Syn v pubertě, jak to zvládáte?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Syn v pubertě
Ahoj holky,
vždycky, když se tu přijdu s něčím poradit nebo se vyplakat, tak mi to pomůže..
Vy, které máte dítě v pubertě a navíc jste na něj samy, jak to zvládáte? Synek bude mít za pár dní 16, vždycky jsme tak nějak byli tým, protože s jeho otcem jsem se rozešla, když mu bylo 6. No a teď mám tak nějak pocit, že jsem zůstala úplně sama ![]()
Syn je hodně s klukama venku, má už své zájmy. Doma pomůže, je s ním i docela domluva, ale já si připadám, že jsem úplně na vedlejší koleji. Vím, že tenhle stav je normální, jen bych chtěla vědět, že v tom nejsem sama.
Rady, ať si někoho najdu, jsou sice fajn, ale jak víme, nefunguje na lusknutí prstu. Zároveň jsem sice ochranitelská matka, ale snažím se to nedávat přespříliš najevo, aby syn neměl pocit, že má ke mně nadměrné závazky. Ach jo. Jste s tím někdo podobně? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@smallrose píše: Více
Je to svým způsobem asi jako Syndrom prázdného hnízda. Děti začínají mít svůj život, tráví doma méně a méně času, nebo se později i odstěhují. Nebudou doma věčně a taky máš věčně potřebovat nebudou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dahlia0409 je to tak, děkuju za pojmenování. Jde o to si asi přivyknout, ale nevím jak..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, taky mám puberťáky a svůj kutloch (pokoje se tomu dá říkat pouze po mém pravidelném náletu) opouští zpravidla jen na jídlo. Asi to bude chtít, aby sis našla nějaký zájem, intenzivní koníček a přesunula svůj zájem ze syna na sebe. Jinak tvoje pocity jsou úplně normální, nevyčítej si je.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máš nějaké koníčky, zájmy? Nebo něco co jsi chtěla dělat, ale skrz péči o syna jsi nemohla? Teď máš možnost se tomu věnovat, věnovat se sobě ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mam dvě skoro dospělé a jo obcas se mi zasteskne. Zvlášť ted o prázdninách, kdy vyjíždí s kamarády na dovolené nebo jinak travi čas mimo domov. Ja mam naštěstí jeste psa, který je rad za každou pozornost a cas, který mu věnuji, ale proste stejne je mi občas smutno z toho, ze časy kdy jsme jako rodina podnikali spoustu veci jsou fuč. Ze uz o to proste nestojí. Je to normální, zkus si najít něco, co by te bavilo. Popřípadě kamarádku se kterou muzes někam vyrážet, ale najít opravdu fajn kamarádku je skoro stejne těžké jako toho partnera.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Musis si najit nejakou napln zivota. Musis. Ja jako taky mama syna, i kdyz jeste mladsiho, chapu ze je to tezky a ze nic te nebude naplnovat tak jako zivot s nim, jako se svym ditetem, ale fakt musis. Pisu to jako jedinacek, ktery vyrustal taky sam s mamou, ktera tohle nezvladla a nici mi zivot jeste v mych 40. Je mi moc lito ze to tak musim rict, ale je to tak. Proti detstvi nemuzu rict slova, byla to hodna laskava mama ktera delala naproste maximum abych mela vsechno po vsech strankach i bez otce, a to ze on o me nema zajem jsem pocitovala co nejmin. Nemohla bych vytknout nic a taky jsem ji mela strasne rada, mely jsme skvely vztah. Jenze pak to zaclo, prave kolem tech mych 16. Nasla jsem si kluka, zacla travit cas s kamarady. Nejdriv jen sedela doma, tvarila se kysele a utrapene, nic nerikala. I to me casem stresovalo tak ze se mi chtelo domu cim dal min. Pak zacaly cim dal mene nenapadne vycitky, jak ja si to a tamto a ona doma sama…delala jsem si na ni cas, myslim ze nadstandardne hodne. Jenze cim dal vic z povinnosti nez z radosti. Driv jsem s ni cas travila rada, mely jsme stejne zajmy, spolecne dovolene a vylety me bavily. Jenze postuone ten cas byl otraveny neustalym horekovanim jak je ho malo a vycitkami jak ona jen doma sedi a ceka az ja si udelam cas zatimco ja se bavim. Postupne se timhle obsahem naplnil kazdy hovor. Vycitky ze s partnerem pozdeji manzelem travime cas sami a ne s ni a kdyz ji mame radi, meli bychom chtit prece byt s ni, zarlivost na kazdou minutu stravenou s jeho rodinou, neustale pomerovani kolik casu s kym a co pro koho a vycitani jaky ona je chudak a jaky zivot ma…dnes je to zatrpkla stara pani, ktere se kazdy vyhyba a ja se o ni staram opravdu hlavne z povinnosti.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Mam to same v blede modrem 🙈 Fakt doporucuji hledat partnera, dokud mas doma dite a nejsi zapskla stara dama. Navic jsi zvykla se prizpusobit diteti, takze se castecne prizpusobis i novemu chlapovi. Jak si zvyknes na zivot sama, uz vedle sebe jen tak nikoho nepustis…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více.. Tohle velmi dobře znám.. Kdyby se ti chtělo do soukromé zprávy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám také skoro 16 letého syna, rozumíme si spolu, máme skvělý vztah, ale samozřejmě má svoje zájmy, i když čas tráví většinou doma a na dovolenou a výlety s námi ještě celkem rád jede.
Ale já mám taky svoje zájmy, jsem schopná trávit čas sama a sama se zabavit. Snažím se nebýt na synovi závislá, abych nedopadla jako matka výše v příspěvku. I když naštěstí nemám takovou povahu, abych takhle dopadla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janee19 píše: Více
Tak me se treba hledat partner moc uz nechce, ale vracim se pomalu k tomu vsemu „co bych delala kdybych nemela dite“, takove ty veci co si rodic musi odeprit a nekdy s malym ditetem by za ne dal nevim co. Planuju se zase vratit k te osobnosti s temi zajmy co jsem mela pred ditetem. Pratele bych si pri tom najit mohla, partnera nevim, ale treba osud rozhodne za me…
- Citovat
- Upravit
Díky všem. U mě je to teď asi znásobeno tím, že jsou prázdniny, já je mám taky, takže tím pádem spousta volného času k přemýšlení nad vším, nad čím není čas přes školní rok.
Mám, troufám si říct, 3 velmi dobré kamarádky, jenom nejsem schopna úplně o tom mluvit. U nás doma se nikdy moc o těch slabých místech nemluvilo. A teď mě to nějak mele. Zkouším se třeba těšit, až si najde holku, až ji dovede představit, až třeba budou vnoučata, ale ten momentální pocit mě zatím převáží. No a mám doma taky 80letou čilou matku, která mi to moc neusnadňuje ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smallrose Musis si proste zvyknout a zájem směrovat na něco jiného, než na dite. Ideální je treba pejsek.. Nebo se naučit užívat si čas pro sebe, chodit cvičit, bavit se, učit se cizí jazyk apod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smallrose píše: Více
Zkus si najit ale spis sve veci na ktere by ses tesila, ne na jeho zivot. Ten problem vznika kdyz pak zijes zivotem sveho dospivajiciho ditete. Nemuzes se tesit az on neco. Nemas pravo byt pak zklamana kdyz on se treba rozhodne uplne jinak.
- Citovat
- Upravit
Najdi si něco svého. Koníčky. Každý věk dítěte má to svoje … Užívej si svobody. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit