Syn 8 let mě nevnímá/neposlouchá.

Anonymní
17.2.22 10:20

Syn 8 let mě nevnímá/neposloucha.

Zdravim, mam takovy dotaz.

Syn ma za mesic 8 let. Je hodný, mouše by neublížil. Ve škole se učí na vybornou. Je snaživý. Celkově když to shrnu je to moje zlatíčko. Mám jeste mladší 3letou dceru. Te když něco řeknu hned se obleče/uklidí. Problém nastava když se má syn oblékat kamkoli. Musím mu to říct 10krat. Neustále hází věci na zem už mě unavuje mu neustále mu vysvětlovat že špinavé prádlo patří do koše na prádlo. Ráno mu musím říkat vyčistit zuby, upravit vlasy atd beze mě by to neudělal. Řikám snez večeři trva mu to pul hodiny než sni rohlík. Je strašně pomalý snad tim že je to chalp? :roll:. Chci po něm moc nebo už je ve věku kdy by už tohle měl zvládat sám? Mate nějaký figl? Jací jsou vaši školáci?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
578
17.2.22 10:26

Ja nemam takhle stare dite, ale v jednom podcastu o vychove jsem slysela, ze ti kluci nase pozadavky proste neslysi. Ze existuje ton hlasu a asi i skladba slov, kterou oni neslysi, nevnimaji, nechapou. Mozna je to nejaky vymysl moderni vychovy, tezko rict :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
17.2.22 10:42

To je běžný stav dítěte. Pokud jsi ho nikdy nevedla extra přísně, že by se pak bál výprasku nebo tak něco. Takhle reaguje i holka 11 let. Co mě pomáhá, je řádně ukončit poslední dělanou činnost a pak až po nich něco chtít. Takže když si hraje, tak ho donutit ukončit hru, uklidit hračky/mobil a pak říct „teď se obleč“ Ne že by se oblékl jako blesk, ale aspoň je velká šance, že ho za 10 minut nenajdu, že si dál hraje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
17.2.22 10:59

Syn je v podobném věku a krokujeme. Nestačí říct, aby se převlékl. Musím jít postupně - svlekni si pyžamo, ukliď ho, obleč se. Má vždy připravenou hromádku.
Vše opakuju dokola. Ja řeknu, že má něco udělat, on mi odpoví, že plejtvák je největší živočich. Dneska na mě ječel, ať ho nechám v klidu v jeho hlavě.
Aktuálně sedí pod stolem a střílí. Je spokojený, že po něm nikdo nic nechce.
Nevim, jestli to je tím, že je kluk. Já byla jako dítě stejná. Máma ze mě rostla. Doteď si pamatuji, jak mě v tom nechala a nepomohlo to vůbec ničemu. Částečně se to zlepšilo věkem. Ale spěchat se na mě nesmí dodnes.
Mám udělané rutiny a pokud z toho vypadnu, jsem v háji.

• Citovat
  • Upravit
53190
17.2.22 11:00

Naprosto běžný každodenní chléb speciálně u syna (skoro 10 let). Dcera je kapku lepší, přesně jako u vás. Syn je kliďas, hodnej, rozumnej, jedničkář, zodpovědnej. Ale všechno abych mu říkala 5× :zed: Rána jsou naprd, ale trochu pomohlo, že párkrát přišel později do školy (respektive nestihl tam být na otvíračku a to mu vadí), takže už jakž takž funguje. A musí mít ty rituály zažité. Takže já v 7:05 (přesně) vypínám telku, co do té doby nesnědli ze snídaně, to zůstává ležet, oblečení mají nachystané a v 7:15 odpočítávám čas na nástup na čištění zubů. Pak odnést pyžamo a hodit si sváču do tašky a odcházíme. Večerní „rituály“ začínáme včas a opět stejně, režim, pravidelnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
17.2.22 11:02
@Anonymní píše:
Zdravim, mam takovy dotaz.Syn ma za mesic 8 let. Je hodný, mouše by neublížil. Ve škole se učí na vybornou. Je snaživý. Celkově když to shrnu je to moje zlatíčko. Mám jeste mladší 3letou dceru. Te když něco řeknu hned se obleče/uklidí. Problém nastava když se má syn oblékat kamkoli. Musím mu to říct 10krat. Neustále hází věci na zem už mě unavuje mu neustále mu vysvětlovat že špinavé prádlo patří do koše na prádlo. Ráno mu musím říkat vyčistit zuby, upravit vlasy atd beze mě by to neudělal. Řikám snez večeři trva mu to pul hodiny než sni rohlík. Je strašně pomalý snad tim že je to chalp? :roll:. Chci po něm moc nebo už je ve věku kdy by už tohle měl zvládat sám? Mate nějaký figl? Jací jsou vaši školáci?

