Syn nemluví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3236
12.2.22 08:13
@KeckaJ píše:
@Nenitamduch V dotazníku není nic o mluvení jako takovém. Teď jsem ho vyplňovala. Je to pouze o tom zda dítě rozumí a jestli si zvládne ukázat/říct zkrátka se nějak dorozumět, co chce.

Jsou tam otázky jestli umí ukázat, jestli slyší. Ale není tam otázka: Umí říct 40 slov a 10 vět?

Mám pocit, že se dnes chce po dětech nějak moc… :roll: A řeklo mi to i spousta starších žen, dnes už babiček. :kytka:

No já ti nevím. Podle naší doktorky děti prý začínají mluvit čím dál později. A mluví čím dál hůř. A já bych teda řekla, že dneska je spíš trend „má na to ještě spoustu času“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
12.2.22 08:18

Ahoj, buď v klidu některé děti mluví až dýl. Syn mi začal mluvit okolo 3 let, chodili jsme na foniatrii kde jsem se akorát dozvěděla jak jsem neschopná matka, že dítě nemluví a že nikdy nebude pořádně mluvit :D Syn chodí do školy a mluví tak, že si někdy přeji aby už zavřel pusu :D Dle pediatričky některé děti prostě nemají potřebu mluvit a začnou až se jim bude chtít. Pokud vidíš že dobře slyší, tak není důvod k obávám :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6178
12.2.22 08:18

@Hlaholice ale co s tím chceš dělat? Já dceři četla od miminka denně (prd rozuměla, ale já se tím učila na státnice a ona byla spoko, že mě slyší), mluvili jsme na ni, od cca deseti měsíců miminkovský divadlo, jako podnětů měla dost - a stejně tomu moc nedala. A to jsem jí to fakt neulehčovala, že by jí stačilo zamrčet a já bych jí snesla všecko, co by mohla zrovna chtít. Televizi viděla poprvé v roce a půl na pár minut denně, mobil až asi ve čtyřech. Nevím, co jsem mohla udělat „líp“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
12.2.22 08:20
@bear123 píše:
Zdravim, chtěl bych pomoc manželce náš syn je mu 19m. nemluví žáde slova mama, tata atd. hodně se tím trápí (ja teda taky) hodně čte o různých diagnozách apod. a porovnává s ostatními…Jinak syn je motoricky šikovnej usměvavej, umí paci paci, jak si velikej, na hudbu tancuje atd. když má v ruce např. autíčko řeknu dej tak mi ho dá, když mu řeknu ať mi dám ham tak mě krmí. Teď začal ukazovat 2 zvířátka v knížce, a je rád když si prohlížíme knížku a já mu říkám co je co.(nebo dělám zvířecí zvuky) dělá pápá na rozloučenou atd. Jinak je paličatej a nervák a moc neposlouchá a na zákaz se rozbrečí ale je pravda že sme si ho rozmazlily.Na věci ukazuje, hračky nám nosí…když se jakoby snaží něco říct tak otevírá pusinku ale žádný slovo ani slabika(občas řekne něco jako me, gi, je, ne) furt se jakoby snaží něco říct ale jsou to spíš zvuky… jsem tu poprvé tak pořádně nevím jak to tu funguje Děkuji za odpověďi případně rady.

Jsi moc náročná, dítě je moc šikovné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
12.2.22 08:22
@Hlaholice píše:
No já ti nevím. Podle naší doktorky děti prý začínají mluvit čím dál později. A mluví čím dál hůř. A já bych teda řekla, že dneska je spíš trend „má na to ještě spoustu času“.

Tak já neříkám, že mají čekat do 3 let a až pak řešit, že nevydá hlásku.

Ale v roce a půl chtít, aby bylo dítě pomalu básník? Dcera říká jen pár slov u kterých víme co znamenají. Respektive se tomu dá říkat mluva.

Zbytek je vyloženě bla bla žvanění. Kdy se třeba na hodinu postaví přede mě a něco mi velmi výrazně a důrazně vysvětluje. 8o Vůbec nevím, co se mi snaží říct, ale tvářím se, že jí rozumím. Pak se otočí s výrazem „ty jsi marná“ a jde si po svém. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
12.2.22 08:28
@Lily Evans píše:
@Hlaholice ale co s tím chceš dělat? Já dceři četla od miminka denně (prd rozuměla, ale já se tím učila na státnice a ona byla spoko, že mě slyší), mluvili jsme na ni, od cca deseti měsíců miminkovský divadlo, jako podnětů měla dost - a stejně tomu moc nedala. A to jsem jí to fakt neulehčovala, že by jí stačilo zamrčet a já bych jí snesla všecko, co by mohla zrovna chtít. Televizi viděla poprvé v roce a půl na pár minut denně, mobil až asi ve čtyřech. Nevím, co jsem mohla udělat „líp“.

Já to měla u syna taky nějak tak, takže nevím :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
12.2.22 08:34
@KeckaJ píše:
Tak já neříkám, že mají čekat do 3 let a až pak řešit, že nevydá hlásku.

