Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj. V noci som nemohla zo stresu zaspať. Keď som konečne zaspala, som sa náhle zobudila na silný zvuk (zvuk zvončeka na dome), zahučal mi v hlave - bolo to ako reálne a hneď som sa vystrašená zobudila. Do rána som nemohla spať. Keď som googlila, zistila som, že to vyzerá na „syndróm explodujúcej hlavy“, anglicky Exploding head syndrome. Pár dní predtým, keď som sa zobúdzala, počula som slovo, akoby ho niekto naozaj povedal. Trpím silnými úzkosťami, vrátili sa mi panické ataky, som psychicky vyčerpaná. AD som už dávno vysadila, no zrejme sa k nim vrátim. Trochu mám nervy, či sa to zopakuje, no dúfam že nie. Mali ste to niekto? Čo vám pomohlo?
To mám celý život, jen jsem dlouho nevěděla, že je to „syndrom“
![]()
Tak jako většině lidí šubou nohy před usnutím, nám občas, když jsme unavení, zazvoní nebo na nás někdo v místnosti „promluví“. Co tě na tom stresuje? ![]()
Mně se ještě jako bonus „zjevují“ pavouci a duchové v nohách postele, jak se jim říká. To je prostě způsob, jak se mozek dostává ze spánku, nic víc. Sny tě snad taky nestresují.
Taková spánková paralýza je taky neškodná, ale dost nepříjemná, to naštěstí nemám.
@Anonymní píše:
@Bábrdl stalo sa mi to 1. krát a bolo to dosť nepríjemné
Jo takhle.
O nic nejde, je to prostě způsob jak mozek usíná, občas tam něco přeskočí. Já to mám odjakživa, když jsem ve stresu, unavená, přetažená, prostě se to stane. Stejně jako když se budím a „vidím“ někoho sedět mi v nohách postele. Prostě to ber jako sny. ![]()
Spánková paralýza je podle mě o dost horší.
Není to něco jako u spánkové paralýzy? Pokud ano, velmi doporučuji B-komplexu forte ![]()
Teda teď čtu o tom syndromu a mám ho taky, a to když si druhý den zapomenu vzít b-komplex
kvůli tomuto a spánkové paralýze ho musím brát asi do smrti ![]()
@panenka87 ten užívam. U mňa by sa už asi zišli antidepresíva. Ale snáď to prejde aj bez AD.
@Anonymní píše:
@Bábrdl@panenka87 ten užívam. U mňa by sa už asi zišli antidepresíva. Ale snáď to prejde aj bez AD.
Mě na tom vždycky nejvíc vadí (kromě toho, že tě to probudí
) to, že nedokážu poznat, jestli fakt někdo zvonil/někde něco spadlo, nebo to je jen ta spánková věc, takže ležím v posteli a kopu se jít se kouknout ke dveřím
![]()
@Bábrdl ja som chvíľu čakala, či sa niekto doma ozve, ale všetci spali ďalej, tak mi to bolo jasné. Hlavne keď bolo asi 2.30 v noci ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj. V noci som nemohla zo stresu zaspať. Keď som konečne zaspala, som sa náhle zobudila na silný zvuk (zvuk zvončeka na dome), zahučal mi v hlave - bolo to ako reálne a hneď som sa vystrašená zobudila. Do rána som nemohla spať. Keď som googlila, zistila som, že to vyzerá na „syndróm explodujúcej hlavy“, anglicky Exploding head syndrome. Pár dní predtým, keď som sa zobúdzala, počula som slovo, akoby ho niekto naozaj povedal. Trpím silnými úzkosťami, vrátili sa mi panické ataky, som psychicky vyčerpaná. AD som už dávno vysadila, no zrejme sa k nim vrátim. Trochu mám nervy, či sa to zopakuje, no dúfam že nie. Mali ste to niekto? Čo vám pomohlo?
To se mi už taky stalo, to zvonění i nějaký hlas který říká mé jméno. Taky někdy vidím pavouky, většinou když se pomalu probouzím. leknu se a přítel je vystrašený
vždy mi to jednu dobu dělá každou noc a pak tl přejde. Nevěděla jsem, že to je nějaký syndrom ![]()
@Anonymní píše:
To se mi už taky stalo, to zvonění i nějaký hlas který říká mé jméno. Taky někdy vidím pavouky, většinou když se pomalu probouzím. leknu se a přítel je vystrašenývždy mi to jednu dobu dělá každou noc a pak tl přejde. Nevěděla jsem, že to je nějaký syndrom
Říká se tomu „syndrom“, ale je to neškodné.
Je to jako to cuknutí při usínání nebo sny, což má většina, nebo ta spánková paralýza, kterou má míň lidí.
Já se těch pavouků už ani nelekám ![]()
@Anonymní píše:
![]()
Jako důkaz, že mozek umí různé věci.
Teprve teď jsem si všimla, že tenhle text je napsaný slovensky ![]()
Do téhle chvíle, kdyby se mě někdo zeptal, jestli to bylo česky, vsadila bych se klidně o sto hardů
Prostě jsem mi to v hlavně přeložilo a informace o slovenštině se nějak neuložila. Teď jsem zmatená a připadám si fakt divně, ale jako důkaz vidím, že to bylo slovensky už v době, kdy jsme na to reagovala
![]()
@Bábrdl ![]()
Inak, celkom mi odľahlo, že to je celkom bežné, že mi nešiblo ![]()
Ten názov je fakt hrozný, mohli to aj inak nazvať
![]()
@Anonymní píše:
@Bábrdl
Inak, celkom mi odľahlo, že to je celkom bežné, že mi nešiblo
Ten názov je fakt hrozný, mohli to aj inak nazvať![]()
Spis bych sla na terapie kdyz ti zacaly PA. A s AD pockala, ze zacatku stav hodne zhorsi, a muzou prijit tezke deprese. Brat AD bez terapie je hodne spatne
@Bábrdl píše:
Teprve teď jsem si všimla, že tenhle text je napsaný slovenskyDo téhle chvíle, kdyby se mě někdo zeptal, jestli to bylo česky, vsadila bych se klidně o sto hardů
Omlouvám se za off-topic.. Ale tohle mě dostalo… Taktéž bych se byla ochotná vsadit, že to bylo napsané česky ![]()
Ahoj. V noci som nemohla zo stresu zaspať. Keď som konečne zaspala, som sa náhle zobudila na silný zvuk (zvuk zvončeka na dome), zahučal mi v hlave - bolo to ako reálne a hneď som sa vystrašená zobudila. Do rána som nemohla spať. Keď som googlila, zistila som, že to vyzerá na „syndróm explodujúcej hlavy“, anglicky Exploding head syndrome. Pár dní predtým, keď som sa zobúdzala, počula som slovo, akoby ho niekto naozaj povedal. Trpím silnými úzkosťami, vrátili sa mi panické ataky, som psychicky vyčerpaná. AD som už dávno vysadila, no zrejme sa k nim vrátim. Trochu mám nervy, či sa to zopakuje
, no dúfam že nie. Mali ste to niekto? Čo vám pomohlo?