Syn známých nemluví

Anonymní
20.10.13 23:34

Syn známých nemluví

Ahoj všem, na úvod chci říct, že mi je úplně jedno kdo co a jak dělá, ale tohle mi prostě nedá a zajímal by mě názor nestranného nebo jestli máte některá zkušenost.

Jde o to, že známí mají syna (budou mu 3 roky) a on nemluví. Ale vůbec (ani nevydává zvuky) a navíc se podivně chová. Je úplně mimo - když na něj někdo (včetně rodičů) promluví, tak nezareaguje. Nereaguje ani na pohlazení. Prostě kouká jinam. Když je někde mezi lidma je očividně nesvůj a po chvíli mává pápá, že chce odejít. Nereaguje ani na ostatní děti a těch nejmenších se bojí. Minulý týden jsme je vytáhli na cvičení s dětmi a on nezvládal ani když jsme si měli podávat hračku. Jenom si hračku vzal a hrál si s ní sám. Myslíte, že je jen „pomalejší“ nebo jde o sociální fobiii nebo hůř? Prosím o zachování anonymity.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5473
20.10.13 23:40

Že by autista?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1047
20.10.13 23:40

Autismus?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
20.10.13 23:42

Mě jako první okamžitě přišel na mysl autismus. :? Ale nevim. Může to být cokoliv a nebo taky nic. Třeba je jen introvert.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6536
20.10.13 23:44

No když takhle reaguje na rodiče a je nesvůj není autista nebo nemá nějakou poruchu a když nevnímá jestli zrovna není ve „svým světě“ tak trochu mimo realitu, a jak jsou to dobří známý já bych taky každému nevykládala že má takovou poruchu kdyby ji měl, ona to asi dětská lékařka musí na něm vidět, když jdou na prohlídku, a ty s tím bohužel nic nenaděláš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
554
20.10.13 23:46

To se nedá takhle na dálku, může to být nějaká forma autismu, nějaká porucha spojená s mentální retardací, vývojové opoždění plynoucí z psychické deprivace - chce to vyšetření u dětského neurologa a psychologa. Píšeš, že nemluví vůbec - ani doma s rodiči? Konzultovali jeho chování rodiče s někým, i třeba s pediatrem? Je otázka, jak se chová v soukromí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.10.13 23:47

Moja je „normalna“, ma tri roky, prihlasila som ju baletnej predpripravky. Strasne sa tam tesi, niet horsieho trestu ako ked poviem ze nepojde na balet. No a ked vojde do tanecneho salu, vezme si svoju podlozku na rozcvicku, sadne si na nu az k dveram, nahrbi sa… a ani nepohne, ani neprehovori. Ale teda, na stvrte cvicenie uz s dievcatami behala, a sla sprdnut trenerku ze stale nie su piskoty :oops: Mozno je ten chlapcek nieco ako moja - nespolocensky a posera. Ale pokial sa tak ako popisujes sprava aj doma v znamom prostredi :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8384
20.10.13 23:47

A co na to rodice? Chodi se na pravidelny kontroly myslim ze v tech 3 ketech, tak by to dr melo pripadat divny… Taky me napadl ten autismus.
Syn moji sestry teda taky zacal mluvit pozde ale zvuky a podobne vydaval… A slysi dobre? Jedny znamy syn mel taky zvlastni chovani a prisli na to ze neslysi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59417
20.10.13 23:48

Třeba rodiče už sami něco ví nebo tuší jen to nechtějí řešit s ostatníma :?. Normální chování to bohužel neni :?. Hodně v tom vidim našeho syna, od minulého pátku má konečně stanovenou diagnozu, no už rok jsme tušili co to je :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
21.10.13 00:08
@Anonymní píše:
Ahoj všem, na úvod chci říct, že mi je úplně jedno kdo co a jak dělá, ale tohle mi prostě nedá a zajímal by mě názor nestranného nebo jestli máte některá zkušenost.Jde o to, že známí mají syna (budou mu 3 roky) a on nemluví. Ale vůbec (ani nevydává zvuky) a navíc se podivně chová. Je úplně mimo - když na něj někdo (včetně rodičů) promluví, tak nezareaguje. Nereaguje ani na pohlazení. Prostě kouká jinam. Když je někde mezi lidma je očividně nesvůj a po chvíli mává pápá, že chce odejít. Nereaguje ani na ostatní děti a těch nejmenších se bojí. Minulý týden jsme je vytáhli na cvičení s dětmi a on nezvládal ani když jsme si měli podávat hračku. Jenom si hračku vzal a hrál si s ní sám. Myslíte, že je jen „pomalejší“ nebo jde o sociální fobiii nebo hůř? Prosím o zachování anonymity.

