Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim, chtěl bych pomoc manželce náš syn je mu 19m. nemluví žáde slova mama, tata atd. hodně se tím trápí (ja teda taky) hodně čte o různých diagnozách apod. a porovnává s ostatními…Jinak syn je motoricky šikovnej usměvavej, umí paci paci, jak si velikej, na hudbu tancuje atd. když má v ruce např. autíčko řeknu dej tak mi ho dá, když mu řeknu ať mi dám ham tak mě krmí. Teď začal ukazovat 2 zvířátka v knížce, a je rád když si prohlížíme knížku a já mu říkám co je co.(nebo dělám zvířecí zvuky) dělá pápá na rozloučenou atd. Jinak je paličatej a nervák a moc neposlouchá a na zákaz se rozbrečí ale je pravda že sme si ho rozmazlily.Na věci ukazuje, hračky nám nosí…když se jakoby snaží něco říct tak otevírá pusinku ale žádný slovo ani slabika(občas řekne něco jako me, gi, je, ne) furt se jakoby snaží něco říct ale jsou to spíš zvuky… jsem tu poprvé tak pořádně nevím jak to tu funguje Děkuji za odpověďi případně rady.
@bear123 píše:
Zdravim, chtěl bych pomoc manželce náš syn je mu 19m. nemluví žáde slova mama, tata atd. hodně se tím trápí (ja teda taky) hodně čte o různých diagnozách apod. a porovnává s ostatními…Jinak syn je motoricky šikovnej usměvavej, umí paci paci, jak si velikej, na hudbu tancuje atd. když má v ruce např. autíčko řeknu dej tak mi ho dá, když mu řeknu ať mi dám ham tak mě krmí. Teď začal ukazovat 2 zvířátka v knížce, a je rád když si prohlížíme knížku a já mu říkám co je co.(nebo dělám zvířecí zvuky) dělá pápá na rozloučenou atd. Jinak je paličatej a nervák a moc neposlouchá a na zákaz se rozbrečí ale je pravda že sme si ho rozmazlily.Na věci ukazuje, hračky nám nosí…když se jakoby snaží něco říct tak otevírá pusinku ale žádný slovo ani slabika(občas řekne něco jako me, gi, je, ne) furt se jakoby snaží něco říct ale jsou to spíš zvuky… jsem tu poprvé tak pořádně nevím jak to tu funguje Děkuji za odpověďi případně rady.
V roce a pul vetsina deti nemluvi.
Nektere deti poradne nemluvi dokud nezacnou chodit do skolky. A pak uz tu pusu nezavrou ![]()
Moje dcera skoro nemluvila do 3 let, jen cca 30 jednoduchých slov, máma, baba, ham, atd do dvou let takřka nic. Ve třech letech šla do školky, první rok začala něco málo, spíš takový svůj jazyk za teď v pěti letech nezavře pusu a slovní zásobu má dle dr nadprůměrnou. Důležité je že rozumí, mluvit bude až to bude potřebovat. Mě bylo řečeno, že já věděla co dcera chce a to ní stačilo, neměla potřebu.
Chlapeček může mít poruchu sluchu. Dejte ho vyšetřit na foniatrii.
Dcera v roce a půl uměla „mama, haf, ješiši, gól“, to bylo všechno. Ve dvou letech už dala dohromady dvě tři slova a stvořila jednoduchou větu typu „já ci papat“ „já ci hají“ a podobně. Ve třech letech už mluvila celkem v pohodě, v pěti si sice trochu šlape na jazyk (řešíme na logopedii), ale pusu nezavře - a když jo, tak to ohlásí „Mamko, tyjo, vidělas to, já jsem pět minut mlčela!“ Takže žádný strach, v naší rodině byla i s tímhle málem ještě dost napřed - bratránci jsou kluci, a na srozumitelnej pokec je to až teď v těch pěti letech, do tý doby jeden neříkal nic moc a druhej měl vlastní jazyk. Oba jsou šikovní kluci, jenom je zajímaly jiný věci než mluvení ![]()
@Burj Chalifa vždyť slyší co po něm chtějí, v roce a půl to bohatě stačí.
