Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ve 20m jsme rušili polední spánek… to máte ještě za dýl tedy… ale museli jsme ho zrušit… v poledne usínala tak hodinu pak tedy usla… ale večer tak hodinu a půl, usla tak v deset večer… no zrušili jsme polední spaní.. Bylo to náročné tak 14 dní, než si to sedlo. Byla unavená tak od 17hodin musela jsem se ji hodně věnovat. A dávala spát tak o půl sedmé, to lehla a spala ![]()
Ano, na to období si také velmi dobře pamatuji. Předem posílám hodně síly, takové období může přijít v době, kdy nastane přechod na méně spánku přes den, u vás odhaduji třeba ze tří spánků přes den na dva? Také se prodlužují bdělá okna mezi spánky…jen pro nástin zkuste třeba FB stránku spánek miminek. To spaní u dětí se mění sotva se to ustálí. ![]()
Ano přes den už jen 1 spánek. Přešli jsme cca 3 měsíce zpět. 2 spanky už nedával. Když usnul dopoledne - nespal odpoledne… teď vstává většinou kolem 8, kolem 12 jde spát (než usne tak je 1) a spi většinou 2 hodky, někdy i 3 (přerušovaně - budí se cca po hodine a když si k němu ještě lehnu, tak spi dal). A večer jde spát kolem 20:00. Než usne je po 9 ![]()
Zkoušeli jsme chodí spát večer i dřív. Kolem 19 hod, ale bez účinku. Stejne usnul až kolem těch 21:00 ![]()
@Anonymní píše:
Ano přes den už jen 1 spánek. Přešli jsme cca 3 měsíce zpět. 2 spanky už nedával. Když usnul dopoledne - nespal odpoledne… teď vstává většinou kolem 8, kolem 12 jde spát (než usne tak je 1) a spi většinou 2 hodky, někdy i 3 (přerušovaně - budí se cca po hodine a když si k němu ještě lehnu, tak spi dal). A večer jde spát kolem 20:00. Než usne je po 9
Zkoušeli jsme chodí spát večer i dřív. Kolem 19 hod, ale bez účinku. Stejne usnul až kolem těch 21:00
Asi neporadim jen neni nesoavec
. Nespavec byla dcera. Vstavala5-6, usnula ve 2 odpoledne v kocarku na hodinu a spat sla v 10 vecer nejdriv a to od asi 10 mesicu do 15-17, pak uz pres den nespala vubec a vstavani 6-7, isinani9 vecer, jak usnula i na 10 minut v aute pres den sla spat v 11-12 vecer. Od 2 do 10 mesicu spala pres den 2-3×20-30 minut a buzeni v noci asi 5-8×, vstavani 5-6, usinani 8-9 vecer, od 15 mesicu po odstaveni spacelou noc vetsinou. Mladsi scera spala pres den lepe, ale v 17 mesich uz take nespala vubec a vstavala v 7, usinala v 8 vecer… ale v noci se budol x krat az do 4 let:(.
Takze vas syn spi dobre a hlavne hodne, kdyz vstava az v 8 a ve 12 uz zase spi
…kdyz spi tolik pres den, tak podle me vecer neni unaveny a jeste spat nepotrebuje… Takze bych zkratila spanek pres den nebo davala spat vecer az v tech 9.
@Aglája75 píše:
Asi neporadim jen neni nesoavec. Nespavec byla dcera. Vstavala5-6, usnula ve 2 odpoledne v kocarku na hodinu a spat sla v 10 vecer nejdriv a to od asi 10 mesicu do 15-17, pak uz pres den nespala vubec a vstavani 6-7, isinani9 vecer, jak usnula i na 10 minut v aute pres den sla spat v 11-12 vecer. Od 2 do 10 mesicu spala pres den 2-3×20-30 minut a buzeni v noci asi 5-8×, vstavani 5-6, usinani 8-9 vecer, od 15 mesicu po odstaveni spacelou noc vetsinou. Mladsi scera spala pres den lepe, ale v 17 mesich uz take nespala vubec a vstavala v 7, usinala v 8 vecer… ale v noci se budol x krat az do 4 let:(.Takze vas syn spi dobre a hlavne hodne, kdyz vstava az v 8 a ve 12 uz zase spi
…kdyz spi tolik pres den, tak podle me vecer neni unaveny a jeste spat nepotrebuje… Takze bych zkratila spanek pres den nebo davala spat vecer az v tech 9.
Ono jde o to, ze on unavený je a hodně. Jak v poledne tak večer už když si jdeme lehnout tak sotva kouká. Jenže proste neumí zabrat asi. Ty blbosti které děla tak děla s napůl zavřenými oči, pak začne únavou už brecet a z breku většinou odpadne prave. Méně spánku jsme zkoušeli a to nedával vůbec. Cele odpoledne pak byl jen na ruce a knoural.
@Lajdus Ty jo, 3 spanky v 15m?, 3 „spanky“ (jestli se tak ty patnactiminutovky daji nazvat) mely moje mladsi deti tak naposledy ve 3m, starsi asi vydrzela dele, ale ta zas pres den spala jen na prsu/ruce.
Zakladatelko, mne treba nejmladsi dcera zacala uz okolo 18m vynechavat denni spanek uplne. ![]()
Problemy s uspavanim mivaly me deti casto, kdyz si osvojily nejakou zasadni novou dovednost (typicky kdyz zacaly lezt, pak poradne chodit) - nebyla u vas nejaka takova zmena?
