Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Takyjedna píše:
@Bábrdl teď čtu začátek diskuze.. To jako, že máš halušky z únavy a pohoda, normálka?!!!
Prosimtě klid. Nemám „halušky z únavy“. Obcas vidím věci, když se probouzím. Je to úplně normální jev ze stejné kategorie jako to škubnutí, jen to škubnutí je častější. Patří tam i to zvonění nebo spánková paralýza.
Něco si o tom přečti, než začneš vyšilovat ![]()
https://cs.m.wikipedia.org/…9_halucinace
@Takyjedna píše:
@Bábrdl nezačnu, já tím netrpím a škubnutí mi neva.
Já tím taky „netrpím“, prostě to občas mám. Je to normální. ![]()
To jen abys tu nevyšilovala. ![]()
@Bábrdl já nevyšiluju, ale kdyby mi něco takovýho začlo, tak bych vyšilovala. Nějaký ufoni a pavouci…
@Takyjedna píše:
@Bábrdl já nevyšiluju, ale kdyby mi něco takovýho začlo, tak bych vyšilovala. Nějaký ufoni a pavouci…
Úplně normální, mám to taky. Plus občas spánkovou paralýzu, což je dost hnusný.
@Takyjedna píše:
Si zvykneš. ![]()
@Takyjedna píše:
@Bábrdl to uz jsem četla. Stejně bych vyšilovala.
No a k čemu by ti to jako bylo? ![]()
@aiwwa píše:
Si zvykneš.
Některý lidi jsou schopny vyšilovat i kvůli tomu škubnutí ![]()
@Bábrdl halušky nevím, ale třeba to něčemu pomáhá. A vyšiluje se přece bez osobního rozhodnutí. Prostě se lekneš a už to jede. Naše příbuzná měla schýzu, bere na to utlumující prášky až do teď a to je už dlouho v důchodu. Tak bych nejspíš zpanikařila. A viděla jsem Čistou duši. Tak taky proto.
Tohle jsem našla: Přesná podoba postav a způsoby, jak si jejich přítomnost vyložíte, jsou pravděpodobně ovlivněny kulturně. Příslušníci různých národů si spánkovou paralýzu spojují s rozličnými mytickými bytostmi nebo duchy a předávají si zároveň opatření k jejich zahnání. Studie z roku 2014 ukázala, že Egypťané oproti Dánům více inklinovali k tomu, aby zážitek přisuzovali nadpřirozeným silám. Američané v něm zase mohou častěji spatřovat „strašáka“ podlomeného psychického zdraví a hrozby mozkového onemocnění. Pokud společnost nemá pro zlověstné noční návštěvy pochopení, její členové se mohou zdráhat o svých zážitcích mluvit a nikdy se tak nemusí dozvědět, že se jedná o vcelku běžný jev.
Ale je fakt, že já jsem v tomhle asi trochu naivní a vždycky si říkám, když to tomu člověku logicky vysvětlíš, musí to přece pochopit. Zvláště když určitě věci z toho spektra zná každý (škubnutí, sny).
Ale evidentně ne. To je vidět i tady v diskuzi. Ne každý ne schopný racionálního uvažování,, někdo se prostě zašprcne na démonech. ![]()
@Takyjedna píše:
@Bábrdl halušky nevím, ale třeba to něčemu pomáhá. A vyšiluje se přece bez osobního rozhodnutí. Prostě se lekneš a už to jede. Naše příbuzná měla schýzu, bere na to utlumující prášky až do teď a to je už dlouho v důchodu. Tak bych nejspíš zpanikařila. A viděla jsem Čistou duši. Tak taky proto.
Jo tak, ty nejedes v démonech, ty jsi spíš na americké cestě.
A to, kdybys to měla celý život a zatím by tě a) nesezrali démoni, b) nezblaznila by ses, to by tě nijak neuklidnilo?
Pokud tě nestresuje škubnutí před spaním, proč tohle? Je to jako sen. Až na tu paralýzu, ta musí být fakt nepříjemná
i když neškodná.
@Bábrdl Ne každý ne schopný racionálního uvažování,:mrgreen:
Tak s tímhle na 100% souhlas.
@xeva názov som dala česky, možno preto
@Cizinka 999 veď aj som sa chcela vyhnúť AD, lebo raz som si už tým prešla, cca pred 15 rokmi nasadenie liečby. Kým mi zabrali, asi 3 týždne mi bolo na zošalenie, držali ma anxiolytiká.