam zadari s miminkem, tak nepocitej, ze budes mit narok na rodicak. jen 3 mesice materska, pak uz nic.
lucipajda píše:
ja ziju ve Svycarsku ve frankofonnim kantonu. anglicky se tu domluvis, ale i diky tomu, ze kolem Zenevskeho jezera je plno zahranicnich firem.
zivot je tu drahy hodne, navic asi budes muset dokazat, ze mas dostatecne prostredky na to, abys tu mohla zacit zit a dostala povoleni. ted je vyhoda, ze pracovni povoleni je od kvetna mnohem snazsi ziskat nez pred tim.
hodne velka polozka je to zdravotni pojisteni, neni z platu procentem jako v CR. A pokud se vam zadari s miminkem, tak nepocitej, ze budes mit narok na rodicak. jen 3 mesice materska, pak uz nic.
no jo, zdr. pojištění, to je taky velká položka. já platila privatversich. 300€ měsíčně (netto-po všech ostatních daňových srážkách z platu)…
cvana píše:
A nebo klidně rakousko já nevim to je blíž.. :
Ahoj,ja ziju v Rakousku tri roky,manzel pracuje v Lichtenstejnu…do Svycarska bych nesla ani za nic,je to hodne drahe,a z meho pohledu opravdu Svycari moc pristehovalce nemusi
krom toho,sehnat praci,povoleni,pojisteni neni jen tak,a se zaklady nemciny si nevystacis
Rakousko je o trochu snadnejsi,od kvetna minuleho roku to neni ani tak velky problem s pracovnim povolenim,ale i tak,ja treba bojuju s dialektem jeste ted,na nektere urady ani sama chodit nechci,umi byt pekne neprijemni,kdyz okamzite nerozumis co po tobe chteji,a to nemecky mluvim dobre,jen dialektem ne…kazdopadne bych si to byt vama poradne rozmyslela,je to i do zacatku velka investice,treba jen bydleni-poplatek financnimu uradu,kauce,vetsinou i poplatky realitce ![]()
Black_Orchids píše:lucipajda píše:no jo, zdr. pojištění, to je taky velká položka. já platila privatversich. 300€ měsíčně (netto-po všech ostatních daňových srážkách z platu)…
jj,ne jen ve Svycarsku i Rakousy-privatversicherung 250 Euro za mesic…
SussiK píše:Black_Orchids píše:jj,ne jen ve Svycarsku i Rakousy-privatversicherung 250 Euro za mesic…lucipajda píše:no jo, zdr. pojištění, to je taky velká položka. já platila privatversich. 300€ měsíčně (netto-po všech ostatních daňových srážkách z platu)…
hm, navíc kauce na pronájem bytu - 3 nájmy dopředu (kterou nám vrátili až po roce, co jsme tam nebydleli - po ročním vyúčtování
), byty automaticky bez kuch. linky a bez světel - to byla další velmi vysoká položka (ale nevím jak je to ve Švýcarsku).. no my jsme na začátku dali tak 200tis.
jen mě tak napadlo - co třeba zkusit nějaký horský hotel nebo penzion v Rakousku nebo na severu Itálie? Tam je spousta lidí z Česka a Slovenska (číšníci, údržbáři, pokojské…).
To byste měli i s bydlením a ten prvotní nápor na stěhování do cizí země by nebyl tak „ostrý“. Pak až byste se rozkoukali, tak byste mohli přesídlit dál..
Black_Orchids píše:lucipajda píše:no jo, zdr. pojištění, to je taky velká položka. já platila privatversich. 300€ měsíčně (netto-po všech ostatních daňových srážkách z platu)…
my mame tedy obycejne, ne privat. problem je to, ze si clovek stejne plati pojisteni, ale diky franchise si vlastne pak plati i 100% osetreni, takze jakoby pojisteni nemel (dokud tedy nedosahne toho limitu). navic pece jako zubar, ocni lekar se do zakladniho pojisteni nezahrnuji…
Black_Orchids píše:SussiK píše:hm, navíc kauce na pronájem bytu - 3 nájmy dopředu (kterou nám vrátili až po roce, co jsme tam nebydleli - po ročním vyúčtováníBlack_Orchids píše:jj,ne jen ve Svycarsku i Rakousy-privatversicherung 250 Euro za mesic…lucipajda píše:no jo, zdr. pojištění, to je taky velká položka. já platila privatversich. 300€ měsíčně (netto-po všech ostatních daňových srážkách z platu)…
hodne velka polozka je to zdravotni pojisteni, neni z platu procentem jako v CR. A pokud se vam zadari s miminkem, tak nepocitej, ze budes mit narok na rodicak. jen 3 mesice materska, pak uz nic.), byty automaticky bez kuch. linky a bez světel - to byla další velmi vysoká položka (ale nevím jak je to ve Švýcarsku).. no my jsme na začátku dali tak 200tis.
tady je kauce na byt taky. a daji ti ji az po tom, co se odstehujes. musi na to byt dokonce zrizeny specialni ucet v bance a k tem penezum prakticky nemas vubec pristup, i kdyz je to na tvoje jmeno.
my mame byt treba bez sporaku, ten k vybaveni nepatri. ale zalezi na byte, na spolecnosti, co vlastni dum.
v nasem kraji ted hodne ceny bytu (jak najmy, tak kupni ceny) vzrostly. je tu hodne cizincu, kterym plati najem zamestnavatele, takze jim je jedno, za kolik je to a nadnarodni firmy si muzou dovolit paltit vic nez obycejne rodiny samozrejme. takze ceny jdou nahoru, kdyz se najde nekdo, kdo to zaplati.