Jinak nespavce mam tri a nikdy jsem nic poradneho nevymyslela, proste nespali, nespali, nespali…
@Hobitka píše:
@Lajdus Ty jo, 3 spanky v 15m?, 3 „spanky“ (jestli se tak ty patnactiminutovky daji nazvat) mely moje mladsi deti tak naposledy ve 3m, starsi asi vydrzela dele, ale ta zas pres den spala jen na prsu/ruce.Zakladatelko, mne treba nejmladsi dcera zacala uz okolo 18m vynechavat denni spanek uplne.
Problemy s uspavanim mivaly me deti casto, kdyz si osvojily nejakou zasadni novou dovednost (typicky kdyz zacaly lezt, pak poradne chodit) - nebyla u vas nejaka takova zmena?
Jinak nespavce mam tri a nikdy jsem nic poradneho nevymyslela, proste nespali, nespali, nespali…
To jste mě moc nepotesila 😁 😁 😁já ten polední spánek miluju a představa ze bych se ho měla vzdát 🫣 já tedy neodpocivam, ale je to pro mě jediná chvilka kdy si udělám co potrebuju a nepotrebuju u toho syna
![]()
Je pravda, že sice už tapka od 11m, ale ted teprve si je jistej a zdokonalil to. Do toho se naučil vylézat na gauč. Tak možná menší vliv to má ![]()
Každopádně, vyzkousim na par dni polední spánek zkrátit alespoň na polovinu, asi bude pr dni takhle unavený, ale treba se to srovna ![]()
Myslím, že v tomhle období je normální spánková regrese. Mělo by se to urovnat samo.
Mám mladší, ale jak je čas spát - třeba kolem těch devíti -, a začne poskakovat, položím si ji v posteli břichem na sebe a trvám na tom, že se už bude spát. Tak se zklidní a usne, po nějaké době ji můžu svalit vedle na postel a odejít (než se zase vzbudí na kojení, což je furt
).
@Anonymní píše:
To jste mě moc nepotesila 😁 😁 😁já ten polední spánek miluju a představa ze bych se ho měla vzdát 🫣 já tedy neodpocivam, ale je to pro mě jediná chvilka kdy si udělám co potrebuju a nepotrebuju u toho syna![]()
Je pravda, že sice už tapka od 11m, ale ted teprve si je jistej a zdokonalil to. Do toho se naučil vylézat na gauč. Tak možná menší vliv to má
Každopádně, vyzkousim na par dni polední spánek zkrátit alespoň na polovinu, asi bude pr dni takhle unavený, ale treba se to srovna
Ja zas poledni spanek nemela rada. Bez nej totiz zejmena nase devcata konecne prestala usinat ve 23:15
. Takze mel clovek aspon spolecnou chvilku vecer. S tim zkracovanim nevim. Tezko rict, pokud jinak vypada unavene, moje deti kdyz vypadaly unavene, tak jsem sahala po teplomeru
, krom horecky nevypadaly unavene nikdy (narozdil ode me).
A proč myslíš, že ne nespavec? Vždyť ti spí úplně nadstandardně. 11 hodin v noci a 3 hodiny přes den je přece na jeho věk víc než dost. ![]()
Úplně si vzpomínám jak jsme to měli stejně, taky kolem těch 15 měsíců. A nemyslím si, že by z toho měl být vylucený odpolední spánek. Trvalo to přes dva měsíce. Nechtěl usnout přes den ani večer a to byl strašně unavenej. V noci se furt budil. Kolikrát když už konečně usnul, probudil se za tři hodiny a byli jsme vzhůru do 4 do rána. Byla jsem z toho na odstřel. Snažila se zpívat, vyprávět, trochu mu pomáhalo, když jsem povídala a nevšímala si ho, on se pak po nějaký době zaposlouchal a občas i usnul. Doteď nevím, čím to bylo. Ale favority mám - přechod ze dvou spánku na jeden a hlavně zuby. Od doby, co se nám vyklubal poslední zub, je klid 👏takže když to bylo hodně hrozný, zkusila jsem dát normální dávku Nurofenu a v některých případech to zabralo a spal i celou noc. Nějaký oleje na zuby u nás byly celou dobu k ničemu. Teď bude mít dva roky, usíná celkem hezky, sám, mezi 8-9, vstává 7-8 a odpoledne zvládne spát 2-3 hodiny. Je teda hyperaktivní, takže v bdeni vyžaduje intenzivní program, ale o to líp třeba spí. Držím palce, ať se brzy vše srovná 🌷
Ahoj, pomohl nam čaj pro lepší spánek od nasemleko. Malému chutná a je klidnější. Taky doporucuju snížit počet spánku přes den.
Ahoj, jsem už zoufalá a prosím o zkušenosti zda to někdo neměl stejne 🙈. Syn, 15🌙, od narození opravdu velký nespavec a velmi kontaktní. Vždycky byl uspavani problém, ovšem teď je to extrem. Syn spi s námi, máme přiraženou postýlku bez bočnice k posteli. Uspavani probíhá tak, že u nej lezim a hladim ho. Musí mě cítit. Doteď usinal hezky, vypil flasku a u té usnul. Teď se to cele otočilo. U flašky usina, ale dopije ji a je jak kdybych do nej píchla dávku energie 🫢. Najednou se probere, začne skákat, házet sebou ze strany na stranu, stoupá si…přitom je vidět jak je unavený. Takto to trvá hodinu a půl. Pak odpadne. V poledne je to to stejne.
Neměl to někdo stejne? Pomohlo vám něco? Ještě jsem ho chtela v tuto dobu už naučit spinkat samotného v postýlce, ale to bych chtela už asi moc 😀. Děkuji za případne rady a zkušenosti a přeji hezky večer 😊