Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak mi diagnostikovali tuhle radostnou záležitost na obou rukách a čeká mě operace, tedy vlastně dvě.
Máte s tím někdo zkušenosti? Myslím přímo s tou operací, co to obnáší, jak dlouho se člověk dává do pořádku atd. Mám z toho upřímnou hrůzu, doma roční pískle a teď tohle. ![]()
Zdarvím… tak to absolutně nezávidím.
Minulý rok jsem byla s jednou rukou na operaci a to kvůli tomuto a příjemné to vážně nebylo. Lepší by bylo tu operaci odložit, když máš tak malé dítko, jelikož tu ruku nebudeš moct delší čas využívat. Měsíc 100% ne a tyk zhruba 2-3 měsíce než se to dá úplně dopořádku. Operace trvá chvilinku, ale ta bolest po ní… No užila jsem si s tim dost.
Takže pokud nemáš někoho kdo za tebe bude vše měsíc dělat, odložila bych operaci až bude nezbytně nutná a mrně větší…
Můj názor a zkušenost…
Ahoj ted na tom byla moje tchýně s oběma rukama, marodí s tím od dubna, to byla s jednou rukou a ted v červenci byla s druhou, dělá tak nějak všechno, ale neudrží v těch rukách nic. Taky záleží kde ti to budou řezat, tchýně to má na dlani a kámošce z jindřichohradecka to řezali v zápěstí a to je prý lepší. A ty máš doma ročního prcka to ti teda nezávidím, tchýně nemohla ani vařit.
Marketa_Fialova píše:
asi by to chtělo omezit psaní na PC
Oceňuju snahu o vtip, ale promiň, momentálně se moc nebavím.
Pokud se pro operaci rozhodnes, urcite jednu ruku a po kompletnim zahojeni teprve druhou. Ale take bych to, byt Tebou, odlozila, az bude prcek vice samostatny. Nicmene problemy s brnenim a karpalni tunely byvaji casto dusledkem dlouhodobe nizke hladiny magnezia. Takze doporucuji jit do lekarny, koupit si magnezium laktat (jeden z nejlepe vstrebatelnych druhu) a zobej aspon 400 mg denne. I kdyz mas pocit, ze mas ve strave dost, tak presto zobej, predavkovani prakticky nehrozi, to bys musela jist tak 10× vice, nez se doporucuje. Dej tomu tak dva mesice a uvidis. Omezeni namahavych cinnosti asi nemusim zminovat. Take si davej pozor, jak spis. Ja spim kuprikladu blbe
. Mam tendence ohybat zapesti a lezet jakoby na nich, pak je spatne prokrveni a ke karpalum zbyva jen krucek
. L.
Bersaba píše:Marketa_Fialova píše:Oceňuju snahu o vtip, ale promiň, momentálně se moc nebavím.
to ale není vtip! - můj bratr měl to samé a prý to bylo z častého psaní na PC. Musel kvůli tomu změnit práci…ale operace naštěstí pomohla, i když rekonvalescence byla dlouhá a bolestivá ![]()
Bersaba: jak jsem radila já a radí i druzí - odložila bych to na nějakou dobu a určitě nejít rovnou s oběma.
A jak tu někdo píše, že na zápěstí je to lepší tak není… člověk by rád tu ruku ohnul a ono to ne a ne jít, takže nemyslit, že zápěstí je lepší, jelikož to více namáháš a tudíš je to i bolestivější no…
Ale je pravda, že se mě před operací ptali jestli nepíšu moc na počítači a co dělám atd atd. Ale já se učim na kuchařku, takže tam je to to samé…
No uvidíš jak se rozhodneš.
Marketa_Fialova píše:
presne to vtip neni - kamaradka me jednu ruku odoperovanou, mela problem a to necitelnost, ktera ji zacala od konecku prstu a roztahovala se, takze treba drzel hrnek s horkym cajem a necitila to…
Po operaci byla nemozna a rikala, ze ma kliku, ze ten rok zrovna nepracovala - dela u spediteru na pc, pac by byla asi rok na neschopence…
Linduso - díky za tip na magnézium. Připadá mi to dost logický, protože v těhotenství jsem magne dlouho brala a žádný potíže s rukama jsem neměla, až zase po porodu. Určitě to zkusím. Upřímně, zkusím cokoli, co mi pomůže operaci oddálit nebo se jí vyhnout dočista.
Díky i za ostatní reakce a rady. Jasně že vím, že práce na PC dává zápěstím na frak, taky jsem se tím před těhotenstvím živila a ani teď se bez počítače neobejdu, protože si přivydělávám. Jenom mi to, Markéto, přišlo trochu jako provokace, nic ve zlém.
A je ta operace nevyhnutelná? Mě moje neuroložka stále opakuje ať radši nosím ortézu, že operace může být jen dočasné vyléčení…a že zná i hodně případů, kdy se to po operaci ještě víc zhoršilo ![]()
RyBANA píše:
A je ta operace nevyhnutelná? Mě moje neuroložka stále opakuje ať radši nosím ortézu, že operace může být jen dočasné vyléčení…a že zná i hodně případů, kdy se to po operaci ještě víc zhoršilo
No při EMG vyšetření mi doktorka ani jinou variantu nenabídla. Za 14 dní jdu na vyšetření na Královské Vinohrady, kde by mě pak měli operovat, tak doufám, že s nima bude trochu řeč a dají mi i jiný možnosti.
Já jsem tento problém měla po chemoterapii a dřív než řezání mi napsali léky Gabapentin 1× denně.Zabralo to.Ted jsem těhotná tak ho neberu asi 10 měsíců a ruce brní zase ale je to tím vysazením.Až budu moct tak určitě si to nechám napsat znovu a poperaci nechám až na tu poslední možnost.Za zeptáni nic nedáš.Ale operace taky není 100%.
Jsem měsíc po této operaci a supr, pravá ruka, třicet let psaní na stroji a PC, jizva na dlani. Dělali mi to ve VN Olomouc, pozítří jdu opět do práce. V noci spím jako dudek, žádné mravenčení, brnění, bolesti, nic. Pouze citlivá jizva, jako po každé operaci. Na noc ruka v dlaze. Doporučuji operaci, obrovská úleva. Šla jsem s výsledkem EMG těžký syndrom karpálního tunelu. Takže tak.
![]()
Hezky vecer.Ja mam po operaci obe ruce.A muzu rici,ze me to vubec nebolelo..Jsem asi jiny,ale 30 minut po operaci jsem sekal sekackou travu.To myslim vazne..Ale sestra s tim byla take a ta mela velke bolesti.Je to asi o tom,jak kdo to snese.Kazdy je jiny a tak se to neda rici..Muze vam tady radit,kdo chce,ale vy to muzete mit naopak.Obe ruce,co me bylo receno,by vam ani delat nemohli,kvuli hybnosti,toalete,atd…Preju hodne stesti a chce to,se NEBAT !!