Syn v pubertě, jak to zvládáte?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Sice nejsem na dítě sama, ale máme tři puberťáky v různé fázi puberty. Každý řeší momentálně něco jiného. Od zamilování, party atd. Už jsem si myslela, že nejstarší (letos 18 let) má pubertu za sebou. Ještě tam taky závany puberty jsou. U nás se teda projevuje maximálně slovním průjmem. Nedělají naštěstí nic horšího. Co slýchám jinde, že někde vyvádí. I na hraně zákona někomu balancují. Tak si říkám, buď ráda, že maximálně držkují, když mají špatný den. Vždycky, vždycky může být hůř. Už mají dost svých aktivit a s kamarády. Takže máme prostě víc času na sebe, na čtení, psa, cvičení. Najdi si něco svého. Vyplň si svůj čas.
Teď máme na prázdninách (nepubertální) mladší dítě, které vyženil manžela bratránek. Bude prázdninovat, jak dlouho bude chtít. Nebo se vracet průběžně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem přesně v opačné situaci, kdy kvůli malým dětem mám pocit, že nemůžu „nic“, takže mám milion nápadů, co budu dělat, až vyrostou, třeba Tě to inspiruje.
Budu moct podle libosti sportovat, sport mi přináší dobrou náladu, u nás ve městě je x particek, co chodí na volejbal, basket, pak zajdou pokecat na pivo. Je spousta druhů sportů, co jsem ještě pořádně nevyzkoušela. Půjdu na výšlap do přírody na celý den, někam do kopců, abych se mohla ze shora kochat, jak je to dole pěkný. Najdu si kurz přípravy sushi a naučím se to dělat pořádně. Zajdu do knihovny a budu se tam dlouho prehrabovat a pak si ty knížky v klidu přečtu u kafe nebo vína. Zvelebim si zahradu, mám nakoukanych milion diy reelsů, tak to konečně rozjedu. Naučím se nějakou ruční práci - šít, hackovat, plect, to je jedno, neumím zatím nic
hodně se zlepsim v nějakém jazyce nebo se naučím nový a pak tu zemi pojedu objevovat, klidně low cost. Přeju tobě i tvému synovi, aby sis našla další náplň života. Ještě mě napadá přes léto bývá spousta příležitostí pro dobrovolniceni, tak to bys mohla zaplacnout tři mouchy jednou ranou - seznámit se s fajn lidmi, dát synovi dobrý příklad a ještě mít hezky u srdce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mam kluky dva, 14,5 a 16. S jejich otcem spolu nejsme přes 11 let. Nevim nějak co řešíš. Bud ráda, ze ma syn kamarády, pomáhá, funguje v pohodě. Holt za chvíli bude dospělý a příliš ochranitelskou matku za zadkem nepotřebuje. U nás je rozdíl v tom, ze me dost zabaví nejmladší syn a manžel. Nech ho trochu dýchat a najdi si zábavu a naplnění i jinde. Porad to bude tvoje dítě, tvůj miláček, ale uz by to chtělo vychovávat vic z povzdali.
- Citovat
- Upravit
Prostě si najdi jiný středobod, sebe sama-rizmazlovat kosmetiku, líčeni, vůbec, nehty, móda, výlety, nebo kultura, sport, dobrovolnická činnost. Zlepšování domácnosti, setkávání s kamarádkami, popř. pokud se ti chce tak nějaká rande, ale za mě vztah neni nutnost.
Hlavní je, aby tě život bavil
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
no tebe zabaví mladší syn a manžel, tak proč kritizuješ zakladatelku, když v její situaci nejsi ani vzdáleně a ani si to neumíš představit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga to je v pohodě, děkuju
. Ona to vidí jinak, než to je. Já ho nechávám dýchat, řeším spíš to, jak se s tím sama vyrovnat. Psala jsem to i v úvodu. Přiznala jsem sama sobě, že jsem ochranitelská matka, ale snažím se svoje vášně v tomto směru krotit nebo je dělat tak, aby se syn necítil nějak svázaný. Řeším spíš svoje prožívání té situace. Je pravda, že potřebuju zaměstnat hlavu jinými věcmi, jenom asi potřebuju čas.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zita92 děkuju, to je trocha inspirace o které budu přemýšlet. Pracuji s dětmi s postižením, sice bývám po školním roce vždycky hrozně unavená, ale mohla by to být cesta ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Koloběh života. Mně to u dcer začalo teď ještě dřív, je jim 13 a 14. Letos jsou to první prázdniny, kdy se moc netváří na plány se mnou a jsou hodně mimo domov. Mám teda po letech konečně dost času na seberealizaci, ale to uvědomění, že už budou doma míň a míň je takové smutné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Matka vzdy tvrdila, ze chlapamnejak nepotrebuje. Jenze ja mam rodinu a svuj zivot, jeji prazele zestarli a maji jine zajmy a i pratele. Jeji stary svet se ji borti, navic si narokuje ten cas, ktery s nami/s jimi mela driv. Nemuze si narokovat ani partnera, ale porad je to clovek, ktery tu je pro tebe, muzes se mu sverit, jit s nim do kina a nedoprosovat se… Pokud clovek ma individualni konicky a je rad sam, tak asi ok. Ale matce nebylo ani 50, kdyz se rozvedla, to mi prijde jeste skoda zahazivat zivot a byt zapskla stara dama…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smallrose píše: Více
Pomaha spolecny konicek. Synovi bude 18 a chodime spolu cvicit a plavat. A vse kolem pohybu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Během dospívání je to takové (před)období, než jednou odejdou/dospějí úplně a založí si vlastní život/rodinu. Je to smutné, bolavé. Ale smířit se s tím musíme každý rodič.
Koloběh života. Jak někdo zmiňoval.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je těžké se s tím smířit, ale má to i pozitiva - například více času pro sebe a větší volnost, protože puboši už moc o čas s matkou nestojí, to musí být moře nebo fakt zajímavý výlet, abych je namotivovala
nejdřív mi to bylo líto, ale teď jsem tomu i přišla na chuť, že si v klidu konečně zas můžu přečíst spoustu knížek, nebo jsem venku se psy
s kámoškama, nebo se vykecávám tady ![]()
jak tu zaznělo-pes je vděčný za každou minutu času…
to je holt život a vývoj, no.. nic jiného, než se s tím smířit a „pustit je“ se s tím holt dělat nedá.. a počkat si na vnoučata ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přežila jsem ji několikrát, tak snad přežiju i za pár let u posledního. Jinak co dítě to jiný průběh. Ani stejné hnízdo, stejný rodiče nezajistí stejný průběh puberty
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Třeba ti to trošku pomůže. Já mám syna autistu a dělám vše pro to, aby na tom jednou byl jako ten tvůj. Aby měl kamarády a dokázal se o sebe postarat. A až to přijde, budu nejšťastnější na celém světě.
- Citovat
- Upravit
@smallrose píše: Více
Nerikalas ze je mu 16? Realne muzou byt vnoucata tak za 18-20 let. To je za dyl, nez cely jeho dosavadní život
to je celkem vzdalena predstava…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit