Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, prosím o radu. Můj sedmiletý syn, nemluví s dospělými, jen s mým přítelem a svými sourozenci a s dětmi. Odmítá mluvit s dospělými. Nemluví ani s učitelkami ve škole které zná už od školky. Nemluví s žádným dospělým, jen s dětmi. Byly jsme v poradně, tam mi doporučili abych ho nenutila mluvit s dospělými, že se časem naučí. Od malinka s nikým dospělým nemluví. jen se mnou a mým přítelem. Neváte někdo stejný problém, nebo nevíte jak to změnit? Děkuji za odpovědi.
A jaká to byla poradna?
Byli jste tam jednorázově, nebo chodíte pravidelně? A co škola, to musí být problém ne? Ve školce na učitelky taky nemluvil? ![]()
Hm no ja nemluvila s dospelymi az do konce skolky…krome pribuznych. Pak mi pohrozili, ze nebudu moct do skoly a ja tam hrozne chtela (mala a blba
)a to zabralo…Ale dodneska nerada osobne mluvim s „cizimi“…proste natura ![]()
Moje devitileta dcera ma spoluzacku, ktera taky nemluvi. Doma komunikuje normalne, ve skole vubec. Dokonce ani s detmi. Maminka po domluve nahrava napr. cteni na magnetofon a s tim chodi do skoly. Jeji starsi sestra pry byla to same a pak ji to samo od sebe preslo… ![]()
Byla to pedago-psychologická poradna.Byly jsme tam dvakrát, poprve syn plnil úkoly, podruhé už ne. Doporučili mi abych čtení doma nahrávala. Chodí do první třídy a s učitelkama také nemluví, s nikým dospělým. Když něco chce tak to řekne spolužákům. My jsme mu už domlouvali, malej nemluví ani s babičkou, ani s dědou, jen se sourozenci, a s dětmi od švagrové-7 a 10let.Na malého nezabírá nic.
Tak jsem zvedava zda ma cacorka dopadne stejne
my mame sice necele 4rocky ale dela nam to same..doma komunikuje az moc..ve skolce ne, ani s detmi. Rekne sdi 5 slov za den..je tam ale od rijna, tak ja doufam ze to prijde a bude mluvit..
V te skole je to teda horsi, cteni, vyvolavani.. ![]()
Když mu bylo 7měsíců, tak jsem byla dva a půl měsíce v nemocnici a staral se o něj bývalý přítel s cizí paní, možná se tam něco stalo a má teď blok mluvit s dospělými.
Malej doma taky mluví až až. První syn také moc ve školce nemluvil a potom se rozpovídal.
Pájo, já také doma nahrávám, malej mluví s dětmi které zná, s ostatními moc ne, až když je pozná. A kdy to tu holčičku přešlo? Malej chodí do školy na vesnici kde je 13dětí ve třídě, snad se to srovná do 6.třídy kdy pujde na jinou školu:)
@janisek1812 píše: … Nemluví s žádným dospělým, jen s dětmi. …
Znám podobný případ. To dítě komunikovalo z dospělých jen s rodinou. Rodiče to řešili homeopatickou léčbou (nebyl to můj případ, ale znám dítě i jeho homeopata), dva měsíce po léku s dospělými komunikovalo, ale velmi tichým šepotem, 10 měsíců po léku normálně.
Nemůže to být selektivní mutismus? Pohledej na netu, třeba se vás to týká.
My když jsme někde na návštěvě tak mi malej taky šeptá když něco chce. Koukala jsem teď na internet jestlije něco v Liberci a jsou tam dva, tak bych to zkusila. Díky za tip na homeopata:).Snad to pomůže. Už jsem přemýšlela i nad hypnozou, jestli nemá následky když byl sám s bývalým přítelem.
@janisek1812
Jestli můžu radit, tak si na ty homeopaty sežeň reference. Já osobně bych nevěřila homeopatům s titulem MUDr, protože na takovouhle péči nemají vzdělání. Taky jsem hledala nejdřív u nás ve městě (MUDr.), pak v krajském městě (homeopat-nelékař) a nakonec jezdím za homeopatem 100km a jsem ráda, protože ten mi opravdu pomohl.
Já se poradím s dětskou lékařkou, ta mi vždy dobře poradila.