Syndrom první lžičky?

846
1.7.24 11:11

Syndrom první lžičky?

Dobrý den. Popíšu náš problém. Nazvala jsem ho syndrom první lžičky, i když to není oficiální termín. Ve zkratce jde o to, když krmím dceru, tak vždy natahuje a zvedá se jí kufr, jen když vidí, že se bude jíst a pak i při první lžičce. Potom chvíli převaluje v puse a většinou začne otevírat pusu a můžeme jíst. U snídaně není problém, protože i když natáhne, tak v žaludku nic není, takže nic nevyvrhne.

Když se třeba ale pokouším o dopolední svačinku (pokud to vyjde, vstává totiž docela pozdě, takže většinou ji nestihneme a má za den jen 4 jídla místo 5) po 3h od dojezení snídaně, tak natáhne a letí ještě část snídaně ven (snídáme kaši z MM). Zvláštní je, že to vůbec nesmrdí, jak kdyby to snědla před chvílí. Když jí nechám rozestup 4h, tak tento problém není, ale to právě stihneme jen ty 4 jídla. Dcerka ještě neumí kousat, takže nějaký rohlík s něčím nepřipadá v úvahu a navíc tím, že nepije žádné mléko, tak by měla i málo mléčné složky.

Je hubená, v roce měla pouze 7 kg a 76 cm, takže fakt houžvička, ale nejde s tím nic dělat. Další jídlo si nedá a mléko nepije od 8. měsíce žádné, takže ani tím to nejde vylepšit (alergie se nepotvrdila, držela jsem bezmléčnou dietu 2 měsíce a efekt nulový). Mléko v podstatě odmítala skoro od narození, vždy jsem jí ho musela nutit. Špatně se kojila, takže jsem musela odsávat a krmit lahví. To chvíli fungovalo a pak taky ne, takže jsme museli krmit v polospánku.

Nemáte prosím někdo s tímto problémem taky zkušenost? Pokud ano, podařilo se to vyřešit? Čím to bylo? Jak jste to řešili? Jaká vyšetření třeba požadovat? Už nám hrozí nemocnicí, ale té se docela děsím, protože tam jsme už předtím byly 2×, na nic se stejně nepřišlo a byl to horor.

Prosím nepište mi, že Vy nic takového nemáte a takové to plácání z vody. Zajímají mě pouze příběhy maminek, které něco podobného řešily a mají s tím tedy zkušenosti. Předem děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17388
1.7.24 11:19

O tomhle slyším prvně. Co ji nekrmit lžičkou, ale dát ji něco do ručičky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1876
1.7.24 11:22

Synovi se u první lžičky taky natahuje. Musím mu dát nejdřív úplně maličko, aby to ochutnal a pak už není problém.
Ohledně mléka- jak mu rostou zuby, tak ho taky nechce. I večer po koupání začal být problém. No včera jsem zkusila mu dát flašku v postýlce (spí na boku) a vypil 160ml, ráno to samé. On je tedy od narození na UM.

Kolik je dceři a kolik toho na porci sní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24351
1.7.24 11:27

Kolik je dceři? To je nějaké divné. Váhu má malou. Rok jí byl a neumí kousat? To bych hodně řešila. V roce by neměl být s kousáním problém. Jestli i takto zvrací, tak to chce vyšetřit. Alergie bych nevylučovala. Piš si u jakých jídel přesně zvrací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36020
1.7.24 11:28

Taky jsem s tím u dcery hodně bojovala. V roce měla 7,8 kg. Doktorka mě doporučila přidávat do každýho jídla kvalitní tuk.
Jedla mi i hodně polívky. I když neměla zuby tak jsem dávala na kostičky chleba s máslem apod. oni to požmoulají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
846
1.7.24 11:45

@ALIPELI Dobrý den. Děkuji za příspěvek. Dceři byl teď 11.6. rok. Ráno sní zhruba 120-170g kaše, oběd 140-200g, svačina kolem 100g a večeře opět 140-200g. Chybí nám ta dopolední svačinka. Taky jí dávám na lžičku malinku, ale stejně natáhne a jakmile není žaludek zcela prázdný, tak to předchozí jídlo letí. Už krmí celá rodina a jsme z ní všichni vyřízení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
1.7.24 11:46

Mladší dceři se také natahovalo na začátku jídla, ale už ani nevím, jestli jsem to nějak řešila, asi to nějak časem přešlo. U starší jsem podobně řešila váhu, měla na roce 7,8, ale to už jsme byly za vodou, největší krize byla mezi 7. a 10. měsícem. Každopádně v roce by se dítě mělo umět najíst samo a určitě by mělo umět kousat, ať už zuby má nebo ne. Myslím, že by to dítě měl vidět i klinický logoped. To s tím kousáním je dost divné. I s tím pitím mléka. Ani kravské jí nechutná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27709
1.7.24 11:47

Co orl? at zkontrolují krk, pusu aby tam nebyl problém mechanický, jinak možná i zkouknout od někoho kdo se zabývá orofacionální stimulací

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
846
1.7.24 11:47

@azaleila Do ručky jsem zkoušela ale ona obecně nechce jíst vůbec nic. Rohlík třeba ukousne, ale neumí ho rozkousat, takže buď se jí přilepí na patro a zvrací, nebo se snaží celý ten velký kus spolknout a dusí se, tak jí ho seberu. Veškeré mé pokusy skončili zvracením, tak už nemám ani chuť něco zkoušet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1876
1.7.24 11:48
@gechitka píše: Více

Co místo kase dát jogurt? Kase je hutná a jogurt nahradi mléko taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748

To mi přijde, že jí docela dost :think:. Takové gramáže mi děti nikdy nejedly. A to hubne až teď nebo nehubne vůbec jen pomalu přibírá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
997

Syn to dělal taky a bylo to šílené, místo plastové lžičky jsem koupila malinkou obyčejnou a přestalo to..podle mě mu vadil v puse ten plast :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1876
1.7.24 11:50

Ještě mě napadlo…co má k obědu a večeři?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
1.7.24 11:54

A pamatuješ si, co vyšetřovali v té nemocnici?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
846
1.7.24 11:57

@ALIPELI Jogurty nechce. Teď jí docela chutná tvaroh se smetanou a ovocem. Ona by ideálně byla úplně bez veškerých mléčných produktů. Prostě jí nechutnají. Alergie nebyla potvrzena ani z krve, ani eliminační dietu. Ono ale já jako dítě jsem prý taky nejedla žádné jogurty, ani máslo, ani sýry, nic. To jsem se naučila jíst až skoro v dospělosti. A mléko samotné nepiju dodnes, je mi z něj na zvracení, jen když ho vidím. Toleruju ho jen v kafi a třeba v pečené buchtě nebo tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí