Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Co se týká těch písemek na prokázání znalostí na lepší známku, ozval bych se s tím, že tento postup uznávám jen v případě, že by žák měl méně známek, než mají ostatní. Nerozumím tomu, proč by měl někdo prokazovat znalosti, když má stejný počet známek z testů jako ostatní. Protože tím, že učitelka potom dá někomu napsat jeden, dva testy navíc, znevýhodňuje ty ostatní. Kdyby ostatní měli příležitost napsat si dva testy navíc, může jim to významně ovlivnit známku.
Když chceš s někým takovým bojovat, tak musíš argumentaci použít ne tak, že je tvůj syn ten ublížený, ale on je na tom vlastně nejlíp a ta učitelka takto dělá problém ostatním dětem.
Jinak poslední vysvědčení na střední mi z matiky vycházela krásná dvojka (nejlepší známka z matiky za celou střední). Ale dostal jsem trojku, protože nejlepšímu matikáři vycházela dvojka a já se vůbec nemohl s nejlepším matikářem přece rovnat. Takto to učitelka zdůvodnila. Tenkrát jsem nad tím mávl rukou, protože výšku jsem měl jistou a na známky se už pak nikdy nikdo neptal.
Párkrát jsem měla chuť bojovat za své dítě, ale vždy jsem se na to nakonec vykašlala. Probrali jsme to doma samozřejmě i s dítětem. Celkově byla učitelka špatná. Testy měly špatne zadání. Učitelka tam nakonec skončila - bylo to i z její strany i ze strany vedení, že to byla chyba. Nechtěla jsem to pak už jen komplikovat a spokojili jsme se s dvojkou. Život není spravedlivý. Zažila jsem si to taky. Zažila jsem si i zasedleho učitele a bylo to dost peklo. Je to smutné, když rodič přemýšlí, jestli jít za učitelkou s nějakým problémem s obavou, že uškodí dítěti, popř. dětem. ![]()
Já právě nespravedlnost ve škole zažívala taky, ale až na střední a i tak jsem nakonec tu vejšku 2× zvladla
.
Jak tu nekdo psal, ať syn zabere, on právě docela zabral uz před lety, opravdu se snaží. U nich jedničku nemá asi nikdo. Učitelka je tak dusí, že se tam kolikrát rozbrečí pár dětí. Na pololetí prý dokázala vypsychovat třídu, že 3/4 dětí bulely.
Dřív se nám zobrazovaly i průměry třídy, nikdy nešly nad 3,7…i to o něčem vypovídá.
Ona se opravdu chová jak gestapačka, je mladá, sama má děti, proto uz vůbec nechápu, že se takhle k nim chová.
@Ivusha1
Jde o princip, že ho nutí neustále psát testy, přitom tu známku má čistou na to, aby ho psát nemusel. Není to jednorázová záležitost, je to s ní pořád dokola.
Samozřejmě testy nastaví ve složitosti tak, aby si u těchto „jedinců“ potvrdila svoji úvahu, že nalepší známku nemají.
@Tillia píše: Více
Sice celková známka není nebo nemá být stanovena pouze na základě aritmetického průměru, musi odpovídat klasifikačním řádu, ale učitelka musi mít takové podklady pro hodnocení, aby z fleku ukázala a zdůvodnila, proč jaka známka (a nelze takto zhoršit jen pro aktivitu/neaktivitu, mi přijde, že tam zahrnuje i chování
. Pokud by to pokračovalo i po osobní konzultaci, vůbec bych se neostýchala navštívit pana ředitele, toto už vyznívá jako šikana dítěte a to bude mít akorát újmu a nechuť.
By mě zajímalo, jestli jako rodič můžu být u přezkoušení přítomna, případně nějaký nestranný učitel.
Zasednutí se špatně dokazuje a nikdo mi nenamluví, že to učitelé nedělají, někteří to nedělají úmyslně, ale někteří ano. A jsou i ti, kteří neúmyslně dítě přehlíží, když se hlásí a má šanci si získat dobrou známku a nesympatickému dítěti neodpustí ani fous.
Ti co mají tendenci úmyslně rozlišovat a ubližovat, nemají ve školství co dělat. Ti co to dělají podvědomě, ty by na to měl někdo upozornit a měli by se snažit na tom zapracovat.
@Ivusha1 píše: Více
Pokud dítě stále zabírá a „odměna“ nepřichází žádná, tak se na to vybodne. To je totiž demotivující.
Psát učitelce by mě ani nenapadlo. V 7. třídě už je dost velkej na to, aby si sám sklízel, co si naseje.
@Fee-bee
Ale on zasel znamky dobře, to že je učitelka na něj zasednutá, s tím on nic bohužel neudělá:(
@Annonymní_007
Táta nemá zajem… děti žijí se mnou a řeším to já.
@Tillia píše: Více
To je bohuzel asi dan za toho tridniho saska. Nebo pokud ma jeste potreby kantory poucovat a opravovat, tak taci chytrolini jsou take v oblibe..
Rozhodně bych se ozvala, obyčejně školu neřeším, různé poznámky atd, ale tady bych se ozvala. Je nesmysl aby dítěti s průměrem 2,03 chtěla dát trojku. A nechápu, jak by ho to mělo přinutit „makat“ - hlavně proč by proboha měl, dvojka z matematiky je dobrá známka (můj syn také v 7. třídě bojoval o trojku s průměrem 48,9% - kdy 50% je hranice mezi 3 a 4). Matematiku nesnáší a celý rok má trojky, čtyřky a pětky.
A horší známka by ho určitě nemotivovala, spíš by se naštval a vykašlal se na to úplně. Nějaké „makání“ to je názor jak z minulého režimu
.
Takže bych se ozvala, pokud by se to učitelka snažila nesmyslně obhajovat nebo byla arogantní, šla bych za ředitelem.
@Ivusha1 prosím tě jak si na takovou myšlenku přišla? To dítě má dvojku, proč by mělo „zabírat“, když se učitelka chová nespravedlivě?
Pro některé děti „makání“ jen tak z rozmaru nepřichází v úvahu, naopak jsou pak frustrované a demotivované.
Nechápu, proč by mělo dítě napravovat ego nějaké vyhořelé učitelce
.
@Fee-bee píše: Více
To určitě nemá, on učitele respekuje, šaškem jsem myslela, že je oblíbený v kolektivu dětí, a o přestávkách má kolem sebe tu svoji skupinu kamarádů. Nedovolí si učitelce argumentovat, ač by klidně mohl, ani doma neodmlouvá. V prospěchu je, po jedné spolužačce, nejlepší ze třídy. Nikdy jsem neslyšela od žádného učitele nějakou výtku, max.ze se otočí na spolužačku a dělá na ni oči, ale všichni ho jinak tam mají rádi myslím, jen ona s ním má uz 4roky problém. On z ní má regulérní strach.