Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kelsey píše:
Existují lednice do zásuvky do auta. Na převážení i masa ideální.
lepší je tam hodit flašku zmrazené vody. Mnohem výkonnější.
@Kelsey píše:
Existují lednice do zásuvky do auta. Na převážení i masa ideální.
Já tímto převážím v autě všechno.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám v sobě dilema jestli vzít syna do Chorvatska. Pořád dokola o tom mluví a já začínám být zoufalá. S manželem jsme oba jezdili do Chorvatska jako děti a ani jeden už tam nechceme. Neláká nás to natolik, že bychom raději seděli doma.
Syn netrpí nedostatkem dovolených. Jezdí každý rok jednu dovolenou Afriku (Egypt, Djerba…), jednu dovolenou v rámci Evropy (Itálie, Nizozemsko atd…) a jednu v ČR na chatu. To má 3 dovolené ročně, ale je mu 6 a většina jeho kamarádů jezdí právě do Chorvatska a jemu přijde, že je to něco supr a že je chudáček, který to nemá.
Už jsem se dívala, že bych ho tam vzala na nějakou tu poznávačku, jako kompromis, ale úplně nevím jestli je to ok pro dětiNemáte s tím někdo prosím zkušenost?
Příští rok ho vezměte do Chorvatska. Nemůže mít všechno. Některé děti mají prázdniny u babičky a musí jim to stačit. Cestou se stavte na Plitvicích, tam je to hezké a bavit by ho to mohlo.
@zrcadlo píše:
Já jsem jako dítě jezdila s našima k moři na 2-3 týdny (kvůli bráchově astmatu a ekzému) - abychom si mohli dovolit být tam tak dlouho, tak jsme opravdu vozili všechno jídlo sebou. Na místě jsme kupovali čerstvé ovoce, zmrzlinu, sem tam limonádu/pivo a mléčné výrobky, pečivo. A stalo se snad jednou, že zavařené jídlo se zkazilo, a to už bylo ten třetí týden. Později jsme jezdili k jedněm lidem na samotu na zahradu u pobřeží, ti už nám poskytli lednici. Ale pamatuju si i čistě stan, auto, a zavařovačky obalené mokrými utěrkami a postavené ve stínu do průvanu (tím odpařováním vody se obsah dost prudce ochlazuje - např. v létě si tímto způsobem nejrychleji vychladíš pivo, mnohem efektivnější, než ho ponořit do vody).
Obzvlášť, když byl brácha starší a rychle rostl, tak snědl strašné porce (dva španělské ptáčky a čtyři kopečky rýže nebo osm knedlíků) - na třítýdenní dovolené u moře a se třemi dětmi by naši přišli na buben, kdybychom měli jezdit do nějaké restaurace. I obchod byl dost daleko, takže tehdy neklimatizovaným autem vozit maso z obchodu taky nic moc.
Jo, dneska je to jiné, ale v principu pořád budu fandit rodině, která si doma zavaří jídlo a dopřeje dětem třeba ze zdravotních důvodů víc dnů u moře, než když někdo letí na all inclusive jednou za tři roky, protože nejsou prachy, ale doma má těžkého astmatika. Asi proto, že jsem viděla na tom bráchovi, jak zázračně mu ten mořský vzduch pomáhal.
@Lama Lama píše:
Pokud chci použít až za pět dní, tak ano, jedině nějak naložené, případně vakuově balené, to bez problémů. Dobrou zkušenost nemám s kuřecím, to jde do kopru ještě dřív, než je napsaná trvanlivost.
Asi si nerozumíme, každá lednička má mrazák. A tam maso vydrží déle než 5 dní.
@Russet píše:
Příští rok ho vezměte do Chorvatska. Nemůže mít všechno. Některé děti mají prázdniny u babičky a musí jim to stačit. Cestou se stavte na Plitvicích, tam je to hezké a bavit by ho to mohlo.
Když ono ted jsou ty Plitvice dost z ruky. Dřív to bylo na cestě.
@Mikina píše:
Jo tak, já prakticky nemrazim, nějak není důvod. Leda když něco omylem zbyde.
Pro někoho jsem paštikář. To je mi u zadku. U moře mám ráda ty různé suché, křoupavé chleby. A nejraději na ně mám pikantního Matěje paštiku. To byla moje svačina u moře. K tomu ovoce. Večeře byla střídavě někde venku nebo se něco uvařilo, ugrilovalo.
@Mikina píše:
Ano, ale kdyz jedes nekam v lete treba 10 hodin, tak to masi pri prevozu zakonite lehce povoli, leda bys mela tu lednicku zapnutou v aute, ale o tom tu rec nebyla. A znovu ho pak zamrazovat a rozmrazovat mi neprijde jako idealni manipulace s masem. Ano, nalozit, zavakuovat, oblozit ledem a udelat po prijezdu, nevidin problem. Ale porad to nemeni nic na faktu, ze takove maso ti nepokryje ani tyden stravovani.
@zrcadlo píše:
Já jsem jako dítě jezdila s našima k moři na 2-3 týdny (kvůli bráchově astmatu a ekzému) - abychom si mohli dovolit být tam tak dlouho, tak jsme opravdu vozili všechno jídlo sebou. Na místě jsme kupovali čerstvé ovoce, zmrzlinu, sem tam limonádu/pivo a mléčné výrobky, pečivo. A stalo se snad jednou, že zavařené jídlo se zkazilo, a to už bylo ten třetí týden. Později jsme jezdili k jedněm lidem na samotu na zahradu u pobřeží, ti už nám poskytli lednici. Ale pamatuju si i čistě stan, auto, a zavařovačky obalené mokrými utěrkami a postavené ve stínu do průvanu (tím odpařováním vody se obsah dost prudce ochlazuje - např. v létě si tímto způsobem nejrychleji vychladíš pivo, mnohem efektivnější, než ho ponořit do vody).
Obzvlášť, když byl brácha starší a rychle rostl, tak snědl strašné porce (dva španělské ptáčky a čtyři kopečky rýže nebo osm knedlíků) - na třítýdenní dovolené u moře a se třemi dětmi by naši přišli na buben, kdybychom měli jezdit do nějaké restaurace. I obchod byl dost daleko, takže tehdy neklimatizovaným autem vozit maso z obchodu taky nic moc.
Jo, dneska je to jiné, ale v principu pořád budu fandit rodině, která si doma zavaří jídlo a dopřeje dětem třeba ze zdravotních důvodů víc dnů u moře, než když někdo letí na all inclusive jednou za tři roky, protože nejsou prachy, ale doma má těžkého astmatika. Asi proto, že jsem viděla na tom bráchovi, jak zázračně mu ten mořský vzduch pomáhal.
@Lama Lama píše:
Když ono ted jsou ty Plitvice dost z ruky. Dřív to bylo na cestě.
Dá se tam nedaleko přespat v chatičkách…
@Kelsey píše:
Pro někoho jsem paštikář. To je mi u zadku. U moře mám ráda ty různé suché, křoupavé chleby. A nejraději na ně mám pikantního Matěje paštiku. To byla moje svačina u moře. K tomu ovoce. Večeře byla střídavě někde venku nebo se něco uvařilo, ugrilovalo.
Jo, ten jejich chleba…První dny jsem se ho nemohla nabažit…
@unuděná píše:
Ano, ale kdyz jedes nekam v lete treba 10 hodin, tak to masi pri prevozu zakonite lehce povoli, leda bys mela tu lednicku zapnutou v aute, ale o tom tu rec nebyla. A znovu ho pak zamrazovat a rozmrazovat mi neprijde jako idealni manipulace s masem. Ano, nalozit, zavakuovat, oblozit ledem a udelat po prijezdu, nevidin problem. Ale porad to nemeni nic na faktu, ze takove maso ti nepokryje ani tyden stravovani.
Tak s tím na jak dlouho maso vydrží přeci záleží na tom kolik ho vezmeš
@Lama Lama píše:
lepší je tam hodit flašku zmrazené vody. Mnohem výkonnější.
Používám kombinaci obojího. Teda ne flašku vody, ale přímo ty chladící vložky do chladících boxů. Teda jen na nějakou zeleninu, ovoce a pití na cestu. Určitě by se dalo převézt i maso atd.
@Jahudka82 píše:mamka zavařovala i na chatu, taky se jí tam nechtělo vyvařovat na kamnech v tom vedru. Nebo třeba lančmít s bramborama atd. Na čundry nebo rychlé jídlo na dovču vozíme buď sušené maso, nebo v Lidlu mají konzervy typu kuřecí prsa ve vl. šťávě nebo takové to maso ve skle, to se dá i jen tak s chlebem, do těstovin přidat apod., chodíme teda na jídlo i v místě, třeba ve Slovinsku se nají i naši vybíraví řízkožrouti
nám s chlapem stačí i ty jejich hustý polívky, toho bývá fakt porce. Když jsme vezli náklad jídla (který se nezkazí jako ty těstoviny a hotový omáčky, polívky - syrový maso bych asi 8h po dálnici s rizikem stání v zácpě neriskovala), půlku jsme toho vezli zpět, protože prostě rádi ochutnáváme místní jídla, to samý třeba na zájezd do Maďarska jsme si vezli jen svačinu na cestu, tam by byl hřích jíst řízky a chleby z domova, co měl celý autobus snad na 2 dny, ale to jsme byli ještě bezdětný.
Vždyť to chladí i v té zácpě. ![]()