Podle příznaků nejspíš autismus, doporučuji obrátit se na dětského psychologa, který to dokáže posoudit- může jít i o jiné diagnózy ( v Praze je největší kapacitou přes autismus dr. Krejčířová z Krče, ale má hodně moc nacpáno). Další psychologové, kteří se na autismus a podobné projevy, co popisuješ, specializují, jsou v organizaci Appla. Fakt doporučuju se co nejdřív obrátit na odborníka, jestli se opravdu jedná o autismus, tak braním mezi děti atd..bez další průběžné a postupné péče ho můete dost zásadně stresovat. O autismu jei hodně knížek, hlavně odborných. Mně osobně nejvíc zasáhla a oslovila kniha, kterou napsal autor sám trpící (lehkou) formou autismu- a i tak je svět, který popisuje, naprosto odlišný od toho, jak vnímáme ten svůj svět my. Kniha se jmenuje PESTROSTÍNI A NETOPÝŘI, jméno autora bohužel z hlavy nevím, ale dá se to vygoooglit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
21.10.13 00:13

Určitě by to známí měli řešit.. Dle popisu to vypadá na autismus, ale ta diagnostika je složitější ;) Ale určitě by rodiče měli zajít za odborníky, jejich syn tak jako tak potřebuje pomoc (i kdyby se autismus nepotvrdil), aby se zapojil do běžné společnosti a bude s ním ještě moc práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1283
21.10.13 05:46

To s nim jeste nebyli nikde na vysetreni? klidne to muze byt forma autismu. Jinak dcera meho bratrance taky dlouho nemluvila, nereagovala a pak se zjitilo, ze neslysi/spatne slysi, takze to vyresila operace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24797
21.10.13 05:52

Popis sedí na autismus. A do školky asi nechodí. Určitě by to chtělo názor odborníka, aby se s ním začalo případně co nejdříve vhodně pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
21.10.13 07:04

Mi překvapuje, že to rodiče neřeší? v tomhle věku už by mohl mít stanovenou diagnózu.. Jinak co píšeš mi sedí na autistu (nějakou spec. formu), spojenou se soc. fóbií.. :think: Kdyby jen nemluvil, ale reagoval, tak by to bylo v pohodě, ale bez té reakce to v pohodě není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19609
21.10.13 07:32
@Agáta13 píše:
Podle příznaků nejspíš autismus, doporučuji obrátit se na dětského psychologa, který to dokáže posoudit- může jít i o jiné diagnózy ( v Praze je největší kapacitou přes autismus dr. Krejčířová z Krče, ale má hodně moc nacpáno). Další psychologové, kteří se na autismus a podobné projevy, co popisuješ, specializují, jsou v organizaci Appla. Fakt doporučuju se co nejdřív obrátit na odborníka, jestli se opravdu jedná o autismus, tak braním mezi děti atd..bez další průběžné a postupné péče ho můete dost zásadně stresovat. O autismu jei hodně knížek, hlavně odborných. Mně osobně nejvíc zasáhla a oslovila kniha, kterou napsal autor sám trpící (lehkou) formou autismu- a i tak je svět, který popisuje, naprosto odlišný od toho, jak vnímáme ten svůj svět my. Kniha se jmenuje PESTROSTÍNI A NETOPÝŘI, jméno autora bohužel z hlavy nevím, ale dá se to vygoooglit..

Četla jsem a je výborná, dost mi to vysvětlilo :palec:
Příznaky napovídají na autismus, ale může to být i vývojová disfázie :nevim:
Synovec mluví, až na ty svoje „úlety“ vypadá normálně a má středně těžkou formu autismu, je to složitější, forem je víc.

Můj naprosto normální syn(4), kdykoliv, kamkoliv jdeme, tak nemluví, drží se mě jako klíště. Teď na fotbale místo kopnutí do balonu, o něj zakopl a pořád házel kotrmelce, chytit ho, taky nadlidský výkon.
Ve školce je to rarach a doma ještě víc.

První volbou je pediatr, pak pedag. psych. poradna a posléze se uvidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí