Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím poraďte kdo jset četl nějakou dobrou knížku o výchově puberťáků. Chci něco pro běžného rodiče, žádné odborné texty, ale zas aby to mělo hlavu a patu. Něco co jste si jako rodiče téhle věkové skupiny přečetli a už po přečtění jste se cítili o něco líp. Knížku jejíž rady vás inspirovaly a trochu vám pomohly celé to martirium než dítko dostane trochu rozum zvládnt. Pokud by kniha byla ještě napsaná vtipně, bude to značka ideál.
Moc děkuju
Puberťáka sice ještě nemám, ale vhodná se mi zdála i Respektovat a být respektován. Já ji nadšeně koupila a kvůli nízkému věku dětí zas odložila. Tedy plánuju ji vytáhnout tak až v 6-7 letech dítěte, ale zdá se mi dobře aplikovatelná i na puberťáky ![]()
Respektovat a být respektován.
Ale pokud získáš jen trochu pocit „tohle není nic pro mne, to je divné, nenacházím v tom univerzální rady pro každou příležitost“, tak to, prosím, okamžitě odlož a hledej jinde
.
Zrovna nedávno jsem dočetla knihu „Jak chovat puberťáka“ (autor Hana Primusová)a cítím se o hodně lépe. Nejsou tam žádné zásadní rady, ale popsané situace jsou úplně přesné a člověk má pocit, že v tom není sám. Hodně jsme se s manželem nasmáli a teď si vždycky, když musím doma něco řešit (mám 2 kousky, tak to je skoro pořád) vybavím stejnou situaci popsanou v knížce a beru to daleko víc s nadhledem. Určitě doporučuji přečíst.
Díky moc za vyše typy. Respektovat a být respektován znám, já sama používám už při výchově našich batolat.
Bohužel tohle si myslím, že se nesetká s úspěchem. Jde totiž o výchovu syna naší tety. Teta jej měla hodně pozdě, takže kluk má síce 18, ale teta 55. Často mě volá o radu, co s ním. Zkoušela jsem jí nastínit i věci právě z této knížky, ale pro ni je to prostě příliš někde jinde. Když se klučina narodil, hodně četla třeba Matějíčka, ten má takový hodně láskyplný přístup, to ji pasovalo, ale pořád je to hlavně odměna, odměna odměna - nejde to tak trest. Nedokáže se přenést přes toto schéma.
Navíc kluk je příšerný hlavně na ni, věřím, že až z toho věku vyroste, bude z něj fajn chlap - soudím dle toho jak se chová k nám, jakou trpělivost má s našimi dětmi, nebo jak se chová k přítelce. Jen pro tetu je to fakt strašný záhul, navíc je na něj sama, takže prostě na nervy.
@jskokoska moc děkuju za tento typ - hned se zkusím podívat
@Lenny0 tato kniha je něco na spůsob Respektovat…? Myslíš že by mohla oslovit i tu naši tetu s tím jak jsem nastínila jak to má?
Moc díky všem
@IvanaOl ano myslím si, že by to mohlo být podobné. Nečetla jsem tu respektovat a být respektován, takže nemohu s určitostí říci.
Ale je to vlastně o komunikaci, jsou tam praktické rady a vyloženě nacvičuješ jakým způsobem mluvit. Mám sice jiné tituly od stejných autorek, protože teenagery doma ještě nemám, ale princip bude stejný. Jako například uvedu, že někdy když člověk mlčí tak se dozví více. Nebo jak máš odvést pozornost od situace atd. Jsou to vlastně zápisky z jejich seminářů tak tam jsou i skutečné situace stejně jako modelové.
A rozhodně to není o trestech, ale spíše o kompromisu a důvěře. No snad jsem to napsala tak nějak srozumitelně.
Ale fakt doporučuji tituly co mám:
sourozenci bez rivality a jak mluvit aby nás děti poslouchaly.
Když to čteš tak si říkáš: jo to je tak samozřejmé…
@Lenny0 moc děkuju, určitě objednám. Když to nepobere teta, nechám pro sebe. Rozhodně se bude hodit.
@jskokoska Tak se pokouším někde sehnat tu knížku a všude mi píšou že vyprodané. Nemáte typ kde ji sehnat?
@Lenny0 mám objednáno, jak ty teenagery tak děti :,)) Už se těším na počtení.
Bohužel kde ji sehnat nevím, mám ji doma už dlouho, ani nevím, kde jsem k ní přišla.
Já jsem slyšela o knížce Špaček v porcelánu aneb Etiketa, vole! Asi to nebude knížka pro rodiče, ale spíš pro děti…