Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Neukazuje, když něco chce tak nás k tomu dovede a strká na to naší ruku. Nenají se sám lžičkou, pouze rukama. Nezvládá sníst velké kousky. Nesdílí, nenapodobuje. On má stále nějaké pokroky, ale pomalé. Podle psycholožky je tak o rok opožděný. Hrubá motorika 13-14 měsíců. Jemná motorika 15-16 měsíců. Psychomotorický vývoj 10-12 měsíců.
@lucad77 píše: Více
Děkuji. Mě to opravdu teď nějak semlelo, tak jsem si 2 dny pobrečela a teď se snažím získat co nejvíce informací (i když samozřejmě vím, že každé dítě je jiné).
Jen jsem asi chtěla slyšet, že je pořád nějaká naděje.
@pikola píše: Více
Neuroložka nám řekla, že si myslí, že bude něco na genetice. Byli jsme teprve minulý týden, takže na výsledky si ještě počkáme.
@Mctasty píše: Více
No hele to opravdu těžko říct.
Spousta věcí se dá dohnat, náš taky jí většinou rukama když ho nechám, ve 2 letech mu bylo prostě vše nějak jedno, na jméno taky nereagoval a vlastně skoro na nic. Byl takovej hodnej kliďas. Nikdy neměl zájem jezdit na něčem, nikam nevylezl sám, nebo třeba houpačka vůbec asi do 3 let.. Klouzačky nebaví moc doteď. Ani ho nezajímají děti.
Taky máme o 6 let starší dceru.
Malej na jméno většinou reaguje. Když řeknu, že jde papat, tak si sedne a čeká na jídlo.
Jinak je od mala moc hodnej, vyhraje si sám s autíčky.
Na odrážedlo taky nechce (to prej může bejt tou hypotonii).
Hřiště má rád (i tam trefí sám, když není v kočárku) ale spíš jen klouzačky a obchází si nebo si hraje na písku s autem a je spokojenej.
@Mctasty Možná by to chtělo druhý názor? Odkud jste?
Slova neurologa mi teda přijdou dost silná, jestli udělala závěr ze svých vyšetření a na ostatní se ještě čeká. Říct, že bude potřebovat celoživotní péči, že asi bude něco na genetice a nemít ještě výsledky? Tak to je jako co za doktorku
Naše neuroložka je zase takový opak. I když nějaké odchylky jsou, stále to považuje jako ok, že je každé dítko prostě jiné. Moje děti taky byly pozadu, cvičili jsme u obou teda Vojtovku potom. Nikdy nás neděsila, vždycky říkala, že to bude dobré, že to není tak hrozné, i když to zas tak super nebylo. První syn byl hypotonický, byla s tím ok. Řekla, že bude zkrátka trochu pomalejší a neobratnější, ale dožene to. Vždycky byla pozitivní.
Myslím si, že vynervovat rodiče něčím, co ještě není potvrzené, je neprofesionální teda.
Jsou děti, které mluví ve 3 letech a ještě k tomu blbě, jsou děti, které chodí až před 2. rokem. Jestli mu řeknete, že jde papat a dítě si sedne a čeká, tak jednoznačně rozumí. Jen ne všemu nebo si vybírá. Já bych to viděla třeba spíše na nějaký druh autismu, ale ani u těch nikdy nelze předem 100 % určit, do jaké míry budou “jiní”. Kolikrát i těžkého autistu lze naučit něco, co údajně zvládnout nemělo.
A že nikdy nebude mluvit? To určila podle čeho? Že nemá hlas? Že má problém někde v hlavě? Anebo že když nedělá to a to teď, tak nebude nikdy? Zkoušeli jste třeba prskání, foukání, špulení pusy, vydávání zvuků? Jak pije? Dokáže se napít z učícího hrnečku? Normálně z hrnku s pomocí? Bez pomoci? Jen z lahve se savičkou?