No nedivim se ze mas starosti, ja ma vedle sebe 18m a normalne se domluvime, rekne, ze chce ham, nebo napit, ze chce něco pujcit, podekuje. Doktorka se me ptala jestli mluvi, takze by to asi jinak resila. A spousta otazek byla v tom dotazniku na autismus
@Nenitamduch V dotazníku není nic o mluvení jako takovém. Teď jsem ho vyplňovala. Je to pouze o tom zda dítě rozumí a jestli si zvládne ukázat/říct zkrátka se nějak dorozumět, co chce.
Jsou tam otázky jestli umí ukázat, jestli slyší. Ale není tam otázka: Umí říct 40 slov a 10 vět?
Mám pocit, že se dnes chce po dětech nějak moc…
A řeklo mi to i spousta starších žen, dnes už babiček. ![]()
Mám normálně šikovného synka, je mu teď dva a půl a teprve začíná mluvit. Podle toho, jak mu to teď jde, tak za měsíc dva už bude mluvit jako kniha. Jestli váš chlapeček normálně slyší a jestli stojí o váš kontakt (prohlížení knížek, hraje si s vámi), tak se neboj. Opravdu má čas. Každé dítě má jiné tempo a také pořadí toho, co rozvíjí. Zatímco holky u nás v rodině od malička trénovaly mluvení, tak kluci trénovali vřískání, lítání a montování. To mluvení objevili fakt později. I teď je to tak, že na procházce dvou a půl letá dcera pořád mele, zatímco stejně starý syn kouká, zkoumá kola u aut, dupe do louží, leze po kamenech. A všechno mlčky. Rozhovoří se až doma nad knížkami.
@KeckaJ píše:
@Nenitamduch
Mám pocit, že se dnes chce po dětech nějak moc…A řeklo mi to i spousta starších žen, dnes už babiček.
Nemyslim že by se po dětech chtělo co se týče mluvení zas tak moc. Teď jsou plné čekárny na logopediich, půlka děti v první třídě neumí pořádně r a ř. To třeba dříve fakt nebývalo.
děti méně čtou a jsou více na tabletech a mobilech, slovní zásoba není tak bohatá…
Nejspis nic hrozneho. Asi jen opozdeny vyvoj reci OVR. Deti s touto diagnozou se casto vic rozmluvi az ve 3 letech a je to pak pripisovano skolce. Zkousela bych rozvijet jemnou a hruhou motoriku. To souvisi s mluvenim a prospeje to kazdemu diteti. Nic se tim neda zkazit. Takze ruzne prebirani, trideni, vkladacky, jednoduchy puzzle, navlekani, prelevani a hruba motorika: chuze v nerovnem terenu, schody, zebriky, kopani, hazeni, kutaleni mice-stridat pravidelne obe nohy/ruce, jizda na motorce. Rozhybani pusy a jazyka-foukani, piti ruznymi brcky, vyplazovani jazyka, krouzeni jazykem, kmitani jazyka ze strany na stranu, nahoru dolu, nafoukavani tvari- zkouset postupne, co dokaze napodobit.
@kruel Co se týká dětí do 3 let. Jo chce se hodně. Vždyť v roce a půl se lidé diví že dítě nemluví ve větách. Mnoho dětí začne opravdu až ve školce, když mají potřebu mluvit.
R a Ř konkrétně v naší rodině nešlo do první třídy nikomu. Jen dnes je cool lítat na logopedií. Na všechno je potřeba papír. Diagnóz přibývá, ale kdo ví, jestli jsou potřeba?
Já bych byla úplně v klidu. Mně v roce a půl mluvilo jen jedno ze 3 dětí.. druhý do dvou let mlcelo, jakože fakt mlčelo…po druhý roce během 14 dní najednou mluvil ve větách. Třetí před druh rokem začala říkat sem tam nějakou slabiku, teď má 2 a půl a už jsou to slova a dá se tomu občas říct i věta. Domluvíme se celkem bez potíží. Ale v roce a půl ani omylem, to bylo možná nějaký ma, ba, am. Klid, má spoustu času. Za rok budete s láskou vzpomínat na doby, kdy nemluvil.