Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ja si tim neprosla. Ale jakozto dcera alkoholima Ti doporucuju, abys navstivila alespon nejakeho adiktologa. Poradi Ti postup ![]()
Myslim, ze postup je nejake odmeny za dobu bez alkoholu.
Ahoj, tak možná jsem nastavená jinak, ale tebou popsané pití, mi nepřijde nijak závratné. Frisco má prd alkoholu, flaška vína, když popíjíš vodu, taky není žádný driák. To asi piju víc a problém necítím…
Nicméně, mám období, kdy se snažím to omezit, jen tak prostě z přesvědčení. A to pak dělám tak, že buď nepiju úplně třeba 3-4 měsíce. Ono ti to po dvou třech dnech ani nepřijde, že si nedáš, je to jen zvyk (závislost u mě ne) a prostě funguju naprosto bez alkoholu. Anebo to dělám třeba takhle v létě. Protože miluju prostě si sednout na zahradu se skleničkou vína… tak si beru šampusku, která má 1,5deci, naleju si tam polovinu vína, doleju polovinou perlivé vody, kostku ledu a mám vrchovatou skleničku… a to mi pro ten pocit úplně stačí. Další si nenaleju, zase další den. A ani ne dvě deci vína za den považuju za naprosto normální. Já jsem sama na sobě vypozorovala, že to piju pouze ze zvyku, ne z důvodu potřeby a když ten zvyk trochu upravím, že se nic neděje, naopak je to ku prospěchu.
Ale párkrát za rok jak píšeš, z toho bych si hlavu tedy vůbec nedělala, jako zase jsme lidi a každý to má nastavený jinak. ![]()
Mě to teda šílené nepřijde, když dokážeš ráno vstát a jít do práce svěží. Hlavně né v tomhle počasí a s tvými podmínkami
Než jsem si našla partnera, dokázala jsem fungovat i po prohýřené noci (kde jsou ty časy
)
Mám ráda alkohol, když si sednu, otevřu pivo na balkone a je klid. Asi máš předpokládám stejný pocit. Řeším to teď birelama, dokonale mě to obesltí
kdybych byla třeba vínař, asi piju top topic ![]()
Hlavní bude si to už v obchodě prostě nekoupit a zakázat to kupovat i ostatním.
Měl jsem to podobně a vyřešil jsem to jak píší ostatní.
byly časy, kdy jsem vypil víceméně láhev vína denně. Vždycky když už byl klid, já si udělal rituál - baklon/ film/ knížka/ vana a u toho láhev padla. K tomu rád ochutnávám vína, a mám zajímavé vzorky, takže to šlo samo.
A začalo mi to vadit, když jsem se už po obědě začal těšit na tuhle chvilku a nedokázal si tolik užít ten čas mezi.
A fakticky to je o tom rituálu - takže jsem jednak zminimalizoval tento čas. A jednak si začal dávat buď slabý střik (ale to je škoda toho vína), nebo vodu s citronem. Po cca týdnu ta chuť přejde.
Osobně jsou velké vykřičníky, kdy to člověk řešit tyto situace:
Máš chuť hned od rána, nebo si dokonce „jen na chuť“ dáš ráno (i kdyby to bylo jen frisco).
Večer když si nedáš jsi nervozni, blbě se ti bez toho usíná.
Frisco je sladká limonáda a sedmička kvalitního suchého vína taky neuškodí. Když to není denně. Tak zkus jiný rituál. Vypnout a dát si něco sladkého nebo slaného nebo jít na procházku nebo projížďku na kole. Cokoli, co tě baví.
To mě se bez toho špatně neusíná, víno piju jako střik vždycky, samotný ne.Ale je to už naprostá součást našeho života a chci si dokázat, že to umím i bez toho. Vzdycky jsem pila, kromě těhotenství, kojení. Ale má to vzestupnou tendenci, asi s přibývajícím počtem dětí ![]()
Zakl.
@divine woman píše:
Frisco je sladká limonáda a sedmička kvalitního suchého vína taky neuškodí. Když to není denně. Tak zkus jiný rituál. Vypnout a dát si něco sladkého nebo slaného nebo jít na procházku nebo projížďku na kole. Cokoli, co tě baví.