Máme v péči dvě děti od matek alkoholiček. Když k nám přišli, starší měl diagnostikovanou LMR a mladší byl na hranici LMR a SMR. Prognóza byla neznámá, jinak FAS je dle odborníků nevyléčitelný. Staršího jsme definitivně odplínkovali po třetím roce, mladšího až v pěti a půl letech. V KÚ nám tehdy řekli, že nástupem do školy se vše po… Přeskočím roky. Léta pracujeme na rozvoji a nic nenecháváme osudu, ani zdravotní péči. Oba jsou na ZŠ, starší na běžné, mladší na logopedické, ale v běžném vzdělávání. Oba to zvládají. Musíme sice dost pracovat, ale jde to pěkně. Oba jsou mimo MR, sice v podprůměru, ale už mimo MR. Neznám vaší diagnózu. Nechci vyvolávat plané naděje, ale chci spíš říct, že je příliš brzy házet flintu do žita. Takže držím palce a přeji vše dobré.
@Anonymní píše: Více
Jsme Středočeský kraj. Naše neuroložka, která nás poslala na magnetickou rezonanci, taky nic takového neříkala. Řekla nám, že díky hypotonii bude pomalejší, ale že je ještě šance to dohnat.
Tohle nám řekla doktorka v nemocnici, kde měli malému udělat tu MR, ale nefungovala jim, takže máme nový termín na leden.
On se teda v nemocnici chtěl stále chovat nebo brečel.
To jsi asi netrefila bohužel na nějakou krá. vu doktorku… Vidí syna jednou a hned dělá takové závěry? To je dost neprofesionální…
Radu bohužel nemám, ale dala bych spíš na názor někoho, kdo syna viděl víckrát a jen nepřijímal k vyšetření.
Moc držím palce, ať je vývoj co nejlepší!
@Anonymní píše: Více
Děkuji za zprávu.
Zatim máme jen od klinické psycholožky zprávu, že středně těžká psychomotorická retardace.
A vyšetřeni na očním, kde je na spodní hranice (zatím nepotřebuje brýle). Máme s mužem oba brýle a teď i starší dcera.
Moc vám přeju, že jsou kluci tak šikovní.
My se taky budeme snažit udělat co je v našich silách.
Teď čekáme na návštěvu z ranné péče.
Doufám, že malej bude moc příští rok do nějaké školky (s asistentem).
@Malpigi píše: Více
Moc děkuju.
Popravdě mi ta slova vyrazila dech (i když víme, že je jinej).
Pak jsem jen 2 dny brečela a dávala se dohromady (aby to neviděla starší dcera).
Naprosto tě chápu. Řešíme teď vývoj u dcery a já to vůbec nedávám, brečím každou chvíli…
Já bych to ještě nevzdavala, je malej, má čas. Ty pokroky můžou přicházet skokove. My jsme se synem řešili podobně věci, do těch cca 2 let byl úplně mimo, dle doktorky PAS a MR, ale budeme čekat, co z toho bude. Tak jsme čekali a čekali, prý do 3 let. No a on mezi tím druhým a třetím rokem udělal takový pokrok, že ve 3 letech bylo téměř jasné, že PAS to nebude (definitivně vyvracen ve 4 letech), o MR se stále přemýšlelo, ale i tam byly pokroky. Nastoupil do klasické školky, kterou přežil díky skvělým ucitelkam. Po přestěhování nova školka, tam byl takovej dril, že spolu s drilem doma se dostal do takového stavu, že nastoupil do klasické školy, na nějaké předchozí pochyby ohledně MR všichni dávno zapomněli. Teď je v druhé třídě a pochyby se bohužel znovu vrací, nicméně na to, jak to vypadalo okolo toho druhého roku, je to teď úplně super. Jo a rukama jí pořád…
neboj se pracujte spolu, raná péče, rhb, logo… a uvidíte. Ještě není nic ztraceno.
My děti do školky daly, co nejpozději. My jsme samozřejmě v jiné pozici a chápu, že je třeba rodinu finančně zabezpečit, ale domácí péče dělá hodně. A moc děkuji za přání.
@Midaku píše: Více
Děkuju za zprávu. On malej naštěstí má nějaké pokroky (i když pomalejší, než by měl mít). Každou chvíli se naučí něco nového.
Budu doufat a modlit se, že se ten pokrok nezastaví.
Vám přeju vše nejlepší a ať je na tom synek co nejlépe.
Ano, sehnali jsme novou fyzio (kvůli té hypotonii). První logo nás čeká v prosinci (dříve nebyl termín).
Ranná péče nám snad taky poradí, jak s ním lépe pracovat a více ho rozvíjet.
Malej pouze žvatlá a nemluví.