Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer,
prosím o váš názor, zda byste se vy zastaly svého syna, případně to nechaly být.
Syn má už x let učitelku z matematiky, je na něj dost vysazená, vždycky když to jde, tak u písemky mu dá horší známku, protože 1/4 bodu nikdy nenajde. Ostatním dává body za dílčí postupy, jemu ne, resp. nekdy neco „přehledlédne“, aby nemusela dát lepší známku.
Teď je v 7.tride, je takový třídní šašek, ale v matice jsem mu řekla, ať drží klapačku, poslouchá, hlásí se, chodí k této učitelce i na ranní doučování. Občas mu napíše „pochvalu“za aktivitu v hodině.
Mají vážené aritmetické průměry, takže hned vidím, co mu vychází. Loni měl průměr 2,12 a chtela mu dát trojku, nechala ho psát dva testy navíc, aby prokázal, že ma na dvojku.
Letos se situace opakuje, průměr 1,9, ale pololetní práci popletl, dostal trojku a dostal se na průměr 2,03. Dneska mu řekla, ze to má mezi 2-3 a bude psát opět další test.
Už mě unavuje ten stres z matematiky, že ať se syn snaží, je mu to prd platné, a zas bude „bojovat“ o lepší známku, i když já k tomu absolutně nevidím důvod. Vím, že jeho spolužačky mají daleko horší průměry a další rozhodující testy nepíšou. Ale tím argumentovat nemůžu.
Napsaly byste učitelce žádost o vyjádření k jejímu hodnocení 2-3, i když průměr je jednoznačný? Dneska s tím celý den bojuji. Bude pak mit i moji dceru, tak ani jí, ani synovi nechci zavařit. Na druhou stranu mě toto neuvěřitelně vytáčí.
Díky za názor.
Ano, napsala bych, poprosila o konzultaci a tam bych ji požádala o vysvětlení, proč s tímto průměrem má mezi 2-3.
Ano, požádat o vyjádření k hodnocení je v pořádku. Z průměru 2,03 známku „mezi“ 2-3 vykouzlit nelze.
Já bych se řídila přáním dítka a bez jeho „svolení“ bych v tomhle věku nic nepodnikala.
Vím, že mi řekne, že neznámkuje na základě průměrů, že známku ovlivní i aktivita apod. A to jí neprokážu, že aktivní je, když u vyučování nejsem.
@Kasandra159 píše: Více
Asi tak.
Zasedne si na něho a pak i na dceru.
@Tillia aktivita by nemela snižovat známku o celý jeden stupeň. Nastudovala bych si klaisifikacni rad školy.
Z pohledu ucitelky - znamku, kterou diteti chci dat, si vzdy a pred kazdym musim byt schopna logicky obhajit, tudiz by me dotaz a zajem rodice nenastval a rozhodne me neprimel si „zasednout“ na dite. Nicmene znamku vzdy v prvni rade vysvetlim hlavne tomu diteti, aby vedelo, proc a za co ji ma… jinak je to jen cislo k nicemu.
Dit se to memu diteti, urcite bych se jako rodic ozvala a zeptala se, nevidim na tom nic spatneho. Pokud je ve skolnim radu napsano, ze se skola ridi vazenym prumerem, zkontrolovala bych si, ze to pocitam spravne - pokud to aplikace pocita za me, zkontrolovala bych si, zda tam maji jako skola ty vahy nastavene. U nas treba bohuzel nastavene nejsou, takze prumer, co vyplivne SOL neni vazeny, a ucitele to musi vzdy vysvetlovat (protoze vedeni skoly to do systemu z nejakeho duvodu nastavit nechce, ackoliv ve skolnim radu ta vaha je).
@KerrisKate
Máme to v systému a počítá to dobře, dle váhy.
Děkuji všem, já jí napíšu a zajdu za ní.
Ona se bohužel chová ke všem, jak k totálnímu póvlu, i se mnou se vždycky bavila, jak kdybych byla úplně vymakovaná
.
Nenapsala, řekne ti, že se také přihlíží k iniciativě v hodině, oznámkuje mu sešit za tři, a jiné. Když se chceš poprat se lvem, můžeš, ale skoro vždycky tě sežere, když bude chtít.
@Tillia to me mrzi, budu drzet palce, at je to k necemu - v tomhle pripade bych si fakt peclive precetla skolni rad i podminky hodnoceni, at muzes vecne argumentovat. Urcite je fajn jit za ni spis osobne, klidne i s testy syna (popripade je chtit videt, pokud je ma u sebe). Proste trvej na tom, ze chces videt podklady.
Místo dohadování ať raději v matice zabere. To se bude u přijímaček hodit, ne? Nedělala bych zagorku, hlavně neporovnávala co kde komu a proč dala lepší známku. Dyť nejde o známku, ale co doopravdy umí. K čemu ti bude když uhádáš dvě desetiny z toho průměru co tak pečlivě pořád počítáš…?🤔
@Tillia píše: Více
Na jednu stranu je to jasná věc ozvat se - minimálně s dotazem jak a proč ke známkám došla. Ale na druhou stranu jde o matiku- pro mě dost zásadní predmet pro budoucí přijímačky ale i pro další život. Zvlášť pokud je syn technicky zaměřený. Takze je tu i hledisko, že tímhle jejím přístupem kluka nutí makat. Ale je otázka, jak dlouho to bude kluka bavit. Takže můj názor je, určitě si domluvit schůzku, zeptat se na způsoby výpočtu a důvodech konečné známky a pokud by mi řekla něco ve smyslu, že chce kluka vyhecovat k vynikajícím výsledkům a chce ho něco naučit, tak bych ji požádala, ať nechá kluka taky zažít občas úspěch.
Jinak srovnávání s ostatními, to bych vůbec v dnešním inkluzivnim školství nezminovala, protože se jen se zlou potazes. Protože jednička inkludovane Pepiny je úplně jiná jednička než tvého Pepika. ![]()
@Tillia píše: Více
Ale dokážeš: má pochvaly za aktivitu a chodí na ranní doučování. Ke schůzce bych přizvala někoho třetího třeba třídní.