Dobrá připomínka. Hodně jsem ty chvíle nahradil běháním. Cca po 120 bězích vyplavuje tělo podobné látky jako při sexu. To je ještě lepší než alkohol.
A jen vás vyvedu z omylu. Frisco má 4,8, takže skoro jako jedno pivo. Vypiju s přehledem čtyři, když piju pouze frisco bez vína, tak klidně osm ![]()
Zakl.
@Anonymní píše:Já to vím. Frisco je právě zrádné. Ale je to třetinka.
A jen vás vyvedu z omylu. Frisco má 4,8, takže skoro jako jedno pivo. Vypiju s přehledem čtyři, když piju pouze frisco bez vína, tak klidně osm
Zakl.
@Anonymní píše:
To mě se bez toho špatně neusíná, víno piju jako střik vždycky, samotný ne.Ale je to už naprostá součást našeho života a chci si dokázat, že to umím i bez toho. Vzdycky jsem pila, kromě těhotenství, kojení. Ale má to vzestupnou tendenci, asi s přibývajícím počtem dětí
Zakl.
Však mně taky ne, ale chtěl jsem to řešit dřív, než k těm vykřičníkům dojde.
Je to o tom rituálu celkově, ne o tom alkoholu. Chtít chceš, tak bud ve svém relax čase sáhni po jiném pití, nebo si najdi jinou činnost. Já jsem na fyzickou aktivitu zhnilá, vydrželo mi to tak 14 dní ![]()
@Anonymní píše:
A jen vás vyvedu z omylu. Frisco má 4,8, takže skoro jako jedno pivo. Vypiju s přehledem čtyři, když piju pouze frisco bez vína, tak klidně osm
Zakl.
Tak bych možná nahradila Frisco kvalitním suchým vínem. Ono to není tak slaďoučké a je to silnější, tak by Ti třeba stačila sklenka + voda a jsi tak nějak plná chutí. A pomaličku pít, vychutnávat
Dělávám to tak a to zcela záměrně, abych toho tolik nevypila ![]()
@Anonymní píše:
Zakl.
Fůj, tak to do sebe hrneš samej cukr. To raději ten vinný střik. Nebo čokoládu.
Tak pij birel, birel s prichuti nebo treba neco uplne noveho. Treba mleko.. Ja si davam kazdy vecer sklenku vychlazeneho mleka ![]()
@kyticka86 Birell plánuji koupit, ale v nějakém rozumném množství, chtěla bych i dát cca 5kil dolů, tak je to i motivace, protože to frisco je fakt veliký přísun prázdných kalorií.
Zakl.
Zdravím. Prosím o anonym, jinak smazat.
Chci se zeptat, jestli je tu někdo, kdo sám, bez léčení přestal pít alkohol.
nejedná se mi o nějaké lití od rána, proto popíšu jak to mám já.
Je mi něco přes třicet, tři děti, práce na plný úvazek, barák, zvířata.
S manželem se milujeme, někdy zamračeno, jako všude, nic extrémního.
Děti jsou náročné, temperamentní všechny tři, takže jsou dny, kdy se od rána do večera rvou a řvou po sobě do zmetků a parchantů, do toho vaření, praní, úklid, úkoly plus abych měla pocit, že se jim věnuji. Zrejme to je jeden z důvodu, proč si během pozdního odpoledne otevřu frisco, ovšem teď v létě už to bylo třeba 6× v týdnu, třeba 4ks a sedmička vína s přehledem, nejsem po tom nijak na šrot, ale to, že mě to uklidňuje je prostě špatně, musím se naučit život, jaký mám za střízliva, i když je to někdy fakt strašný psycho…
Plus nemám záklopku, takže na větších akcích cca 3× do roka se stane, že jsem ráda, že dojdu domů
Hlavně mě zajímají ty, které si tím prošly a co pro to reálně udělaly.(Deník alkoholičky i mnoho dalšího mám přečtené).
Díky všem.