No povolenie - 3 mesiace tu môžeš byť bez povolenia, následné povolenie k pobytu dostaneš len na základe prac. zmluvy. Ano, je tu drahšie než v DE a AT, ale zase spoločnosť lepšie funguje, nezamestnanosť je nižšia. Sociálne dávky ale nic moc, to uznávam. čo sa týka položiek, keď budete skromní, malý byt prenajmete do 1500 chf, zdravotné poistenie cca 200 chf/osobu, strava do 300 chf/os. To sú asi najväčšie položky.
Black_Orchids píše:SussiK píše:hm, navíc kauce na pronájem bytu - 3 nájmy dopředu (kterou nám vrátili až po roce, co jsme tam nebydleli - po ročním vyúčtováníBlack_Orchids píše:jj,ne jen ve Svycarsku i Rakousy-privatversicherung 250 Euro za mesic…lucipajda píše:no jo, zdr. pojištění, to je taky velká položka. já platila privatversich. 300€ měsíčně (netto-po všech ostatních daňových srážkách z platu)…
hodne velka polozka je to zdravotni pojisteni, neni z platu procentem jako v CR. A pokud se vam zadari s miminkem, tak nepocitej, ze budes mit narok na rodicak. jen 3 mesice materska, pak uz nic.), byty automaticky bez kuch. linky a bez světel - to byla další velmi vysoká položka (ale nevím jak je to ve Švýcarsku).. no my jsme na začátku dali tak 200tis.
jj to máš pravdu. Kaucia je nepríjemná, tú som zabudla… a ano, byty sú nezariadené, ale kuch linku sme mali. Všetko ostatné sme kupovali.
lucipajdastúpajúca cena bytu ma prekvapuje, mám zato, že ceny prenájmu sú viac tabulkové než tržné.
Ahoj,mě do Švýcarska vyslala firma před 6 lety, pak mě převzala firma do které jsem byla vyslaná, manžel přišel po mě. Já německy umím troufám si říci hodně dobře, přesto jsem první 2 roky dialektu nerozuměla. Manžel neuměl ani slovo, Ucházel se tady u jedné firmy a zaplatili mu kurz němčiny a vyřídili kompletně povolení. Práci bys tady asi nejlépe sehnala v ošetřovatelství. Jinak si nedělej iluze. Abych si práci udržela, musím si dodělat jejich vzdělání. Nějaká maturita tady není nic, na každý obor je tady speciální škola. S malou jsem byla doma 6 měsíců, normálně můžeš být jen tři. Teď pracuju, chodím po víkendech do školy. Nájem je tady kolem 40 tis., pro dva se dá sehnat i levněji, záleží na tom kde. Povahou jsou Švýcaři dost uzavření. Ale je tady čistota, pořádek, nestěžuju si.
Kdyžtak napiš, můžu poradit kde a co vyřídit:-)
Nový začátek kdekoliv ať v ČR nebo ve Švýcarsku nebo kdekoliv jinde na světě nebude jednoduchý. Chce se ale rozhodnout a začít pro to něco dělat. Nám to trvalo s manželem dlouho, ale nakonec jsme se rozhodli a teď už rok a půl žijeme ve Švýcarsku a jsme spokojení. Nejprve musíš mít práci a na základě prac. smlouvy získáš povolení k pobytu. Pokud neumíš pořádně jazyk, bude to hodně těžké. Tak jak tady bylo zmíněno, je rozdíl, když tady přijedeš jako turista a mluvíš anglicky, než když si hledáš práci a řekneš, že německy neumíš… Švýcaři ani tak nejsou uzavření, pokud vidí, že máš snahu se přízpůsobit jejich pravidlům, což je pochopitelné. Já jejich dialektu víceméně rozumím a nechávám to na nich, zda se mnou mluví spisovně nebo dialektem. Někteří, začnou automaticky mluvit spisovně a někteří ne. Rozhodně je jejich mentalita naprosto jiná, než jsme zvyklí v ČR. Jsou v klidu, spokojení, ochotní. Najdou se samozřejmě i blbci, ale ti jsou všude.
Taky záleží hodně na štěstí a to my jsme po velkých problémech v začátcích měli. Nájem platíme měsíčně 500Fr. plus elektrika a voda, ale měsíčně to nedělá víc než 650Fr. což je tady velmi málo, ale najít se to dá. Byt sice malý, ale nám s manželem to stačí. A bude to stačit i s miminkem, protože jsem v 9.měsíci. Jinak je tady opravdu draho, ale jsou i vysoké platy, tak se to dá.
Záleží na tom, jaký vztah máš s tou sestřenicí. Pokud bude ochotná vám v začátcích pomoct, tak bych neváhala a šla do toho. Vrátit se můžete vždycky. Jen bych pořádně zapracovala na tom jazyku. Sice můj manžel na začátku neuměl německy téměř vůbec. Já jsem uměla dobře, takže to bylo vše na mě a taky tady mám už dlouhá léta známé-švýcary-kteří nám se vším pomohli. Manžel začal hned chodit do kurzu-ten není drahý,je dotovaný v rámci integrace cizinců. Teď už mluví bez problému, rozumí a práci si našel přes agentůru.
Tak pozbírejte veškerou odvahu a hurá za dobrodružstvím.
Mimochodem, já jsem v čr nemohla také otěhotnět. A po páru měsících pobytu tady se to podařilo:-).
Tak to je nahoda, teď jsem koukala do novin a elektrikaru je nedostatek, takže byste se jistě uchytili.
Katerina55 v kterem kantonu bydlite?