Zavidím. Protože to že 3 leté dítě okamžitě udělá to co po něm chceš mi přijde jako nádherná utopie.

• Citovat
  • Upravit
24803
17.2.22 11:07

;) klid, je úplně normální…
spousta dětí holt neposlouchá „na slovo“

já to mám s holkama od mala, když se po nich chce nějaká „práce“, tak trpí selektivní hluchotou 8) nyní v pubertě se to ještě zhoršilo..
už pomáhá pomalu jen odebrání mobilů, aby neshnily v pokojíčku zaživa v haldě špinavých hader, nádobí, obalů, hrníčků, odpadků… u každé domácí práce taky průpovídky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lo
6285
17.2.22 11:11

Tohle je úplný přesný popis mého staršího syna. Příští týden mu bude 9 let. Je taky hodný, ve škole mu to jde, ale někdy má svůj svět a vůbec mě nevnímá. Není to v tom, že by záměrně neposlouchal, ale on vůbec nevnímá tolikrát, co říkám. Pomáhá přijít přímo k němu, chytnout ho za rameno, koukat mu do očí a požadavek zopakovat. Pak to udělá. A pomalé tempo má třeba v oblékání taky. Než něco udělá, je to mazec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
17.2.22 11:28

Jé to není pohlavím, mám doma to samý v růžovém vydání…Lindi, obleč se…Lindi, už se jdeš oblíkat?…Lindi - oblíkat…Lindi, nehraj si a běž udělat co máš…Lindi, už máš aspoň ponožky?…Lindi, ponožky!…PO - NOŽ - KY!!!

Každý den stokrát, už cítím, jak mi raší svatozář! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
17.2.22 11:35
@Tarinka píše:
Jé to není pohlavím, mám doma to samý v růžovém vydání…Lindi, obleč se…Lindi, už se jdeš oblíkat?…Lindi - oblíkat…Lindi, nehraj si a běž udělat co máš…Lindi, už máš aspoň ponožky?…Lindi, ponožky!…PO - NOŽ - KY!!!Každý den stokrát, už cítím, jak mi raší svatozář! :lol:

Mě rostou rohy, páč když tohle řeknu pošesté, už se neudržím a sousedi se leknou, kdeže mají ty ponožky :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4760
17.2.22 11:51

Můj syn v 11 je něco podobného :mrgreen:
každopádně už se ráno vypravuje do školy sám, takže doufám, že odchází s vyčištěnýma zubama aspoň. Občas zjistím, že si vyrazil ve špinavé mikině nebo starých spravovaných botách na ven. Ale co už, hlavně že do školy dorazí :mrgreen:
když jsem doma, nic nestačí říct jednou. Nesmím na něj nahrnout víc informací najednou. Jenže občas na to prostě nemám čas mu to kouskovat a pak jsem vytočená, když to nefunguje :nevim:
no a na školu dlabe. On už si odpoledne nepamatuje, co bylo ve škole ten den. Pořád něco zapomíná (buď ve škole nebo doma). Je to na bednu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
17.2.22 11:51
@unuděná píše:
Mě rostou rohy, páč když tohle řeknu pošesté, už se neudržím a sousedi se leknou, kdeže mají ty ponožky :P
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
17.2.22 11:52
@Jarka K píše:
Můj syn v 11 je něco podobného :mrgreen:
každopádně už se ráno vypravuje do školy sám, takže doufám, že odchází s vyčištěnýma zubama aspoň. Občas zjistím, že si vyrazil ve špinavé mikině nebo starých spravovaných botách na ven. Ale co už, hlavně že do školy dorazí :mrgreen:
když jsem doma, nic nestačí říct jednou. Nesmím na něj nahrnout víc informací najednou. Jenže občas na to prostě nemám čas mu to kouskovat a pak jsem vytočená, když to nefunguje :nevim:
no a na školu dlabe. On už si odpoledne nepamatuje, co bylo ve škole ten den. Pořád něco zapomíná (buď ve škole nebo doma). Je to na bednu.

Když to tak čtu, tak se mi zdá, jestli tento problém vlastně nemá i manžel :think: :think: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17117
17.2.22 12:55
@Tarinka píše:
Když to tak čtu, tak se mi zdá, jestli tento problém vlastně nemá i manžel :think: :think: :lol:

Přesně, některým to zůstane do dospělosti :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4760
17.2.22 13:02
@Jahudka82 píše:
Přesně, některým to zůstane do dospělosti :D

nestrašte.
Každopádně dobrý vědět, že i tak mají šanci se oženit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat