Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Řekla bych, že má normální projevy, i když na to nejsi od prvního dítěte zvyklá. Starší se v tomhle věku chovala podobně, byla schopná se zastavit na každém rozcestí a řvát tam dlouhé minuty, protože chce přesně na druhou stranu než já. Přešlo to a dneska (6) je skvělá.
Jen bych chtěla napsat…„Ona totiž dělá jen to, co chce a nedělá, co nechce.“Kéž by jí to vydrželo po celý život, o kolik by ho měla krásnější a jednodušší.
@Karleon píše: Řekla bych, že má normální projevy, i když na to nejsi od prvního dítěte zvyklá. Starší se v tomhle věku chovala podobně, byla schopná se zastavit na každém rozcestí a řvát tam dlouhé minuty, protože chce přesně na druhou stranu než já. Přešlo to a dneska (6) je skvělá.Jen bych chtěla napsat…„Ona totiž dělá jen to, co chce a nedělá, co nechce.“Kéž by jí to vydrželo po celý život, o kolik by ho měla krásnější a jednodušší.
Zkusenosti s timto primo nemam. Ale zkusila bych davat rybi olej, Omega 3. Bezne to mohou deti od 1 roku. Mohlo by ji to zklidnit a pomoci rychleji dovyvinout nervovou soustavu. Je mozne, ze „je napred“ a samozrejme „mala“ a kazde male dite se vzteka a prosazuje. V kazdem pripade, kdyz to nepomuze, tak to neublizi. Za pokus to stoji.
@Karleon píše: Řekla bych, že má normální projevy, i když na to nejsi od prvního dítěte zvyklá. Starší se v tomhle věku chovala podobně, byla schopná se zastavit na každém rozcestí a řvát tam dlouhé minuty, protože chce přesně na druhou stranu než já. Přešlo to a dneska (6) je skvělá.Jen bych chtěla napsat…„Ona totiž dělá jen to, co chce a nedělá, co nechce.“Kéž by jí to vydrželo po celý život, o kolik by ho měla krásnější a jednodušší.
Když nebude chtít chodit do školy, tak chodit nebude? Když bude chtít ve třinácti spát s chlapama, tak bude? Když jí bude kdekoliv někdo překážet, tak ho bodne kudlou? Bude se jí chtí chodit do práce, když nebude muset? Děti musí mít nějaké mantinely a všichni musíme dělat občas to, co nechceme. To tak v životě je. Jinak je možné koupit jí nějaký ostrov, kde bude úplně sama a tam si může dělat, co bude chtít.
Mám doma něco podobného, až na to, že neměla syndrom modré masky, byla vyvolávaná 4×, když přišla na svět, tak dlouhé hodiny nespala, nebyl to typický novorozenec, který se budí, jen proto, že má hlad, nebo je pokokaná, dnes je jí také 21 měsíců a je hrozně svá, co nechce, to nedělá, vlastně jsem od narození nedokázala udělat žádný řád, nepřizpůsobí se, dnes jsme šli ven, k babičce a nakoupit, vyšly jsme v 10h s tím, že ve 12h jsem už chtěla být doma na oběd, jenže malá se rozhodla, že v kočáru nepujde, že chce na motorce, tak říkam no budiž, zas tak daleko to nemáme ( 2km tam i zpět ), jenže slečna se už asi 500m od baráku válela všude po zemi, sbírala kamínky, nabrala si jich tolik, že je ani nepobrala, samozřejmě každičký, který jí spadl, musela zvednout, jinak prostě dál nepujde, já se tahala s motorkou, k babičce jsme došly v 11h, byly jsme tam asi hodinu, potom říkám jde se domu, nooo chytla slušný hysterák, říká mi jdi sama… tak jí vleču do předsíně, nazouvám jí boty, okamžitě se prohla v most, na čele jí vyběhla žíla a slyšet byla kdo ví až kam.
Cestu zpátky šla jako lenochchod, navíc si vzpomněla, že nutně potřebuje papat, tak jsme zašly do obchodu, kde prostě byla jako buldozer, za ruku mi nikdy nešla, chovala se jako spratek a když jsem platila, tak mi zdrhla do autíčka na korunky. Opět hysterák, že jí v tom nenechám, cestu zpátky dom jsem jí nesla v náručí, neboť by jsme domu asi nedošly, co metr to stávka, válela se po zemi. Lidi na nás koukali a ještě se tak mračila…
Na nočník taky nechce chodit, už fakt začínám mít z toho nervy.
Pomoooooooc.
@Kobliha51 píše:
Když nebude chtít chodit do školy, tak chodit nebude? Když bude chtít ve třinácti spát s chlapama, tak bude? Když jí bude kdekoliv někdo překážet, tak ho bodne kudlou? Bude se jí chtí chodit do práce, když nebude muset? Děti musí mít nějaké mantinely a všichni musíme dělat občas to, co nechceme. To tak v životě je. Jinak je možné koupit jí nějaký ostrov, kde bude úplně sama a tam si může dělat, co bude chtít.
Zde zakladatelka - máme po vyšetření na neurologii - kvůli jinému nepodstatnému problému, který je již vyřešen. Osobně vím, že syndrom ADHD se dá s určitostí diagnostikovat v pozdějším věku dítěte. Ptala jsem se pana doktora, jaké projevy mohou být u menších dětí. Že dcera není teda „hyperaktivní“, že ráda spinká apod. Sám řekl, že vše chce čas, ale obvykle budoucí děti s hyperaktivitou nemusí být vždy doslova „hyperaktivní“, že i děti s ADHD mohou velmi rády například spát apod…Obvykle se to projeví tak, jak jsem psala: Ony prostě rády dělají to, co chtějí a nedělají to, co nechtějí dělat. Toť citace pana doktora. Jinak o mantinelích vím, myslím, že zvládáme vychovávat starší dítko docela úspěšně a dobře.
@Anonymní píše:
Zde zakladatelka - máme po vyšetření na neurologii - kvůli jinému nepodstatnému problému, který je již vyřešen. Osobně vím, že syndrom ADHD se dá s určitostí diagnostikovat v pozdějším věku dítěte. Ptala jsem se pana doktora, jaké projevy mohou být u menších dětí. Že dcera není teda „hyperaktivní“, že ráda spinká apod. Sám řekl, že vše chce čas, ale obvykle budoucí děti s hyperaktivitou nemusí být vždy doslova „hyperaktivní“, že i děti s ADHD mohou velmi rády například spát apod…Obvykle se to projeví tak, jak jsem psala: Ony prostě rády dělají to, co chtějí a nedělají to, co nechtějí dělat. Toť citace pana doktora. Jinak o mantinelích vím, myslím, že zvládáme vychovávat starší dítko docela úspěšně a dobře.
Já ti rozumím. Každé dítě se projevuje jinak a ono se to nějak časem poddá. Já jen reagovala na @Karleon, která napsala, že:
Jen bych chtěla napsat…„Ona totiž dělá jen to, co chce a nedělá, co nechce.“Kéž by jí to vydrželo po celý život, o kolik by ho měla krásnější a jednodušší.
Co je u dětí roztomilé, u dospělých roztomilé rozhodně není. Kdo dělá jen to, co sám chce, má možná lehčí život, jeho okolí ale určitě šťastné nebude. ![]()
@Kobliha51 A já na tebe reagovat nechtěla, protože sis to vyložila a překroutila po svém a podstata mé myšlenky zanikla.
Já nepřispěji s žádným poznatkem, jen by mě spíš zajímala taková statistika. Jestli děti s horším porodem-oxytocin, VEX, kleště, přidušení atd. jsou zpravidla hyperaktivní, nebo jsou mezi nimi taky kliďasové? Já měla první porod VEX, syn nebyl přidušený, jen trochu modrý, padaly mu ozvy. Teď mu budou za měsíc 3 roky a je to teda kvítko, že jsou chvíle, kdy mu fakt nestačím. O vztekání, vzdorování, ječení ani nemluvím. Druhý syn byl narozený bez zásahů (krom píchlé vody na 8 cm). Docela mě bude zajímat, jakou on bude mít povahu, jestli bude klidnější, nebo taky hysterák. Jako miminko byl hodný, ale chovací. Teď, v osmi měsících, si chování vyžaduje stále a mě už z toho trochu hrabe. Hlavně, když ho chovat opravdu nezvládnu, poslouchat ten děsný řev+do toho starší hysterka ![]()
@Kobliha51 píše:
Ale to už je překrucování věci a vyhrocení do extrémů. Taky mám doma „osobnost“, hošíček si opravdu velmi důrazně dokáže říct, co zrovna chce. Pro život rozhodně lepší, než uťáplý, vystrašený dítko, na kterýho když uděláte tytyty, tak schlípne uši a jde. Pro dospěláky sice idelání, ale s takovou povahou pak žít není nic jednoduchýho. Samozřejmě, že se určitý věci prostě nedělaj, ale to snad každý rodič dítěti vysvětlí, názorně ukáže a hlavně mu jde příkladem vlastním životem. Spoustu věcí člověk stejně neovlivní. Je jen potřeba, aby rodiče dětem ukazovali, že to jde i jinak, komunikovali, na věcech se domlouvali atd.
Mám čtyři děti… druhé a čtvrté bylo vyvolávané, čtvrtá dokonce narozeno pomocí vexu, byla moc velká… třetí teda měla podle všeho ten syndrom modré masky… byla velká, drala se ven rychle a narodila se se zlomenou klíční kostí, v obličeji fialová, samá modřina, oční bělmo krvavé… od narození je to zlatíčko, nejhodnější dítko s těch čtyř… chytrá, milá, poslušná, naše fakt nejhodnější dítě, všichni říkají, že ji máme za odměnu… a my to víme, je to fakt zlato… syn (druhý v pořadí) byl vyvolávaný oxytocinem, byl to taky takový klidný zlatý medvídek… první dcera se narodila přirozeně, ani nevím jak, byla od začátku hyperaktivní, večer nechtěla spávat… čtvrtá byla vytažena vexem, padaly jí ozvy, nemohla jsem ji vytlačit… měla skoro pět kilo… ale jako dítě je sice trochu živější, všechno ji zajímá… v porovnání s tou třetí dcerou je to živel, v porovnání s ostatními dětmi třeba venku je to normální dítě, na ADHD bych ji určitě netipovala… hysteráky u ní neznám… vím, že čtyři děti jsou malý statistický vzorek, ale u nás to teda na nějaké souvislosti s tím nevypadá…
@Regina Hero
děkuji, já mám totiž kvůli tomu prvnímu vexu v sobě pocit viny. Tak snad to jeho divočení nemá souvislost.
@Karleon píše:
@Kobliha51 A já na tebe reagovat nechtěla, protože sis to vyložila a překroutila po svém a podstata mé myšlenky zanikla.
Jak to bylo od tebe napsáno, tak jsem si to vyložila. Ale nemůžu s tím souhlasit. Kdo dělá celý život jen co chce a nedělá co nechce, nedopadne dobře. Zákony, zvyky, tradice a ostatní psaná i nepsaná pravidla ho nezajímají a podle toho se chová. Jak říkám, jedině ostrov bez lidí, tam to nikomu vadit nebude.
Předem děkuji admin za zachování anonymity - citlivé téma.
Chtěla bych se zeptat maminek, zda i vaše dítko mělo po porodu syndrom modré masky a zda to v budoucnu mělo nějaký vliv na chování dítěte.
Dcerka, nyní 21 měsíců je velmi velmi temperamentní. Ano, může to kdokoliv nazvat jinak - neposedí, vzteklá, tempetamentní, „králíček duracel“ apod…De facto byl porod spontánní, bez problémů, dcera nebyla kříšená, ale měla velmi masivní modrou masku - opravdu až abnormálně. Byla celá fialová, hematom odcházel celé tři týdny, možná i trochu déle. Proč byla „přidušená“ to nevím, každopádně se narodila s normální porodní váhou i mírou, ale během první doby porodní byla absence pohybů. Proto mi to „popohnali“ oxytocinem.
V současné době prochází zřejmě obdobím vzdoru, ale zdá se mi to netypické. Nikdo se na ni nesmí podívat, nikam s ní nemůžeme na návštěvu. Okamžitě je fialová, na čele vystoupí fleky, je hysterická. Samozřejmě se potýkáme s kvalitním obecenstvem tetiček z okolí, kdy při tomto záchvatu všichni na ni šahají a mluví v touze ji utišit, což mi to jenom situaci ztěžuje. Nakupování zvládá krásně. Ona totiž dělá jen to, co chce a nedělá, co nechce. Okamžitě je prohlá v most, někdy ji nemůžu ani udržet. Řevem se vyčerpá natolik, že usíná. Veškeré aktivity eliminujeme na jenom ty nutné - návštěvy u lékaře a občas babička. Jinak jsme doma a kolem domu s jinými dětmi - ty toleruje velmi dobře.
V noci spinká od konce šestinedělí krásně, až na boj s usínáním spinká krásně až do rána. Aspoň za tohle jsem šťastná.
Starší je naprosto skvělé dítko, uvědomělé, bez jakýchkoliv problémů.
Zajímalo by mě, zda máte s tímto taky nějakou zkušenost a jestli máme počítat se zvýšeným rizikem např. hyperaktivity. Případně budu ráda za každou radu.