Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, synovi ve 23 měsících napsala klinická psycholožka do zprávy - středně těžká psychomotorická retardace.
Nyní 27 měsíců, nám v nemocnici neuroložka řekla, že bude potřebovat celoživotní péči a pravděpodobně nebude nikdy mluvit.
Máte někdo prosím zkušenost, že to dopadlo lépe i když prognóza nebyla dobrá?
Jinak syn se sám nenají lžickou pouze rukama, nemluví, neukáže na nočník (když posadíme, tak se z 50% vyčůrá), neukazuje, když něco chce dovede nás za ruku k tomu a mojí rukou na to ukazuje a chce to podat, oční kontakt má, na jméno většinou reaguje, nerozumí.
Děkuji za přečtení, popřípadě za nějakou radu.
Kontaktovala bych rannou péči. Nám to pomohlo.
Ještě toho může spoustu dohnat. Je maličkej.
Docela se dívím, že už vám dala středně těžkou retardaci v takto nízkém věku.
Určitě raná péče, tam bych začala. Těžko říct, zda se to může nějak zásadně zlepšit, ale od toho jsou odborníci, aby vás nasměrovali a pomohli.
Rannou péči, už jsme kontaktovali. V pátek paní přijede.
Jinak jsem ještě nenapsala, že syn má centrální hypotonii a začal chodit, až ve 20 měsících.
Rozhodne bych nehazela flintu do zita. Muze to tak byt a nemusi. Je jeste maly na nejake definitivni zavery. Ty pribehy jsou ruzne. Nekdy se z toho fakt dite doslova vylizalo. Bude taky zalezet, jake vsechny terapie sezenes, jak hodne budes s ditetem pracovat. Budoucnost je otevrena.
Je mi to jasné, jen jsem asi chtěla slyšet nějakej dobrej příběh.
Aby jsme měli, aspoň nějakou naději, že to může dopadnout i lépe.
Hele to záleží.. Já začala obíhat doktory když měl skoro 2 a říkal pár slov, třeba máma vůbec. Prostě nás jako by ignoroval, nevěděla jsem jestli slyší, ale nějak fungoval. Pleny měl do 3,5
sám se teda plusmínus najedl, ale oblíkat se nějak nesnaží ani v 5. Retardovaný není ani nemá PAS, je to něco jiného, ale dá se s tím fungovat celý život, jen pořád hodně špatně mluví. Asi jako 2/3 leté. Nějak tak fungovat začal kolem 4 roku, bývají to takové skoky.
Takže může to být cokoliv, může to dohnat.
@Mctasty píše: Více
Já věřím tomu, že se dá spousta věcí vylepšit, když se budete dítěti opravdu pečlivě věnovat. Děti se středně těžkou retardací učím a jsou mezi nimi velké rozdíly i podle toho, z jaké rodiny pocházejí, jak jsou vedené. Určitě nevěšte hlavu, i postižené dítě vám přinese velkou radost do života. Hodně sil. ![]()
Máme sehnanou novou fyzioterapii (kvůli hypotonii).
Navštíví nás ta ranná péče a na začátku prosince jdeme ke klinické logopedce.
Máme za sebou oční, EEG, sluchové vyšetření, metabolické vady, genetiku (čekáme na výsledky).
A magnetická rezonance nás čeká v lednu (měl mít v pátek - nefungoval přístroj).
@pikola píše: Více
Děkuji, za zprávu. Přeju vám, ať je malý na tom ci nejlépe.
Jste na začátku cesty. Uvidíte, jak se syn bude vyvíjet. Jestli na něco lékaři přijdou.
Zažila jsem holčičku s metabolickou vadu, která se dietou trochu zkorigovala.
Z práce znám příběhy, které jsou po letech pozitivnější.
Ale také ty horší.
No a jak jinak funguje? Co je na něm za problém? Kromě toho, že nemluví.
@lucad77 píše: Více
Děkuji. Máme ještě 9 letou dceru a ta je moc šikovná a chytrá.
Malému se snažíme věnovat, jak to nejvíc jde. Uděláme cokoliv, aby byl aspoň trochu samostatnej a štastnej.
My ho samozřejmě moc milujeme, je to náš miláček. Teď na mě dopadla ta slova doktorky.
Muž říká, že musíme doufat.
U nás rozhodla genetika, navíc má křivé nohy. Ale taky jsme jeli kolečko všude možně, teď bude psycholog asi kvůli škole. Já se bála PAS, ale pořád mi to nesedělo
Má pravdu. Syn je ještě malý, žádný verdikt nemůže být konečný.