Ale v roce a půl chtít, aby bylo dítě pomalu básník? Dcera říká jen pár slov u kterých víme co znamenají. Respektive se tomu dá říkat mluva.

Zbytek je vyloženě bla bla žvanění. Kdy se třeba na hodinu postaví přede mě a něco mi velmi výrazně a důrazně vysvětluje. 8o Vůbec nevím, co se mi snaží říct, ale tvářím se, že jí rozumím. Pak se otočí s výrazem „ty jsi marná“ a jde si po svém. :dance:

Ale tak dítě v roce a půl nemusí mluvit jako básník. Ale tak průměrné dítě v roce a půl prostě mluví (začíná dávat dvě slova k sobě).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14113
12.2.22 08:38

Chápu, syn mi taky nechtěl vůbec mluvit. Rozumí dobře, to vím. Teď mu jsou dva roky a pomaličku se začíná rozmlouvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85893
12.2.22 08:50

Nas ma 27 mesicu, vyrusta teda dvojjazycne a rika jen mama, jinak vydava jen zvuky. Knizky miluje, rozumi vsemu, ale mluvit nechce, radeji gestikuluje. Starsi dcera zacala mluvit az ve 3 letech a pusu nezavre. U nas asi genetika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
12.2.22 09:17

@KeckaJ logopedka mi řekla, že současné děti jsou v mluvení cca rok pozadu proti naší generaci. Prý dřív bylo normální, že většina dětí v roce a půl řekla aspoň „táta tam“, což teď dávno není.
Máma je učitelka. Učí 50 let. Podle ní dřív byly u zápisu do školy třeba 3-4 děti, které špatně mluvily. Aktuálně je to tak 50% dětí a možná i víc. Není to jen o R a Ř, hodně dětí neumí L, K, sykavky. Navíc děti neumí odpovídat na otázky, mají špatný slovosled, neznají význam slov. Chybí jim obecný přehled.
Takže změna opravdu nastala :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Billi
12.2.22 09:20

Mám 2 syny, jeden v roce a půl aktivně používal asi 80 slov. Druhý nepoužíval ani jedno. Ten ani nerozuměl, takže tam jsme to řešili.

• Citovat
  • Upravit
825
12.2.22 09:48

@Oriseka opozdeny vyvoj reci se nediagnostikuje u ditete, ktere ma rok a pul, ale po tretim roce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
12.2.22 10:09

Klid. Holka mi do tří let nemluvila prakticky vůbec, pak zničehonic rovnou ve větách a po pár měsících ve složitejch souvětích. Kvůli nedonošenosti ji sledoval neurolog a byl s tím naprosto v pohodě. Máte normální dítě, není třeba se trápit. První dcera žvanila v roce půl jak pětiletá, prostě je každá jiná…..
@Hlaholice a máš návod, jak to vyřešit? Kvůli starší holčičce jsme četli pořád, básničky se u nás drtily pomalu nonstop….. Víš, já mám spíš pocit, že dětem škodí ta přehnaná péče než že by byly zanedbávaný. Oni nemají potřebu komunikovat, protože se s rodiči dorozumí i bez toho… ;)

• Citovat
  • Upravit
825
12.2.22 10:30

@Janli ja si nemyslim, ze jde jen o odkladani deti k tabletum, televizim (popravde si myslim, ze v nasi generaci naopak byl standard mit televizi jako kulisu), ale ty deti se rodi do uplne jiny, zrychleny, pretechnizovany doby. Museji zvladnout zas ve svem vyvoji uplne jine veci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
12.2.22 10:57
@Janli píše:
Klid. Holka mi do tří let nemluvila prakticky vůbec, pak zničehonic rovnou ve větách a po pár měsících ve složitejch souvětích. Kvůli nedonošenosti ji sledoval neurolog a byl s tím naprosto v pohodě. Máte normální dítě, není třeba se trápit. První dcera žvanila v roce půl jak pětiletá, prostě je každá jiná…..
@Hlaholice a máš návod, jak to vyřešit? Kvůli starší holčičce jsme četli pořád, básničky se u nás drtily pomalu nonstop….. Víš, já mám spíš pocit, že dětem škodí ta přehnaná péče než že by byly zanedbávaný. Oni nemají potřebu komunikovat, protože se s rodiči dorozumí i bez toho… ;)

Ale já přece neříkám, že jsou zanedbané. Podle mne je to hodně dobou. Tím, že děti neslyší tolik mluvit lidi mezi sebou a nemají tolik příležitosti mluvit s dalšími lidmi a hlavně s dětmi. Já jsem třeba v létě docela dlouho hledala hřiště, kde by rodiče své dítě nedrželi od ostatních dětí a nechali je si spolu normálně pohrát a vyřešit si menší konflikty. Navíc i s tou motorikou, která souvisí s mluvením, je to prostě teď horší (holt pomoc při věšení prádla je motoricky náročnější, než dát prádlo do sušičky…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí