Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den,
mám na Vás následující dotaz.
Mám 7 letého syna se kterým nežiji (byl svěřen do péče matky).
Se synem se stýkám pravidelně každých 14 dní a kdykoliv mi to můj zdravotní stav dovolí. Mám o něj zájem, jenže se vyskytl následující problém.
Bývalá partnerka se znovu vdala a snaží se omezit můj styk se synem všemi možnými způsoby (syn mě má rád a nového manžela moc nebere).
Jsem již 5 let v invalidním důchodu 3 stupně a moje bývalá partnerka mi sdělila, že pokud nesdělím diagnózu ID synovu pediatrovi, nebude mi syna „půjčovat“. Vyhrožuje mi soudy, vdírá mne, atd…Jsem z celé situace velice zoufalý syna mám moc rád a nechci o něho přijít.
Zároveň si však nepřeji svojí diagnózu nikomu sdělovat a už vůbec ne mé bývalé přítelkyni. Podotýkám, že nejsem nějaký deviant a ani netrpím žádnou nakažlivou chorobou.
Jsem povinen, poskytnout informace o mé chorobě dětskému lékaři mého syna, nebo jde o lékařské tajemství?
Prosím poraďte.
Předem mnohokráte děkuji.
Příspěvek upraven 31.03.14 v 09:55
@batu ne, nejsi povinnen jí diagnozu říct. Nemá na to žádný nárok. A kdyby dělala obštrukce, tak problém bude mít ona.. Povinen bys byl, pokud by šlo o diagnózu, co může ohrozit dítě, nebo mít vliv na jeho péči (když je u Tebe).
Ještě bych uvážila pokud by byla choroba dědičná tak bych to pediatrovi zdělila ![]()
Sdělovat diagnózu pediatrovi? To bych viděla jako opodstatněné, pokud bys měl něco, co by od tebe syn mohl chytit, jinak má pediatr léčit syna, ne tebe, takže mu do tvého zdravotního stavu nic není.
Jasně, doktoři se ptají na rodinnou anamnézu, takže pokud máš něco, co by mohl syn podědit, bylo by fajn to pediatrovi říct, aby věděl, na co se u syna zaměřit. Ale rozhodně tě tím nemůže ex vydírat. Syn je i tvoje dítě, máš na styk s ním právo ze zákona, není na její libovůli za jakých okolností ti bude dítě „půjčovat.“
A není třeba syn nějak nemocný? Že by chtěla vědět jestli to nesouvisí s Tvou diagnózou…
Nerad to píši, ale dagnózu mám těžké deprese a ona na mne svádí, že mám na syna negativní vliv. Přitom, on sám mě má velice rád a pořád mi to říká. Naopak mi pořád brečí, že maminka ho nemá ráda a já se mu snažím vysvětlovat, že tomu tak není. Bývalá, na mě svádí, že je před synem pomlouvám a on je z toho psychicky špatný. což opravdu nedělám.
Psychicky je špatný protože se mu nevěnují a z absolutně nevyhovujícího prostředí, ve kterém musí s nimi bydlet.
Bydlí v lese, na konci od civilizace vedle hřbitova, v bývalém strážním domku o jedné místnosti, kde musí topit v kamnech, prostě zoufale nevyhovující podmínky pro synovo vývoj.
V tom je právě kámen úrazu, kdy ona se o tom se mnou odmítá bavit a nekomunikuje a dělá mi naschvály a syna proti mě „očkuje“.
Uvažoval jsem o sociálce, ale nemám na to v mém stavu, prostě sílu a syn má svojí maminku rád a já nejsem schopen sám se o něj postarat (beru si ho vždy k mým rodičům).
Mám strach, že by byl sociálkou odebrán a umístěn do nějakého diagnostického ústavu, tak to všechno s bolestí v srdci a bezmocností, musím snášet…
Do toho, mám strach, že vzhledem, k mé diagnóze, bývalá, syna ovlivní, vyžádá si nějaký zkreslený posudek od psychologa a já budu mít po synov (po tom jediném, co na světě mám a na kom mi záleží)
Jsem z toho opravdu zoufalý a v mém zdravotním stavu, mi značně přitěžuje…:-(
Příspěvek upraven 31.03.14 v 10:11
Nedělej si naděje, že syn partnera matky nebere a vůbec na to nemysli. Děti to umí dobře koulet a řeknou ti to, co chceš slyšet a nemyslí to špatně. Neznám tebe ani tvou partnerku, ani tvou nemoc. Jen když si tak promítnu, co bych dělala já, tak bych chtěla vědět, jestli je naše dítě u tebe v bezpečí. Kdybys byl hodně nemocný, tak bych chtěla vědět jakou nemoc máš. Jestli někde nepadneš, jestli vůbec péči o syna zvládneš, jestli náhle neomdlíš, neupadneš na silnici, prostě se může stát cokoliv. Kdyby věděla diagnozu, mohli byste péči o syna nějak přizpůsobit tvým podmínkám. Zároveň je důležité, aby lékař tvého syna znal tvou diagnozu už jen z hlediska, že by mohla to mohla být dědičná nemoc. To je úplně normální postup. Lékař by měl zachovávat lékařské tajemství a nikomu dále to nešířit. Ale pokud jde o nemoc, která může být dědičná, určitě to může s matkou syna nějak řešit.
Tak to je těžký jedině doopravdy sociálku pokud bydlí v nevyhovujících podmínkách, ale to že topí v kamnech nemusí znamenat nevyhovující podmínky ![]()
To je jiná. Nemůžou si o svěření do péče požádat tvoji rodiče proto, že dítě žije v nevyhovujících podmínkách? Tohle nedopadne dobře. Máš to těžké. Že máš deprese můžeš klidně pediatrovi dítěte sdělit. Stejně to určitě každý ví. Je to pro tebe hodně těžké a určitě tyhle starosti moc nepomohou tomu, aby ti bylo lépe. Tvoji rodiče by se měli více zapojit a pomoci ti. Jestli jsou toho tedy schopni a mají ty možnosti.
@batu určitě nemáš povinnost nic sdělovat. Na druhou stranu- pokud je riziko dědičnosti, měl by to pediatr vědět. Moc nechápu tvoji nechuť to říct…ale nevím o co jde a nejsem ve tvé kůži. Jen mi příjde že se nemáš za co stydět a lékaři bych to řekla. Stejně to užasi bejvalka udělala. A pokud nechceš aby se onadozvěděla proč nmáš ID-lékař jí to nesmí říct, ale pro jistotu bych to zdůraznila, že si to nepřeješ.
Nemáš povinnost sdělovat někomu svou diagnózu. Ona si nemůže svévolně rozhodnout, že to synanedá, když nesplníš to, co ona ti poručila. Je to těžké, pokud jsi v ID, pravděpodobně stres kolem případného sporu absolutně nezvládneš. Nějakým posudkům ze strany ex se dá bránit, soudně, na právního zástupce nemáš? Poslyš, kdybys chtěl jít do soudu o syna, a malý skutečně žije v nevyhovujících odmínkách, nebo kdyby došlo na jakýkoliv soud i z její strany, kde bybyly nutné posudky soudních znalců, pokus je tvým jediným příjmem ID a máš finance taka tak, můžeš žádat odpuštěnípoplatků, můžeš žádat právníka a soud ho přidělí a platí to stát. Pokud máš peníze, vezmi právníka a rozjeď mašinérii. Do ůstavu syn neúůjde, kdyby rozhodli, že skutečně žije v nevyhovujících podmínkách příšerných pro dítě, ty se nemůžeš z důvodu nemoci starat, dostali by ho do péče prarodiče, pokud by o to stáli, nepůjde do ústavu. Ale to už je hodně katastrofický scénář. Primárně, nemusíš sdělovat svou diagnózu, nemusíš poslouchat svou ex, a ona nemůže sama o sobě měnit rozhodnutí soudu a syna ti nedávat, protože nechce.
@BaMaK píše:
@batu určitě nemáš povinnost nic sdělovat. Na druhou stranu- pokud je riziko dědičnosti, měl by to pediatr vědět. Moc nechápu tvoji nechuť to říct…ale nevím o co jde a nejsem ve tvé kůži. Jen mi příjde že se nemáš za co stydět a lékaři bych to řekla. Stejně to užasi bejvalka udělala. A pokud nechceš aby se onadozvěděla proč nmáš ID-lékař jí to nesmí říct, ale pro jistotu bych to zdůraznila, že si to nepřeješ.
já ti povím, o co jde, pokud sdělí, že má ID na hlavu, ex toho využije a bude bojovat, aby ho odstříhla od dítěte, bude si myslet, že je na koni. I když on se nemá za co stydět, život mu to může obrátit vzhůru nohama, soudy o dítě psychologické apsychiatrické posudky, jestli semůže stýkat s dítětem, to psychicky zamává i se zdravým člověkem, pokud ex zjistí, že má ID kvůli depresím, to už musí být sakra stav, využije toho.
@terinka4444 píše:
já ti povím, o co jde, pokud sdělí, že má ID na hlavu, ex toho využije a bude bojovat, aby ho odstříhla od dítěte, bude si myslet, že je na koni. I když on se nemá za co stydět, život mu to může obrátit vzhůru nohama, soudy o dítě psychologické apsychiatrické posudky, jestli semůže stýkat s dítětem, to psychicky zamává i se zdravým člověkem, pokud ex zjistí, že má ID kvůli depresím, to už musí být sakra stav, využije toho.
přesně tohle si myslím
@terinka4444 To může klidně zjistit odjinud- a snadněji. Jen jsem psala, že pediatr by to neměl vyžvanit, zvlášť když na to bude upozorněn. A jako ošetřující lékař by měl vědět o zdravotním stavu rodičů co nejvíce.
@BaMaK píše:
@terinka4444 To může klidně zjistit odjinud- a snadněji. Jen jsem psala, že pediatr by to neměl vyžvanit, zvlášť když na to bude upozorněn. A jako ošetřující lékař by měl vědět o zdravotním stavu rodičů co nejvíce.
nevím jak by to mohl cizí člověk odjinud lehce získat, informace o zdravotním stavu kohokoliv.
Jestli má PLDD vědět co nejvíc o rodičíchnebo ne, je na jinou diskuzi, odstatné je, že on to nemusí udělat, protože ex poručila a na mu mesmí bránit ve styku s dítětem, protože on neposlechl, co mu ona poručila.