Syn nemluví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
23548
12.2.22 11:48
@misuled píše:
@Oriseka opozdeny vyvoj reci se nediagnostikuje u ditete, ktere ma rok a pul, ale po tretim roce.

A taky se nedavaji diagnozy pres internet, ze :lol:. Chtela jsem tim spis rict, ze to nebude nic zavazneho, kdyz je problem jen v reci a i porozumeni se zda ok. U nas vse po tretim roce. Je to v CR s tou skolkou spojeny. Do 3 let nic a pak najednou vse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
12.2.22 11:55
@Hlaholice píše:
Ale já přece neříkám, že jsou zanedbané. Podle mne je to hodně dobou. Tím, že děti neslyší tolik mluvit lidi mezi sebou a nemají tolik příležitosti mluvit s dalšími lidmi a hlavně s dětmi. Já jsem třeba v létě docela dlouho hledala hřiště, kde by rodiče své dítě nedrželi od ostatních dětí a nechali je si spolu normálně pohrát a vyřešit si menší konflikty. Navíc i s tou motorikou, která souvisí s mluvením, je to prostě teď horší (holt pomoc při věšení prádla je motoricky náročnější, než dát prádlo do sušičky…).

Hele, fakt nee….. My vedeme takovej “komunitní” život. Děti jsou od malinka součástí skupiny dětí a dospělých, a přesto moje druhý dítě začalo mluvit pozdě. A viditelně ji trápilo, že jí ostatní nerozumí. Jen to v hlavičce potřebovalo dozrát…

• Citovat
  • Upravit
23548
12.2.22 11:59

Do 3 let jde delat to, co jsem psala. Kdyz by to nakonec treba ani potreba nebylo, tak rozvoj jemne a hrube motoriky, rozhybani pusy, jazyka, tak to prece nikomu neublizi. Nekteri logopedove i berou mladsi deti. Treba od 2,5 roku. Zase ja nepovazuji za idealni dat dite do obecni skolky, ktere nemluvi a cekat, ze to pak naskoci samo a kdyz nahodou ne, tak se pak divit cekacim lhutam a zacit s necim vubec az skoro ve 4 letech a pak to vse stihnout do nastupu do skoly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1339
12.2.22 12:57
@bear123 píše:
Zdravim, chtěl bych pomoc manželce náš syn je mu 19m. nemluví žáde slova mama, tata atd. hodně se tím trápí (ja teda taky) hodně čte o různých diagnozách apod. a porovnává s ostatními…Jinak syn je motoricky šikovnej usměvavej, umí paci paci, jak si velikej, na hudbu tancuje atd. když má v ruce např. autíčko řeknu dej tak mi ho dá, když mu řeknu ať mi dám ham tak mě krmí. Teď začal ukazovat 2 zvířátka v knížce, a je rád když si prohlížíme knížku a já mu říkám co je co.(nebo dělám zvířecí zvuky) dělá pápá na rozloučenou atd. Jinak je paličatej a nervák a moc neposlouchá a na zákaz se rozbrečí ale je pravda že sme si ho rozmazlily.Na věci ukazuje, hračky nám nosí…když se jakoby snaží něco říct tak otevírá pusinku ale žádný slovo ani slabika(občas řekne něco jako me, gi, je, ne) furt se jakoby snaží něco říct ale jsou to spíš zvuky… jsem tu poprvé tak pořádně nevím jak to tu funguje Děkuji za odpověďi případně rady.

Ja ti tak rozumim, bohužel žádnou radu nemám.
Stejný problém řeším se synem, ovšem tomu už je dva a půl … bohužel mám srovnání se starší dcerou, která začínala mluvit tak okolo těch 18m a ve věku co je kluk ted už si se mnou úplně normálně dokázala povídat.

Hele, zatím má čas. Děti se nejvíc rozmluvi mezi 2-3 rokem. Ja se ted nechala zapsat na cekacku na logopedii, nejspíš nás vezmou až na jare. Jak už tu psaly holky, ted je to takový,,trend” ze děti začínají mluvit později ( rekla mi to detska i logopedka ). Na logo pry dost přibývají triletaci co nemluví vůbec … Vím, ze to není útěcha, ale rozhodne v tom nejsi sama. A syn je ještě hodně malickej, tam to muže naskocit úplně v klidu.
Co mi radila logopedka, pouzivat co nejjednodušší výrazy, když na dítě mluvíš tak aby ti melo šanci vidět na pusu a snažit se v komunikaci dostat co nejvíc na jeho úroveň. Jinak tedy pokud rozumí, slyší, tak ta řeč přijde, jen to každému trvá jinak dlouho no …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43620
12.2.22 13:09

Já mám děti 4 a můžu potvrdit, že každé z nich začalo mluvit v úplně rozdílném věku. A ta dcera, které se nakonec ve škole vedlo nejlépe a je velmi úspěšná při studiu technického oboru, kde jsou dívky v naprosté menšině, tak ta vůbec nemluvila snad do školky a když mluvila, tak marťanštinou.
Všechny děti měly stejný přístup rodičů, stejnou výchovu, stejnou lásku, stejné prostředí. Takže je to podle mne individuální a záleží i na povaze. Syn, který začal mluvit nejdřív a brzo skládal i věty, ten se pusou živí a v podstatě ji zavře, jen když spí, ukecanej od roku a půl. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
12.2.22 13:39

Buď v klidu, mojí je taky 19 měsíců a říká jen máma, bába a bum. Stejně jako váš syn rozumí všemu co po ní chci, najde smítko, hodí do koše, vezme utěrku utírá nábytek :) pozná asi tak 50 zvířat z toho ptáky které neznají větší děti a jejich zvuky. Prostě některé děti si dávají na čas, a to na ní od mala mluvím zřetelně aby chápala o co jde. Čteme i knížky. Uvidíš, že přijde čas, kdy tu pusu nezavře :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
12.2.22 22:08
@Hlaholice píše:
Ale já přece neříkám, že jsou zanedbané. Podle mne je to hodně dobou. Tím, že děti neslyší tolik mluvit lidi mezi sebou a nemají tolik příležitosti mluvit s dalšími lidmi a hlavně s dětmi. Já jsem třeba v létě docela dlouho hledala hřiště, kde by rodiče své dítě nedrželi od ostatních dětí a nechali je si spolu normálně pohrát a vyřešit si menší konflikty. Navíc i s tou motorikou, která souvisí s mluvením, je to prostě teď horší (holt pomoc při věšení prádla je motoricky náročnější, než dát prádlo do sušičky…).

Tohle asi ne. Že by dnes lidi mluvili na sebe a na dítě méně než dřív? Já bych řekla naopak. Navíc, dnes se z výchovy dětí dělá rocket science. Matky se můžou přetrhnout, aby „dítě rozvíjely“. Dřív si šel každý po své práci a dítě zkrátka nějak rostlo. Třeba naše dítě je z těch, které do 2 let moc nemělo kontakt s ostatními dětmi, navíc když mu bylo 1,5 nastal lockdown a pak jsme se dlouho k žádným cizím dětem moc nepriblizovali. A přesto dítě bylo v řeči rychlé.

Obecně (nejde o pravidlo) bych shrnula, že rychlejší v řeči jsou holčičky. Dále jsem si všimla, že některé děti se orientují víc na pohyb a s mluvou začnou později, jiné děti mluví dříve, ale jsou pohybově pomalejší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí